Jeep bugünlerin en şanslı markalarından. Zira yerden yüksek ne varsa otomobil tüketicilerinin gözdesi konumunda ve Jeep de yerden yüksek araç üretme uzmanı. Ne yazık ki bu potansiyelini tam olarak gösterdiğini söylemek zor. Çatı firma olan FCA’in yenilikler konusunda biraz tutuk olması ve pazarın rekabetçiliğinin kırıcılığı, Jeep markasının sıradan crossover/SUV ürünlerinden daha fazla arazici olma zorunluluğu gibi sorunlar ön planda. Buna bir de ülkemiz şartlarında yerel kimi sorunlar eklenince durum daha ilginç hale geliyor. Yine de, eğer uygun ürün olursa Jeep’in ne kadar yüksek başarı şansı olduğu ortada; Renegade premium algısına ve fiyatına rağmen sınıfının zirvesine oynamaktan çekinmiyor. Compass bugüne kadar bu başarı şansından faydalanamıyordu. Meksika’da üretildiği için fazladan gümrük vergisine tabi olması zaten fiyatını yükseltirken, bu tür bir araçta olmazsa olmaz otomatik şanzımanın da sadece güçlü motor ve 4 tekerlekten çekiş ikilisiyle sunulması da bir diğer şanssızlığıydı. Şimdi bunların her ikisi de değişiyor.
Detaylara geçmeden önce son haberi paylaşalım: Jeep Compass’ın İtalya’da üretilen ve yeni motorlarla donatılan versiyonları Türkiye’de satışa sunuldu. 1,6 litrelik dizel motor (120 HP güç ve 320 Nm tork) 6 vitesli manuel şanzımanla 400 bin TL’nin biraz üzerinde satış fiyatına sahip. 1,3 litrelik motorun 150 HP güç üreten versiyonu, 6 vitesli DDCT çift kavramalı şanzıman ve önden çekişe sahip versiyon, Longitude donanım seviyesiyle 405 bin TL, Limited donanım seviyesiyle 456 bin TL ve yeni eklenen S Limited donanım seviyesiyle de 495 bin TL’lik satış fiyatına sahip. Longitude donanım seviyesinde şerit takip sistemi, ön çarpışma uyarı sistemi, 17 inçlik jantlar, anahtarsız giriş, çift bölgeli otomatik klima ve 7 inçlik dokunmatik multimedya ekranı gibi donanımlar sunuluyor. Limited donanım seviyesi bunlara 18 inçlik jantlar, ön park sensörleri ve geri görüş kamerası, 8,4 inçlik dokunmatik ekran ve bir dizi kozmetik donanımı ekliyor. S versiyonu ise bir hayli zengin: Bi-xenon farlar, 19 inçlik jantlar, deri kaplı, sürücü tarafı hafızalı, öndekiler elektrikli koltuklar, elektrikli bagaj kapağı, Alpine ses sistemi ve ısıtmalı direksiyon gibi donanımlar S Limited’le birlikte geliyor. Bunlara ek olarak hibrit versiyonlarda Trailhawk donanım seviyesi arazici kimliği vurgulayan detaylarla geliyor; yaklaşma ve uzaklaşma açılarını geliştiren farklı tamponlar, 17 inçlik jantları saran mud&snow lastikler ve bir iki tane kozmetik farklılık daha bu tabloyu tamamlıyor. Compass’ın prizden şarj edilebilen 4xe isimli hibrit versiyonları, S Limited ve Trailhawk donanım seviyeleriyle 728 bin TL civarında satış fiyatına sahip.
Jeep Compass kataloğu için tıklayın.
Jeep Compass fiyat listesi için tıklayın.
O zaman yeniliklerin detaylarına geçelim: Avrupa’da satılacak Jeep Compasslar artık Meksika yerine İtalya’da, kardeşi Renegade ve onun kuzeni Fiat 500X’le aynı tesiste üretiliyor. Bu sayede Gümrük Birliği içine giren üretim, bizim açımızdan maliyet düşüşü getirecek. Dahası, Avrupa üretimleri için artık daha farklı direksiyon yazılımı ve süspansiyon ayarı kullanılıyor ki bu ayarlar gerçekten büyük fark yaratmış. Compass artık çok daha sakin, kaliteli ve konforlu bir sürüş sunuyor.
Bunun dışında Compass’ın motor yelpazesine önemli yenilikler de geldi: 1,4 litrelik eski benzinli motor 1,3 litrelik 4 silindirli bir motorla değiştiriliyor. 150 HP güç üreten motor hafif üretim teknolojisine sahip. Motor, 270 Nm tork verisini 1500 d/d’ın biraz üzerinde üretmeye başlıyor ve gücünü ön aksa 6 vitesli çift kavramalı bir şanzıman üzerinden aktarıyor. Kuru kavramalı şanzıman, sürücü ayağını azdan çektiğinde aracın ataletini korumak adına motorla tekerleklerin bağlantısını kesebiliyor.
Yeni benzinli motor sadece önden çekişle geliyor. Şimdiye kadar nispeten daha küçük modellerle kullanılan 1,3 litrelik benzinli motorun turbo gibi kimi içerikleri Compass için elden geçirilmiş ve bu sayede alt devirlerdeki motor tepkisi hızlandırılmış. Motorla ilgili son veri, 1,3 litre olarak açıklansa da aslında hacmi 1332 cc, yani MTV avantajına sahip değil. Bu motorun yanında 1,6 litrelik dizel motor da Compass ürün gamında yer almaya devam ediyor ama sadece manuel şanzımanla üretiliyor.
Asıl yenilikse hibrit versiyon. 1,3 litrelik benzinli motorun bir çift elektrik motoruyla birlikte sunulduğu Jeep Compass 4Xe, adından anlaşıldığı üzere 4 tekerlekten çekişli. İki elektrik motorundan biri arka aksta yerleşik. Bu motor hem 4 tekerlekten çekiş sistemini var ediyor hem de aracı 50 km civarındaki menzilde sadece elektrikle ilerletebiliyor ve 130 km/s son hıza kadar ulaşabiliyor. 11.4 kWs’lik lityum-iyon pil paketi arka koltukta konumlu ve bu sayede 420 litrelik bagaj hacmini daraltmamış. Piller, istenirse prizden şarj edilebiliyor. Fakat buna zamanınız yoksa benzinli motoru da şarj kaynağı olarak kullanabiliyorsunuz. Özellikle Avrupa’da sadece elektrikli araçların girebildiği bölgeler için seçilen bu yöntem için ikinci elektrik motoru kullanılıyor. Bu motor şanzımanın yanında konumlu ve doğrudan pilleri şarj etmekten sorumlu. Compass’ın sürüş modlarından bir tanesi de şehre yaklaşırken pillerinizi şarj etmenizi sağlıyor. Tabii bu sırada içten yanmalı motorun tüketiminin yükseleceğini öngörmek zor olmasa gerek.