V2 motoruyla 270 km/s hıza çıkmak kimileri için o kadar da ilginç değil. Motosiklet kullanıcıları, özellikle de süper sport kullanıcıları bu tür hızlara aşina, tabii güvenlik konusunda ciddiye almaları gereken riskleri üstlenerek. Peki bir süper spor motosikletin hızını bir otomobilde sunmak nasıl olurdu?
Bunun için VW’nin elinde çok özel iki silah var. Birincisi kendi geliştirdikleri ultra düşük tüketim aracı XL1. Karbon, magnezyum, aerodinamik gereklilikler ve tutumlu bir dizel motorla bir elektrik motorunun tek pakette toplandığı ve 100 km’yi 1 litre yakıtla geride bırakabilen bir otomobil. İkincisiyse bir diğer grup markası olan Ducati’nin 1199 Superleggera modeli. Yine karbon ve magnezyum içeren yapıya sahip olan dünyanın en hızlı V2 motorlu motosikleti. VW, sınırlı sayıda üretilen iki uçtaki denemenin tek bir gövdede buluşmasını sağlamış.
Bunun adıysa XL Sport olarak koyulmuş. Superleggera’nın motoru, 200 HP güç ve 134 Nm tork üretiyor. Tork otomobil meraklılarının gözüne düşük görünebilir, fakat 1199 Superleggera için kesinlikle yeterli. Ducati’nin bu canavarı tarihin en yüksek güç/ağırlık oranına sahip motosikleti. Ama bu motor bir otomobilde kullanılacak ve ağırlık önemli bir sorun. O noktada da devreye XL1’in üretim amacı düşük ağırlık ve aerodinamik verimlilik olan temeli giriyor. XL Sport’un boş ağırlığı sadece 890 kg. 4,29 metrelik uzunluğa, 1,85 metrelik genişliğe, 2,42 metrelik aks mesafesine ve kanat kapılara sahip bir otomobil için oldukça etkileyici.
Üstelik XL Sport’un bir avantajı daha var. Motosikletler aerodinamik açıdan tam olarak kutsanmış makineler değildir. Fakat bir otomobil için yapılabilecek çok şey var. VW mühendisleri de bilinen tüm teknikleri kullanmış. XL Sport’un rüzgar direnci 0, 258 cW, alın genişliğiyse 1,7 metrekare. Yani bu otomobil rüzgarla olabildiğince dost.
Sonuç olarak ortada gerçeğe fazlasıyla yaklaşmış bir konsept çıkmış. 200 HP güç üreten motor 7 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman DSG le birleştirilmiş, 0-100 km/s hızlanması 5,7 saniye ve son hızı da 270 km/s. Bunlar Golf GTI’dan biraz daha iyi verileri gösteriyor ama XL Sport’un her verisi bir diğerinden daha ilginç; motor, otomobil meraklıları için göstergenin çok dışını tanımlayan 11000 d/d çevirebiliyor, bu nedenle de devri 1,86 oranında azaltan özel bir geçiş dişli setine ihtiyaç duyuyor, ön lastikleri 205/40 R 18, arka lastikleriyse 265/35 R 18 ebadında, bagaj hacmi de 107 litre, evet bagajı var.
Peki bu garip gösteri aracından bize ne? Aslında bu gösteri aracı geleceğimizin sandığımız kadar sıkıcı ve eğlenceden uzak olmayacağının göstergesi. Yani spor otomobiller ve gereksiz olarak tanımlanabilecek kadar hızlı otomobiller yine olacak. Tek sorun olan maliyet de zamanla çözülecektir. Bize tek gereken beklemek; bırakalım zenginler bizim için teknolojinin geliştirme masraflarını ödesin.