Tek turbo fazla güç, çift turbo daha fazla gücü daha dengeli bir karakterle getirir. Peki 3 turbo ne yapar? Daha da fazla gücü daha da dengeli bir karakterle getirir. BMW’nin 3 turboya sahip dizel motorunu bir 7 Serisi’nde kullanmıştık ve 3,0 litrelik hacmine karşın V8’lerle yarışacak performansıyla bizi bir hayli etkilemişti. Bugünse 3 turbo tabii ki yetersiz kaldı ve turbolar 4’lendi.

Peki 4 turbo 3 turbodan üstün mü? Güç çıkışları bu soruya evet cevabı veriyor. Aynı altapıya sahip iki motordan 3 turbolu olan, 3,0 litrelik hacimden sadece 381 HP güç ve 740 Nm tork üretebiliyordu. 4 turbolu olansa basit bir şekilde daha güçlü: 394 HP güç ve 760 Nm tork. Torktaki 20 Nm artış için bu kadar zorlamaya gerek yokmuş gibi görünüyor ki öyle ama buradaki sınır, ZF otomatik şanzımanın tork kapasitesi olmuş.

Motor maksimum torkunu 2000-3000 d/d aralığında üretiyor. Bu değer etkileyici olmadığı gibi eski motorla da aynı. O zaman fazladan turbo tam olarak ne iş yapıyor? Eski 3 turbolu motorda biri küçük biri büyük iki tane seri bağlı turbo ve onlara paralel bir tane de büyük turbo görev yapıyordu. Şimdiyse birbirine paralel bir çift küçük turboyla bir çift büyük turbo seri olarak çalışıyor. BMW’nin iddiasına göre yeni motor çok daha keskin tepkiler verebiliyor ve büyük hacimli rakiplerinden geri kalmıyor. Dahası bir büyük turbo yerine iki küçük turbo sayesinde hem maliyet hem de ağırlık tasarrufu yapılabilmiş.