Otomobil üretmek dışarıdan basit gibi görünebilir ki kağıt üzerinde gerçekten de öyledir. Hatta bir otomobil üreticisi olurken yapmanız gerekenlerden en basiti bir otomobil üretmektir. Bir Ferrari rakibi mi üretmek istiyorsunuz? Sadece paradan haber verin; en iyi mühendisler, en iyi motor, en iyi aerodinami uzmanları emrinize geçer ve hokus pokus, elinizde bir süper sporcu vardır. Fakat amacınız bir Renault Clio rakibi üretmekse biraz durmanız ve düşünmeniz gerekiyor. Bir otomobilden yılda 5 tane üretmekle yılda 750 bin tane üretmek arasında dağlar kadar fark vardır. Bu işin sadece lojistiği bile devasa bir kadro ve bütçeyle yapılabilir. Bu nedenle uzun zamandır sıfırdan kurulmuş bir markayla karşılaşmıyoruz. Hatta bu yargıyı pekiştirmek için şunu söyleyebiliriz: Tesla, Chrysler’in kuruluşundan bu yana ABD’de kurulup kar eden ilk otomobil üreticisi konumunda, yani 1920’lerden bugüne kadar kar eden bir otomobil markası yaratılmadı. Peki yakın zamanda bu değişecek mi?

Bizce hayır. Çünkü dedikodular ne derse desin Apple’ın telefon üreterek kazandığı parayla otomobil üretmesi fikri kulağa mantıklı gelmiyor. Sonuçta Çin’de telefon ya da bilgisayar ürettirip batı dünyasında anormal karlılıkla bunları pazarlamakla, otomobil üretip pazarlamak arasında ortak bir nokta yok. Yine de ateş olmayan yerden duman çıkmaz diyoruz ve olasıklıklara göz atıyoruz.

Öncelikle dumandan bahsetmemiz gerek. Apple’ın kurucularından biri ve bugünkü konumunun arkasındaki zeka olan Steve Jobs, vakt-i zamanında bir otomobil üretme fikrinden bahsetmiş, hatta bu otomobilin adı da şakayla karışık iCar olarak belirlenmiş. Tabii bu bir şehir efsanesinin niteliklerini taşıyor, Jobs’un bu konuda ne kadar ciddi olduğunu bilmiyoruz. Bugünlerdeyse Apple’ın otomotiv uzmanlarını işe almaya başlaması ve merkez binası çevresinde neyin test edildiği bilinmeyen araçların dolaşmaya başlaması bu eski dedikodunun tekrar alevlenmesini sağladı. Wall Street Journal’a göre yüzlerce Apple çalışanı tek bir projeyle görevlendirilmiş: Projenin adı Titan ve hedefi elektrikli bir minivan üretimi. Apple’ın bir van üretimine neresinden başlayacağı, neden bir van seçtiği, vanın neresinin Apple ruhu taşıyacağı belirsiz. Aslında Apple’ın ürettiği yazılım ve donanımlar arasında bir otomobille bağdaştırılabilecek tek şey Apple CarPlay. Yani en azından otomobilin eğlence sistemi cepte.

Öbür taraftan Apple tabii ki diğer üreticilerle ortaklığa gidip işin pahalı ve karmaşık kısımlarını es geçebilir. Sonuçta Tesla da işe Lotus’tan aldığı otomobilleri değiştirerek başladı Google da otonom araçları için eski Toyotalar’ı kullanıyor. Sonuçta yine aynı soruya dönüyoruz: Üzerinde Apple logosu olması dışında bir otomobilin Apple olmasını sağlayabilecek olan farklılık ne olabilir? Umarız bunun cevabını yakın zamanda alabiliriz.