Hyundai’nin ilerlemesi göz kamaştırıcı. Her yeni tanıtılan model, eskinin zayıflıklarının üzerine sünger çekiyor. Üstelik bu tür bir ilerleme için model değişimini beklemek gerekmiyor, makyajla gelen yenilikler de bir hayli fazla oluyor. Böylece de Güney Koreli üretici önde gelen Avrupalı rakipleriyle aradaki farkı beklenenden iki kat hızlı kapatıyor. i30’un ilerlemesi konuya en iyi örneklerden biri. İlk nesli kötü bir Avrupalı yansıması olan i30, bugün ikinci neslinin makyajlı versiyonuyla karşımızda ve beklentilerimiz de hiç olmadığı kadar yüksek.
1- Nedir?
Hyundai’nin kompakt sınıf hatchbackinin ikinci neslinin makyajlı versiyonu. 4,30 metrelik boyu ya da 2,65 metrelik aks mesafesi makyajla değişmedi. Aslında dışarıdan bakınca makyajla neyin değiştiğini anlamak için gerçek bir i30 uzmanı olmanız gerekli.
2- İç mekanı nasıl?
İç mekan kalitesi kimi Avrupalı rakiplerin gerisinde kalsa da yeterince iyi. Cömert lake kullanımı ve alüminyum görünümlü kaplamalar kalite algısını yukarı taşıyor. Fakat direksiyondaki kaygan deri kaplama yerini korumayı başarmış. Arka koltuklarda sunulan yaşam alanı rakamsal olarak iyi ama dar cam alanları ferahlığı biraz kısıtlıyor. 378 litrelik bagaj hacmi sınıf ortalamalarında.
3- Makyajla ne değişmiş?
Makyajla gelen en önemli değişiklik şanzımanlarda. Hem benzinli hem de dizel motorlarla sunulan tork konvertörlü ve 6 vitesli otomatik şanzımanların yerini 7 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımanlar aldı. 1,6 litrelik benzinli motorun gücü 132 HP’den 135 HP’ye yükseltilirken 1,6 litrelik dizel motorun gücü 128 HP’den 136 HP’ye yükseltilmiş. Ayrıca otomatik şanzımanlı versiyonda tork da 300 Nm’ye çıkıyor.
4- Yeni şanzımanlar nasıl?
Öncelikle benzinli motora sahip versiyonla kısa bir sürüş gerçekleştirdik ve yeni şanzımanın bu motora katkısının çok büyük olduğunu söylemek zor. Bu motorun en önemli artısı i30’a inanılması güç bir sessizlik kazandırması. Bunun yanında alt-orta devirlerdeki cansızlık ve beraberinde gelen ağırkanlılık hissi hala baki. Dizel motorsa yeni şanzımandan büyük fayda sağlamış. Öncelikle artık gerçekten hacim sınıfının en güçlü motorlarından biriymiş gibi hissettirebiliyor. Eski şanzımansa motorun gücünü dışa vurmasını engelliyordu. i30 yeni şanzıman sayesinde çok daha atak ve uyumlu hissettiriyor. Şanzımanın vites değişim hızı yüksek ama VW’nin DSG’si kadar göz kamaştırıcı değil. Bunun yanında kavrama hassasiyeti çok daha iyi. Özellikle park manevralarında ve sıkışık trafikte bunun faydasını hemen hissediyorsunuz. Yeni şanzıman tüketim açısından da çok iyi haber anlamına geliyor. Dizel motorlu i30’un tüketimini 6,3 litre/100 km olarak ölçtük ki bu daha önceki tecrübelerimize göre yaklaşık 1 litre/100 km daha iyi bir değer.
5- Sürüşü nasıl?
i30’un sürüşü, en azından ikinci nesil tanıtıldığından beri tek bir sıkıntıya sahipti: Direksiyon sistemi. Makyajla sistem aynen korunmuş ama yazılımı elden geçirilmiş. Bunun anlamı i30’un direksiyon hassasiyetinin artık spor otomobil kıvamında olduğu değil, düz konumda eskisinden çok daha iyi tepkiler verdiği. Böylece sürüş sırasındaki en önemli yorgunluk kaynaklarından biri bertaraf edilmiş.
6- Fiyatı nasıl?
Kompakt sınıf ortalamalarına uygun. 1,4 litrelik baz benzinli motorla küçük sınıfla yarışacak kadar uygun başlangıca sahip ama 1,6 litrelik dizel, otomatik şanzıman ve üst donanım seviyesiyle de orta sınıfa göz kırpıyor. Tabii bu durum tüm rakipleriyle ortak özelliği. Sonuçta her keseye uygun bir i30 var.
Makyajlı Hyundai i30 fiyat listesi için tıklayın.
7- Sonuç
Açıkçası yeni direksiyon yazılımı bizi şanzımandan çok daha fazla etkiledi ama yeni şanzıman da Hyundai için büyük bir atılım. Sonuç olarak i30 bugün hiç olmadığı kadar iddialı ve Arvpalı modeller karşısında çok daha güçlü bir rakip.