Audi ABD ve Çin pazarlarındaki talebi değerlendirerek A3’ün sedan karoserli versiyonunu geliştirdi. Tabii bu bizim için de iyi haber anlamına geliyor, çünkü Türkiye hala kocaman bir sedan pazarı. A3 sedanın şu anda gerçek bir rakibi bulunmuyor. Mercedes CLA iyi bir seçenek olabilirdi ama bu otomobil 4 kapılı bir coupe ve A3 sadece arka koltuklarıyla bile onu rahatça geride bırakabiliyor. Sorunun çözümünüyse Audi kendi elleriyle üretmiş. A3 Sedan’ın fiyat listesini inceleyince beklendiği üzere tüm orta sınıf üyeleri bir anda rakip listesine giriyor. Üstelik bu listeye Volvo S60 gibi hiç de uygun fiyatlı olmayan bir üye de dahil. Peki madem karşılaştırmamızın adını koyduk, o zaman bakalım kim geçer?

volvoaudi3

İç mekan

Ne Audi ne de Volvo uzun zamandır kalite sorunu olan modeller üretmedi. A3 ve S60 için de bu saptama doğru. İkisi de oldukça şık ve fiyat etiketlerini haklı çıkartacak kadar yüksek kalite algısı sunuyor. Daha yeni bir üretim olan Audi A3’ün kokpiti güncel teknolojik devrimlere sahip. Kokpitin içinde kaybolabilen ekran üzerinden kumanda edilen MMI, bütün ayarların tek bir kumandadan yapılmasını sağlıyor ve bu da düğme sayısını azaltıyor. Ekranın çözünürlüğü tüm MQB platformlu VW Grup modellerindeki gibi düşük ve kalitesiz görünüyor. Bütün bu modellerin içinde daha yüksek çözünürlüklü bir ekranı A3’ten daha çok hakeden yok. S60 kokpiti çok düğmeli ama yerleşimleri o kadar olağan ki akıl karıştırmıyor. Düğmelerin büyüklüğü de iyi belirlenmiş. En büyük sorun sistemin geç tepki vermesi. Bu, özellikle radyo kanalını manuel ayarlamaya çalıştığınızda sorun yaratıyor. Küçük makyaj sonrasında S60’ta da kullanılmaya başlanan V40 gösterge tablosu hem seçim hakkı tanıyor hem de yüksek çözünürlüğüyle S60’ı adeta yeni bir model haline getirmiş.

Audi A3 Sedan: 8/10 Volvo S60: 8/10

 

Audia3volvos60 Audia3volvos60

Ergonomi

Bu ikilinin ergonomi sorunu olması zaten beklenmiyor. Sonuçta kullanımı zor pek fazla kumanda da yok. Audi’nin cam kumandaları sürüş pozisyonunun gerisinde kalıyor ve biraz bileğinizi büküyor. Volvo da direksiyon simidinin kolonları üzerine bir çok kumanda birimi ekleyerek sürücünün kabiliyetini sorguluyor. Fakat iki sorun da hayatı dikkate değer biçimde zorlaştırmıyor. Audi’nin MMI’ı alışkanlık istiyor ve kimi zaman basit ayarları bile zorlaştırıyor ama ana ayarlar konusunda o kadar da zorlayıcı değil.

Audi A3 Sedan: 8/10 Volvo S60: 8/10

 

audi a3 volvo s60 karşılaştırma audi a3 volvo s60 karşılaştırma

Yaşam ve yükleme alanı

İkilinin boyutları gözle görülür şekilde farklı. Audi A3 Sedan kompakt sınıfa ait olmaya çalışıyor ve boyu da 4,45 metre. Volvo S60 ise orta sınıfın kısa boylularından ama bu haliyle bile 4,63 metreye yakın boyu var. Aks mesafelerindeki fark daha az, A3’ün 2,63 metre ve S60’ın 2,77 metre. Sonuçta ön koltuklardaki alan hissi neredeyse aynı. Volvo bir üst sınıfa ait olduğunu metrik olarak olmasa da sunduğu hislerle anlatmayı başarıyor. Ama A3’ün sınıfından taşmak konusunda ciddi bir motivasyonu var. Arka koltuklardaysa işler değişiyor. Aslında Volvo S60’ın arka koltukta sunduğu yaşam alanı artı listesinde yer almıyor. Ama A3 Sedan karşısında bu sorun olmaktan çıkıyor. S60 145 cm’lik arka iç mekan genişliğiyle, 137 cm’lik genişlik sunan A3’ü rahatça geride bırakıyor. Bunun dışında ikilinin arka koltukta sundukları baş mesafeleri çok da farklı değil (A3 Sedan: 92 cm, S60 93 cm). Standart oturma alanındaysa Volvo 72 cm ile 69 cm’lik alan sunan A3 Sedan’ın önünde yer alıyor. A3 Sedan 425 litrelik bagajı sınıf ortalamalarının oldukça gerisinde kalıyor. Fakat S60 bu konuda bir adım daha ileri gidip 380 litre ile kompakt hatchback ortalamalarını zorluyor.

Audi A3 Sedan: 6/10 Volvo S60: 7/10

audi a3 volvo s60 karşılaştırma audi a3 volvo s60 karşılaştırma audi a3 volvo s60 karşılaştırma audi a3 volvo s60 karşılaştırma 

Motor ve şanzıman seçenekleri

Hem Audi hem de Volvo oldukça geniş motor ve şanzıman listesine sahip ve buradaki modeller de bundan sonuna kadar faydalanıyor. A3 Sedan, düşük güç beklentisi karşısında 2 silindirini iptal edebilen 1,4 litrelik TSI motor ve DSG şanzımanla oldukça iyi bir seçenek oluşturuyor. Bu motorla A3 sessiz, performanslı ve makul tüketimli bir otomobil kimliğine bürünüyor. 150 HP güç üreten bu motorla A3 Sedan’ı dikkatli sürüşle 7,7 litre/100 km’lik tüketim ortalamasıyla kullanmak mümkün. Sağ ayağına hakim olamayanlarsa 9 litre/100 km’nin üzerine çıkan tüketim karşılığında tatmin edici performans verileri alabilir. Bu motor/şanzıman ikilisiyle ilgili tek eleştiri kavrama hassasiyeti sorgulanabilir olan çift kavramalı S-Tronic şanzımana geliyor. Özellikle hızlı kalkış yapmak istediğinizde kavrama oldukça ağır kanlı davranıyor. Park sırasında yapılan küçük manevralarda da aynı kavrama sorunuyla yüzleşiyorsunuz. Aynı şanzıman 110 HP güç üreten TDI motorla da sunuyor ve bu ikiliyle tüketim rakamlarında 6 litre/100 km’nin altını görmek oldukça kolay. Bu motorun sesinin dizginlenmesi A3’ün diğer bir başarısı. S60’sa 1,6 litrelik dizel motorların tarihe karışmasının ardından şansını 1,5 litrelik benzinli motor ve çift kavramalı şanzımanıyla deniyor. Bu motor 152 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor ve başarılı çekişini kontrol altına alınması zor tüketimiyle birlikte sunuyor. Dizel motor isteyenleriyse güçlü, kaliteli ve zarif ama 2,0 litre hacimli motor ve 8 vitesli otomatik şanzıman bekliyor. D4 motor 190 HP güç üretiyor ve beygirlerinin her birini hissettirmeyi başarıyor. Dahası sakin kullanımda 6,4 litre/100 km’lik tüketim değerine ulaşabiliyor.

Audi A3 Sedan: 16/20 Volvo S60: 13/20

audi a3 volvo s60 karşılaştırma audi a3 volvo s60 karşılaştırma

Konfor, kullanım kolaylığı

Audi’nin tasarım konusundaki model benzeşmesi malumunuz. Hatta bu sitede Audi modellerini birbirinden ayırmak için bu kılavuz bile var. Bu seçimin tasarım anlamındaki getirileri ve götürüleri üzerinde tartışılabilir ama Audi’nin büyük modellerinin konfor anlayışını tüm modellerine yaymasıyla elde ettiği başarı tartışmaya açık değil. Öyle ki A3 Sedan’ın sürüş kalitesi A6’da bile yadırganmayacak kadar yüksek. Süspansiyon sistemi kısa darbelere kimi zaman telaşlı cevaplar verebiliyor ama önde McPherson arkadaysa çok kollu bağlantıdan oluşan sistem (A3 Sedan’da tüm motor seçeneklerinde çok kollu arka aks kullanılıyor) genel anlamda çok başarılı. Süspansiyon sisteminin sessizliği, kabinin tüm seslerden başarıyla izole edilmesiyle birleşerek A3’e gerçek bir akustik zafer getiriyor. Otomobilin kullanımıyla ilgili sorunlar daha önce de belirttiğimiz gibi S-Tronic şanzımanın kavrama sorunları ve MMI’a alışma sürecinin biraz sancılı olabilmesiyle sınırlı. A3 Sedan’dan sonra bu konularda ciddi sounları olmayan S60 biraz daha gürültülü biraz daha sallantılı hissettiriyor. Ama yiğidi öldürüp hakkını yememek lazım, karşısındaki gelmiş geçmiş en konforlu kompakt sınıf üyelerinden biri. S60’ın konfor seviyesi yeterince yüksek. Kullanımı da oldukça rahat ve sorun yaratabilecek tek şey geri görüşünün kısıtlı olması ki bu da neredeyse tüm güncel modellerle ortak bir sorun.

Audi A3 Sedan: 8/10 Volvo S60: 7/10

 

audi a3 volvo s60 karşılaştırma audi a3 volvo s60 karşılaştırma

Yol tutuş ve güvenlik

İki model de bu konuya oldukça hazırlıklı gelmiş. Direksiyonları direkt çalışıyor, süspansiyon sistemleri de açık vermiyor. İkisinin de önden kayma eğilimi çok az ve düz gidiş kararlılıkları da yüksek. Audi, standart donanım listesinde elektronik diferansiyel kilidini sunarak biraz daha agresif sürüşlere imkan tanıyabiliyor. Güvenlik konusundaysa Volvo köklerinden gelen üstünlüğe sahip. Kimi donanım listesine bağlı olsa da S60’ı yarı otonom sürüş yapabilecek kadar çok sensör ve kamerayla donatmak mümkün. Yaya algılama sistemi, çıktığınız yoldaki trafiği algılama sistemi ya da şehiriçi güvenlik sistemi gibi bir çok yardımcı S60’ın donanım listesinde sunuluyor. Audi de bu tür donanımlara sahip ve A3 müşterileri de isterlerse donanım listesinden bu tür donanımları seçebiliyor.

Audi A3 Sedan: 8/10 Volvo S60: 8/10

 

Fiyat ve donanım

Volvo’nun küçük hacimli motorlarındaki dramatik değişikliler sonrasında iki modelin fiyat listeleri de farklılaştı. Temel olarak A3 Sedan’ın fiyatları çok daha uygun. Hatta dizel motor ve S-tronic çift  kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımana sahip A3 Sedan’la T3 benzinli motora ve Geartronic şanzımana sahip S60’ın fiyatları birbirine yakın. Dizel motorsa yüksek vergi dilimi nedeniyle doğal olarak pahalı.

Güncel fiyat bilgileri;

Audi A3 Sedan fiyat listesi için tıklayınız

Volvo S60 fiyat listesi için tıklayınız

Audi A3 Sedan: 11/20 Volvo S60: 8/20

 

audi a3 volvo s60 karşılaştırma audi a3 volvo s60 karşılaştırma

Sonuç:

Audi A3 Sedan’ın sınıfını aşma denemesi başarılı oluyor ve orta sınıfın saygın modellerinden birini dize getiriyor. Aslında buradaki durum Volvo’nun yeni motor stratejisinin ülkemizdeki vergi sistemiyle uyumsuz olmasının doğal bir sonucu olarak değerlendirmek daha doğru.

Audi A3 Sedan: 65/100 Volvo S60: 59/100

audi a3 volvo s60 karşılaştırma audi a3 volvo s60 karşılaştırma