SUV akımı boşluksuz ve soluksuz devam ettirilmesi gereken, çok yoğun bir gidişata sahip. Üreticiler bu karlı iş fikrinin her bir alandan getiriye dönüşmesi için çok uğraşıyor. Fakat bu uğraşı boy boy SUV geliştirmekle olmuyor. Zira SUV’lar ve arazi araçları her ne kadar karlı bir iş kolu olsa da emisyon kısıtlamaları nedeniyle baş belası da olabiliyor. İşte Toyota Land Cruiser’ın başına gelen de tam olarak bu. Yıllardır Avrupa’da inişli çıkışlı bir satış temposuna sahip olan efsane arazici, sıkılaşan emisyon normlarına kurban gitti ve pazardan çekildi. Neyse ki Toyota ikamesi konusunda çok zengin bir portföye sahip.

Highlander, Land Cruiser’ın yerini doldurmak için seçilen model. İkisi de Toyota, ikisi de 5 metrelik iri SUV’lar ama benzerlikleri bununla sınırlı. Merdiven şasili bir arazi dinozoru olan Land Cruiser’ın aksine Highlander, Camry ile aynı altyapı üzerinde yükseliyor. Corolla ya da C-HR gbii modellerde de kullanılan TNGA altyapının GA-K versiyonuna sahip olan model, Toyota’nın ürettiği en iri hibrit olma özelliğine de sahip. 4,95 metrelik boya sahip Highlander, 20 inçlik jantlarını bile küçük gösteriyor. Buna karşılık 2,85 metrelik aks mesafesi o kadar da abartılı değil.

İç mekanda genel olarak Camry ve RAV4’ten tanıdık çizgiler, muhtemelen daha kaliteli malzemelerle birlikte kullanılmış. 12,3 inçlik merkezi ekran kokpitin tek ilginç unsuru. Geri kalanlarsa bilindik Toyota yerleşimleri ve bolca saklama alanı ve bardaklık. 3 koltuk sırasında 7 kişilik oturma kapasitesi sunacak olan Highlander’ın ikinci koltuk sırası 18 cm kaydırılabiliyor. 658 litre olarak açıklanan bagaj hacmiyle alan konusunda sıkıntısı olmayacağı ortada.

Highlander’ın kaputu altında RAV4’ten tanıdık hibrit ünite yer alıyor. 2,5 litre hacme sahip, Atkinson çevrimli ve atmosferik beslemeli benzinli motor 186 HP güç ve 240 Nm tork üretiyor. Bu motoru bir çift elektir motoru ve nikel-metal piller destekliyor. Sonuç olarak sistem gücü 244 HP olarak açıklanmış, Toyota açıklamamış olsa da biz sistem torkunun da 400 Nm civarında olduğunu düşünüyoruz. Arka aksta konumlu ikinci elektrik motoru sayesinde 4 tekerlekten çekişe sahip olan Highlander, 100 km’de 6,6 litrelik fabrika tüketim verisine sahip.

2021’in ilk aylarında Avrupa’da satışına başlanacak olan Highlander’ın Türkiye’de satılması için mevcut gümrük vergilerinin değişmesi gerekiyor. ABD’de üretilen SUV, bugün itibariyle yüzde 60’lık ek gümrük vergisine tabi, yani mevcut durumda Türkiye satışı pek mümkün değil.