1,6 litrelik BMW X3 ile ilgili düşüncelerimiz malum. Onun iyi bir fiyat seviyesine sahip ama yeterince güçlü bir araç olmadığını düşünüyoruz. Peki çok yakın bir fiyat seviyesinde daha güçlü motora sahip bir rakip var desek? Volvo’nun önden çekişli ve 2,0 litrelik dizel motora sahip XC60’ı fiyat skalasında, benzinli motora ve arkadan çekişe sahip BMW X3’le aynı yerde duruyor. Peki o zaman benzinli ve dizel motora sahip bu iki iri crossover arasındaki mücadelede kim geçer bulalım.

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

İç mekan

Biraz klasik olacak ama ikisinin de sundukları yarattıkları beklentilerle paralel. Genel malzeme kalitesi yüksek, işçilik sorunsuz ve eğer elinizi cebinize atarsanız hep biraz daha fazlasını almanız mümkün. Yüksek oturma pozisyonları ve geniş görüş açıları da etkileyici. İkili arasında birini ya da diğerini seçmenizin tek yolu kalbinizi dinlemek.

BMW X3: 9/10 Volvo XC609/10

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

Ergonomi

BMW, iDrive’lı kokpitleriyle günümüzün ideal kokpit tasarımını yakalamış gibi görünüyor. Merkezi kumanda ve büyük ekran üzerinden bir çok yan fonksiyon ayarlanabilirken günlük işleriniz için de fiziki düğmeler varlığını koruyor. Böylece kafa karışıklığı ya da düğme karmaşası yaşamadan X3’ün tüm özelliklerine hükmedebiliyorsunuz. Volvo ise bir geçiş döneminde ve bu dönemlerin de türlü zorlukları olur. XC60’ın kokpitindeki düğmelerin sayısı 80’lerin sonundan kalma bir müzik sistemindeki kadar çok. Neyse ki düğmelerin yerleşimi belli bir mantık çerçevesinde yapılmış ve böylece de belli özellikler için kullanılacak düğmeler bir arada tutulmuş. Farklı tercihlere rağmen iki kokpitte de kullanımı zor kumanda bulunmuyor. Belki Volvo’nun elektrikli park freninin yeri farklı olabilirdi ama bu o kadar da büyük bir sorun yaratmıyor.

BMW X3: 9/10 Volvo XC608/10

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

Yaşam ve yükleme alanı

BMW X3 4,65 metrelik boya ve 2,81 metrelik aks mesafesine sahip. Rakibi Volvo XC60 ise 4,64 metrelik boya ve 2,77 metrelik aks mesafesine sahip. Anlayacağınız iki araç da 5 yetişkin için bolca alan sunabilecek kadar cüsseli. BMW’nin arka koltukları biraz daha ferah hissettiriyor ve 550 litrelik bagaj hacmi de rakibinin 495 litrelik hacminden daha iyisini sunuyor. Yine de Volvo için de dar ya da küçük bagajlı demek imkansız.

BMW X3: 9/10 Volvo XC608/10

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

Motor ve şanzıman seçenekleri

Normal şartlarda burada modellerin tüm motor yelpazelerinden bahsediyoruz ama bu karşılaştırmada biraz daha farklı bir yol izleyeceğiz. Bunun nedeni, iki modelin de büyük motor hacmine sahip versiyonlarının burada bahsi geçen versiyonlardan bir hayli pahalı olması. BMW’nin 1,6 litrelik motoru 170 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor ve bugüne kadar Mini’den 5 Serisi’ne kadar farklı modellerde kullanıldı. Üstelik bunların tamamında, performansıyla etkileyici bir makineydi. Ne yazık ki yerden yüksek yapısı nedeniyle kötü aerodinamik özellikleri ve ağır karoseri nedeniyle X3’te aynı durum geçerli değil. Motor yine canlı ve yine devirlenmeyi sevip X3’ü rahatça yüksek hızlara taşıyor ama akıcılık konusunda yeterince iyi değil. Trafikte devamlı olarak gaz pedalıyla sert emirler vermeniz gerekiyor, 8 vitesli şanzıman hangi vitesi seçeceği konusunda devamlı bocalıyor ve sonuçta tüketim de kontrol altında tutulamıyor. X3’le sakin sürüşler yapmak için kendinizi trafiğin akışından soyutlamanız gerekiyor. Volvo ise biraz daha tutucu davranıyor. 5 metrelik bir sedan olan S80’de bile 1,6 litrelik bir dizel motoru üstelik de çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla sunmasına rağmen XC60’ın en küçük motoru 2,0 litrelik dizel ve o da sadece önden çekişle geliyor. Yeni geliştirilen 4 silindirli motor, 5 silindirli eski motorun yerini başarıyla dolduruyor. Sesi neredeyse çekici, gaz pedalı tepkilerine hızlı cevap veriyor ve ürettiği 181 HP güç ve 400 Nm torkla rakibine büyük bir fark atıyor. Motorun 8 vitesli otomatik şanzımanla uyumu çok iyi, vites geçişleri hızlı ve şanzıman ara hızlanmalar için vites küçültürken motorun tork üretim karakteriyle ne kadar barışık olduğunu da gösteriyor. Böylece fazladan vites düşürüp devri çok yükseltmek yerine motorun torkunu kullanmayı tercih ediyor. Eğer dikkatli kullanırsanız ve uzun yolda ilerliyorsanız bu tork delisi motorun tüketimini 6,7 litre/100 km’ye düşürmeniz olası.

BMW X3: 11/20 Volvo XC6016/20

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

Konfor, kullanım kolaylığı

BMW, yerden yüksek bir araç da üretse sportif kullanımdan vazgeçecek bir üretici değil. Bu nedenle de X3’ün konfor konusunda kimi eksikleri olması o kadar beklenmedik bir haber olmazdı. Bunun yerine Bavyeralılar konfor konusunda gerçekten başarılı bir süspansiyon sistemi yaratmayı başarmış. Sistemin kısa darbelerdeki tepkileri biraz kuru ve yetersiz kalsa da genel anlamda çok iyi bir konfor seviyesine sahip, sessiz çalışıyor ve darbeleri yumuşakça filtrelemekten zevk alıyor. Kabinin sessizliği benzinli motorla birlikte etkileyici bir seviyeye ulaşıyor. Dizel motor tercih edenlerse özellikler soğuk kullanımda bu tercihlerinin sonucunu rahatça duyabilecek. Volvo’nun yeni motoru böyle bir soruna sahip değil. Evet o da türdeşleri gibi soğukken yüksek gürültü üretiyor ama onun sesi kulaklara hoş V6 tınıları gibi geliyor. Motorun boğuk ve derinden gelen sesi rahatsız edicilikten çok uzak. Ne yazık ki süspansiyon sistemi aynı başarıya sahip değil. Enine darbelerde fazlasıyla kaba davranıyor ve bu sırada kabindeki plastik paneller de rahatsızlıklarını belli ediyor. Uzun zemin dalgalanmaları ve kısa darbelerde durum daha iyi ama rakibinin rafineliğinden eser yok. Kullanım kolaylığı konusundaysa devreye alışkanlıklar giriyor. Kumandaları incelendiğinde iki modelin de alışkanlık istediği anlaşılıyor. Volvo’nun direksiyonu biraz daha ağır ve bu da özellikle minyon kullanıcıların park manevralarında zorlanabileceği anlamına geliyor.

BMW X3: 8/10 Volvo XC606/10

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

Yol tutuş ve güvenlik

BMW konfor disiplininden çıktıktan sonra burada ıslık çalarak dolaşıyor ve bunda da sonuna kadar haklı. Direksiyonu ve süspansiyon sistemi o kadar iyi ki X3 kullanmakla Mini Countryman kullanmak arasında belirgin bir farklılık yok. X3 yolda atak, hafif ve uyumlu hissettiriyor. XC60 ise biraz daha ağırkanlı, hızlı kullanmaya çalıştığınızda siyatikleri azan yaşlı bir adam gibi söyleniyor. Direksiyonu yeterince hassas değil, süspansiyon sistemi de yapacak daha iyi bir işi varmış gibi hıza karşı ilgisiz kalıyor. Sonuçta ortaya tehlikeli bir durum çıkmıyor ama XC60 virajlar arasında dolaşmaktan keyif almadığını da hemen belli ediyor. Güvenlik konusuna geçildiğinde iki üretici ayrı dünyalarda yaşıyor gibi görünüyor. BMW havayastıkları ya da aktif güvenlik önlemleri gibi konularda azami önemi göstererek görevini yerine getiriyor. Volvo ise güvenlikte öncü konumunda ve XC60 da bu öncülükte pilot ürün rütbesine sahip. Düşük hızlarda otomatik fren yapabilen City Safety sistemi standart donanımda yer alıyor. Bunun dışında Sürücü Destek Paketi’ni satın alarak XC60’ı yarı otonom sürüş yapabilen ve sürücüsünü gözleyen bir kaleye dönüştürebiliyorsunuz.

BMW X3: 9/10 Volvo XC609/10

Fiyat ve donanım

2,0 litrelik dizel motora sahip olması Volvo’yu bu son disiplinde zora sokuyor. Fakat düşük tüketim ve yüksek çekiş sunan dizel motoruyla yüksek vergiye rağmen rakibinden çok da pahalı olmaması XC60 D4’ün en büyük çekim noktası. Öyle ki X3 sDrive20i’yi satın alırken işaretleyeceğiniz bir kaç isteğe bağlı donanım, fiyat seviyesini aynı noktaya ulaştıracaktır. Tabii XC60’ın yıllık vergisinin de X3’ten yüksek olduğunu atlamamamız gerekiyor. Bütün bu farkları çıkartması için Volvo’nun bir hayli tutumlu kullanılması gerekiyor ama çekiş gücü farkı bu etkiyi bir nebze olsun azaltabilir.

Güncel fiyat bilgileri;

BMW X3 fiyat listesi için tıklayınız

Volvo XC60 fiyat listesi için tıklayınız

BMW X3: 13/20 Volvo XC609/20

Sonuç:

İlk bakışta XC60 fiyattan kaybetmiş gibi görünüyor ama aslında motor dışındaki tüm disiplinlerde rakibinin bir adım gerisinden geliyordu. Fiyat ve kullanım maliyetleriyse motor başarısını bir anlamda nötr hale getirmiş oldu. X3 bu motor seçeneğiyle en iyi tercih olmasa da genel anlamda sınıfın en iyi modellerinden biri ve bu haliyle zaferi hakediyor.

BMW X3: 68/100 Volvo XC6065/100

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı

bmw x3 mü volvo xc60 mı bmw x3 mü volvo xc60 mı