Chery’nin Türkiye macerası ilk Çin atılımına denk geliyor. 2000’lerin bayında Çin’in otomobil üretimi hız kazanmış, Avrupalılardan bilgi akışı hızlanmıştı. Sonuçta iç pazar her ne kadar devasa olsa da dış pazarlar da iştah kabartıyordu ve bu nedenle de Chery’nin Türkiye pazarına girişi gibi yöntemler izlendi. O zamanlar Çin otomobili demek doğrudan eleştirmek için yeterliydi. Kötü malzemeler, kötü motorlar ve eksik sürüş özellikleriyle birleştirilmiş ve kıyaslandığında fiyat dahil bir avantajı olmayan otomobiller ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine bir de temsil eksiklikleri eklenince Çin otomobili macerası kısa sürdü. Bu durum için neyse ki demek lazım çünkü “Çin’de Üretilmiştir” markasını toksik hale getirmeyecek kadar kısa bir maceradan bahsediyoruz. Bugünse durumlar çok değişti. Çinliler Avrupalı meslektaşlarından çok şey öğrendi ve devasa iç pazarları sayesinde de deneyimleri arttı. Yeni Çin otomobillerinin önemli kısmının eskisiyle alakası yok. Yani Chery’nin Türkiye’ye geri dönüşü de eskisinden daha ilginç olabilir.

Öncelikle biraz Chery’den bahsetmek iyi olabilir. 1997 yılında kurulan marka, bugünlerde ayda 100 binin üzerinde otomobil üretimi yapan bir dev. Bunun anlamı, Chery her yıl Türkiye’de satılandan fazla otomobil üretiyor. 80 ülkeye ihracat yapıyor ve ihracatı toplam üretiminin yüzde 40’ına yakın. Chery Türkiye’ye kendi temsilciliğiyle girme kararı aldı. 2023’ün Mart ayından itibaren başlayacak satışlar öncesi satış ve servis ağının kurulmuş olması beklenirdi ama henüz tam rakamlar açıklanmadı. Şimdilik tek bildiğimiz 2023 içinde 25 noktada satış ve servis hizmeti verilecek olması.

Chery pazara 3 tane SUV ile giriş yapacak. Bunlardan iki tanesi Tiggo ürün ailesine ve bir tanesi de daha modern olan Omoda ürün ailesine mensup. Tiggo tanıdık bir isim, daha önceki denemede de Tiggo isimli bir SUV başroldeydi. Şimdiyse Tiggo’nun 7 Pro ve 8 Pro isimli modelleri ithal edilecek. Bu model isimleri sanki telefon isimlendirmesi gibi ve aslında gerçekten de telefon sınıflandırması mantığına sahip. Tiggo 7 Pro kompakt SUV sınıfında yer alan bir modelken Tiggo 8 Pro ise orta sınıf bir SUV. İkisine aynı model ismini vermenin mantığını anlamak biraz zor. Omoda5 ise SUV-Coupe tarzında bir üretim. Bütün modellerin ortak noktası bolca LED ekrana, 1,6 litrelik turbo beslemeli benzinli motora ve 7 vitesli çift kavramalı şanzımana sahip olmaları. Tiggo 8 Pro 4,7 metre uzunluğa ve 3 koltuk sırasına sahipken, Tiggo 7 Pro 4,5 metre ve Omoda5 4,4 metre uzunluğa sahip.