Mini sınıf üyeleri ideal şehir otomobili olabilir mi? Boyutları çok küçük olmasına rağmen ilginç bir şekilde kullanışlı olan bu modellerin en büyük sorunu fiyatları. Aslında en yüksek fiyatları nispeten makul, fakat başlangıç fiyatları küçük sınıftaki kardeşlerine tehlikeli derecede yakın. Böyle olunca da bu oyuncağımsı otomobiller yerine gerçek bir otomobil olarak algılanan bir küçük sınıf üyesini satın almak daha mantıklı hale geliyor. Peki mini sınıfa gönlünüzü kaptırmanızın hiçbir yol yok mu? Bunun için sınıfın iki iddialı ismini karşı karşıya getiriyoruz ve Citroen C1 ile Hyundai i10 arasındaki mücadelede kim geçer buluyoruz.

Hyundai i10 mu Citroen C1 mi

İç mekan

Hyundai neredeyse tüm modellerinde ağırbaşlı kokpitler kullanmayı seviyor ve i10 da bundan nasibini alıyor. Kokpitin tasarımı sadece olması gerektiği gibi. Malzeme kalitesi sınıf standartlarını karşılıyor ama bu standartların parmak uçlarına hitabettiği pek söylenemez. Donanım seviyesine göre kokpiti bir nebze renklendirmek için farklı kaplamalar sunuluyor ama sonuçta kokpitte tarz yerine kullanışlılık öne çıkartılmış. Citroen ise bu otomobilin eğlenceli olması gerektiğine karar  vermiş. Aslında ilk nesil C1 de aynı tarza sahipti. Fakat artık iç mekanın çok daha olgun olduğunu ve en azından artık başka bir otomobilin üretimi sırasında artan parçalardan üretilmiş gibi görünmüyor. Kokpitteki malzeme kalitesi en az rakibi kadar keyifsiz ama hakkını yememek lazım Citroen bol keseden kullandığı lake kaplamalarla işi biraz daha iyi kotarmış.

Citroen C1: 6/10 Hyundai i106/10

Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi

Kullanım kolaylığı

Citroen büyük bir dokunmatik ekranla bu şehir cücesinin günümüze uyum sağlamasına yardımcı olmuş. Böylece multimedya sisteminin çok daha rahat kontrol edilmesi sağlanmış. Bunun dışındaki kumandalar üstüste dizilmiş havalandırma ayarlarından ibaret. Hyundai daha zengin bir görünüm yaratmış ama temel olarak rakibiyle aynı kullanışlılığı sunmayı başarıyor. Tüm kumandalar anlaşılır şekilde işaretlenmiş ve rahat ulaşılacak şekilde de yerleştirilmiş. Otomobillerin direksiyon sertliği park manevralarında en güçsüz kullanıcıları bile rahat ettirecek kadar hafif. Benzer şekilde pedalların dozlaması da oldukça iyi. İki model de direksiyon simitleri için sadece yükseklik ayarı sunuyor ama kabul etmek gerekir ki boyutları sayesinde bu çok önemli bir sorun olmaktan çıkıyor.

Citroen C1: 8/10 Hyundai i108/10

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Hyundai i10 mu Citroen C1 mi

Yaşam ve yükleme alanı

Buradaki en uzun otomobilin boyu bile sadece 3,66 metre (Hyundai i10) ve o da rakibinden 3,46 metrelik (Citroen C1) 20 cm daha uzun. Buna karşın ikilinin aks mesafeleri çok daha yakın (Citroen C1: 2,34 metre, Hyundai i10: 2,38 metre). Boyut farkının iç mekanda abartılı bir fark yarattığını söylemek zor. Açıkçası burada iki üreticiyi de bu kadar küçük bir alana bu kadar bol yaşam alanı sundukları için kutlamak gerekli. C1’in kafalıklarıyla bir sırtlıklara sahip ön koltukları arka koltuktaki alan hissini baltalıyor. Bunun yanında C1’in arka camları da açılmıyor. i10 ise çok daha ferah ve küçük sınıfla yarışabilecek bir arka koltuk alan hissine sahip. i10 fazladan boyunun getirdiği avantajla bagaj hacminde de küçük sınıf üyelerini hedef alabiliyor. 252 litrelik bagajın yükleme zeminiyle yükleme eşiği arasındaki yükseklik farkı fazla. C1’in 196 litrelik bagaj hacmiyse daha çok market alışverişleri için uygun.

Citroen C1: 6/10 Hyundai i108/10

Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

Temel modeller temel motrolara sahip. C1, Toyota imzalı 1,0 litrelik motor ve otomatikleştirilmiş manuel şanzımana sahip. 68 HP güç ve 95,5 Nm tork üreten motor hevesle hızlanıyor ve tartıda 860 kg çeken C1’i rahatça hızlandırıyor. Şanzımanın geçişleri kimi zaman gecikmeli kimi zaman da sarsıntılı ama sunduğu direkt sürüş de etkileyici. Eğer sıkışık trafikte ilerliyorsanız manuel modda direksiyondaki kulakçıkları kullanmak en iyisi. 3 silindirli motorun sesinin gür olduğunu da atlamayalım. Hyundai rakibi gibi 1,0 litrelik motorun yanında 1,2 litrelik bir motoru daha seçenek olarak sunuyor. Bunun dışında 1,0 litrelik motor fabrikada LPG ile donatılabiliyor. Aslında esnek ve çekiş gücü hacmine göre iyi olan motor rakibine göre biraz daha tutuk hissettiriyor ve bunda asli suçlu i10’un hacminden beklenmeyecek 1089 kg’lık boş ağırlığı. Sonuçta motorun sadece 66 HP güç ve 95,16 Nm tork ürettiği düşünülünce yüksek boş ağırlıktan ne kadar çok etkilendiğini anlamak kolay olur. Hyundai mini sınıfta bile tork konvertörlü otomatik şanzıman sunuyor. Şanzımanın 4 oranı düşük motor gücü ve şehir kullanımları için kesinlikle yeterli. Konu tüketime geldiğinde C1 6,1 litre/100 km’lik ortalamasıyla bir adım öne geçiyor. i10 ise yüksek boş ağırlığına karşın 6,6 litre/100 km’lik tüketim ortalaması sunabiliyor.

Citroen C1: 16/20 Hyundai i1015/20

Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi

Konfor

C1 yol gürültüsü rüzgar gürültüsü ya da dış sesleri dışarıda tutmak konusunda özel bir çaba sarfediyormuş gibi görünmüyor. Bunun yerine Tüm sesleri filtreliyor ve kullanıcıyı şehirden koparmamayı tercih ediyor. Süspansiyon sisteminin darbe emişi iyi, düşük ağırlık sayesinde sistem oldukça başarılı çalışıyor. Hatta Citroen ürün gamı içinde en iyilerden biri bile diyebiliriz. i10 da oldukça iyi süspansiyon ayarlarına sahip. Darbe emişi çok iyi olan sistem sessiz de çalışıyor. İç mekanı rakibinden çok daha iyi izole edilmiş ve bu sayede de daha huzurlu bir yolculuk ortamı yaratılabiliyor.

Citroen C1: 7/10 Hyundai i108/10

Yol tutuş ve güvenlik

Bu otomobillerin viraj delisi olmasını kimse beklenmiyor ama ne kadar çevik ve eğlenceli sürüşler sunduklarına yaşamadan inanmanız zor. Hem C1 hem de i10 şaşırtıcı şekilde keyifli sürüşe sahip. Direksiyon ve süspansiyon sistemlerinin tepkileri iyi ayarlanmış ve düşük güçlerine karşın etkili çekiş sunan motorlar da bu durumu biraz daha iyileştiriyor. Güvenlik konusundaysa iki model de aktif yardımcı sistemlerinin eksiği nedeniyle 4 yıldızla yetinmek zorunda kalmış.

Citroen C1: 8/10 Hyundai i108/10

Fiyat ve donanım

Hyundai, i10 için çok daha gerçekçi bir fiyat listesi sunuyor. Baz fiyat küçük sınıfın biraz daha altından başlıyor ve en pahalı i10 orta donanım seviyesine sahip bir küçük sınıf üyesiyle benzer fiyata sahip. C1’in küçük sınıfla aynı seviyeden başlayan listesinde en yukarıya çıkıldığında biraz daha çalışıp kompakt sınıf alabilir miyim diye düşünmeye başlıyorsunuz. Hal böyle olunca da rotanız mini sınıftan uzaklaşıyor.

Güncel fiyat bilgileri;

Citroen C1 fiyat listesi için tıklayınız

Hyundai i10 fiyat listesi için tıklayınız

Citroen C1: 15/20 Hyundai i1018/20

Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi

Sonuç:

Hyundai’nin mini sınıfa çok daha gerçekçi bir yaklaşıma sahip olması beraberinde başarıyı da getirdi. Sonuçta iç mekanında 4 yetişkin için rahat bir alan sunarken hala gerçek bir bagaja da sahip olması ya da sürüşünün eğlenceli olduğu kadar konforlu da olması gibi özellikler i10’a yarışı kazandırdı. C1 ise oyuncakları ve temel fonksiyonlar üzerine fazlaca odaklanmasına rağmen fiyat listesinde farklı rakipler edinerek ikincilikle yetiniyor.

Citroen C1: 66/100 Hyundai i1071/100

Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi Hyundai i10 mu Citroen C1 mi