Citroen’in geçmişi çok ışıltılı. Bu Fransız üretici bugün hayatımızda olan pek çok otomotiv teknolojisinin ilk kullanıcısı. Ne yazık ki bu devrimci karakter bir süredir camların genişletilmesiyle sınırlı kalıyor. Fakat bu durum değişmeli. Çünkü PSA Grubu içinde Citroen’in konumu bu sıralarda belirlenecek ve Opel’in gelmesi zaten oturmamış dengeler açısında yıkıma yakın bir etki bırakacak. Citroen’in yenilikçi yapısına kavuşması ve Fransız devrimciliğini sürdürmesi otomobil severlerin beklediği bir durum. Peki yeni nesil C3 buna sahip mi?
1- Nedir?
Citroen’in küçük sınıftaki üyesi. Boyu 4 metre ve aks mesafesi de 2,54 metre. Bu haliyle küçük sınıf ortalamasına uygun. Dış görünümü sürüden rahatça ayrılmasını sağlıyor. Fransızlığını vurgulamak için bolca siyah plastik yüzeye sahip. Çünkü Fransa’da, özellikle de büyük şehirlerde insanlar araçlarını tamponlarını birbirine yaslayarak parketmeyi seviyor.
2- İç mekanı nasıl?
Dış tasarımdaki köşeli çizgiler iç mekanda da takip edilebiliyor. Hemen her bir detay bu vurguyu güçlendirmek için düşünülmüş. Büyük bir ekran baz donanım dışında standart olarak sunuluyor ve bu sayede otomatik klima da donanıma dahil oluyor. Ekranın kullanımı gayet iyi, bütün kumandaları bünyesinde barındırmasıyla kokpitin sadeliğine büyük katkıda bulunmuş. Bunun bir getirisi olarak bolca küçük eşya saklama gözü bulmayı beklersiniz ama durum öyle değil, hatta tam tersi. Bardaklıklar bırakın büyük ekranlı cep telefonlarını yarım litrelik su şişesi bile alamayacak kadar dar. Telefonunuzu koyabileceğiniz kaymayan kaplamaya sahip bir bölüm var ama bizim gözümüze yeterince korunaklı görünmedi. Kapı içi ceplerinin genişliği bu durumun tek teselli kaynağı oluyor. Kokpitteki malzeme kalitesi geleneksel beğenileri karşılamıyor. Bunun anlamı kokpitin üst kısmında bile sert plastik kullanılmış olması. Fakat elinizin değeceği çoğu yerde keyifli kaplamalar kullanılmış. Tarz sahibi gösterge tablosu rahat takip ediliyor ve koltuklarda da bulabileceğiniz en yumuşak dolgular kullanılmış.
3- Arka koltukları nasıl?
Küçük sınıf ortalamasına göre makul diz ve baş mesafesi var. Ön koltukların girintili yapısı sayesinde bir iki parmak daha fazla diz mesafesi açılmış olması iyi bir haber. Vites konsolu arka koltuğa kadar uzanıp bir bardaklığı arka kısmın kullanımına sunmuş. Kapı içindeki cepler de küçük eşyalarınıza evsahipliği yapabilir. Koltuk bir sofa kadar düz yapıya sahip. Bu ortada oturacak için iyi haber ama yan taraflarda oturanların virajlarda daha fazlasına ihtiyacı var.
4- Bagajı nasıl?
300 litreyle yine sınıfının ortalamalarını tutturuyor. Eğer dizel motorlu bir C3 kullanıyorsanız bagaj zemininde bir acil durum lastiği yer alıyor. Benzinli motora sahip versiyonlardaysa tam boy yedek lastik var. Bu farkı yaratan dizel motorun emisyon normları için ihtiyaç duyduğu AdBlue katkısının deposu. Bagajın kullanışlılığı yüksek, tıpkı yükleme eşiğiyle zeminin arasındaki fark gibi. Tabii bu da sınıf ortalamasında bir durum.
5- Motor seçeneklerin neler?
Girişi 1,2 litrelik atmosferik beslemeli ve 3 silindirli benzinli motor ve manuel şanzımanı oluşturuyor. 82 HP güç ve 118 Nm tork üreten bu motor şehir hızları için yeterli çekiş gücü ve makul tüketim sunabilecektir. İkinci benzinli motor, sürpriz bir seçimle 1,6 litrelik atmosferik beslemeli VTi. Bu motorun bu devirde nasıl seçildiği bir muamma ama sadece 6 vitesli otomatik şanzıman EAT6 ile satılması şehir kullanıcıların için tek seçenek olmasını sağlayacak. Motor 115 HP güç ve 150 Nm tork üretiyor. Dahası maksimum torkunu 4000 d/d’da ürettiği için bolca devir ihtiyacına sahip. Bu nedenle eğer biraz akıcılık isterseniz muhtemelen tüketimi beklentilerin üzerine çıkacaktır. Bu motor yerine neden 1,2 litrelik PureTech motorun turbo beslemeli versiyonunun kullanılmadığı büyük bir muamma. Dizel cephesinden 1,6 litrelik BlueHDi motoru 75 HP güç ve 233 Nm tork üreten bir versiyonu ve 99 HP güç ve 254 Nm tork üreten bir diğer versiyonu sunuluyor. İki motor da sadece 5 vitesli manuel şanzımanla sunuluyor ve ikisinin de çekiş gücü de tutumluluk potansiyeli de yüksek.
6- Sürüşü nasıl?
Biz 1,6 litrelik dizel motorun güçlü versiyonuna sahip bir C3 kullandık. Motorun çekiş gücü yüksek, şanzımanın geçişleri de rahattı. 5 oran, şehir kullanımındaki vites değişimlerini azaltıyor. Otoyol hızları için 6 vites belki iyi olabilirdi ama şu anki durum da kötü değil. Tüketimini biz 100 km’de 5,8 litre olarak ölçtük. Eğer sabit hızlı sürüşler yapabilirseniz 5 litre/100 km’nin altına düşmek mümkün. C3’ün süspansiyon sistemi tıpkı selefi gibi konfor odaklı. Fakat bu sefer jölemsi salınımlara sahip değil. Bunun yerine hem sıkı hem de konforlu hissettirebiliyor. Darbe emişi oldukça iyi, çukur ve tümseklerden geçiş hızınızı abartmadığınız sürece arka aks kaynaklı vuruntu hissetmiyorsunuz. Dahası otoyol kullanımındaki zemin dalgalanmalarında çok başarılı tepkiler veriyor. Yol tutuş konusunda sınıf standartlarını değiştirmiyor ama limitlerinde bile çok uysal, kapasitesi iyi ve kararlılığı yüksek bir tutunma sunuyor. Limitlerine yaklaştığında hafif bir önden kayma başlıyor ve bunu kontrol altına almak da çok kolay.
7- Fiyatı nasıl?
Küçük sınıfta nasıl olması gerekiyorsa öyle. Sanki kanunla belirlenmiş sınırların içinde kalan fiyat aralığı söz konusu. Tek ilginç nokta, 1,6 litrelik VTi motorun önemli bir fiyat avantajı yaratamamış olması. Hatta 1,2 litrelik hacme ve turbo beslemeye sahip PureTech motorlu Peugeot 208’le kıyaslanınca pahalı bile kalıyor. Donanım açısından da yenilikçiliği kamerası ve Airbump isimli hava kesecikleriyle sınırlı. Bunlardan Airbump sadece bir reklam aracı, zira C4 Cactus’teki yerleşimiyle kullanışlı olan bu plastik parçalar C3’te sadece süs amaçlı. Kamera ise son dönemlerde hem sigorta hem de kaza-kırım raporları için iyi bir kanıt niteliği taşıyan kokpit kamerası kaydı almak için iyi bir eklenti. Kamera yüksek çözünürlüğe sahip, alt kısmındaki bir düğmeyle isterseniz fotoğraf çekebiliyor ve kazaya karışırsanız da kazadan 90 saniye öncesine kadar yapılan kaydı saklıyor. Bu kayıtlara bir akıllı telefon uygulamasıyla erişebiliyorsunuz.
Citroen C3 fiyat listesi için tıklayın.
8- Satın almalı mıyım?
Citroen küçük sınıftaki C3 ile kendinden beklenen yeniliği vermekten uzak kalmış. C3’le ilgili neredeyse her veri sınıf ortalamalarını tutturmasından ibaret. Normal şartlarda bu pek tabii ki yeterli olacaktır. C3’ün en büyük silahı sürüden rahatça ayrılabilmesini sağlayan tasarımı ki bunun için herhangi bir fedakarlıkta bulunmanız da gerekmiyor. Yani sorunuzun cevabı farklılık arıyorsanız evet olmalı.