Yerden yüksek, hatta bir arazi aracı oranlarına sahip ama ortalama bir hatchbackle benzer özellikler sunan araçlara yoğun talep var. VW Tiguan ile karşılaştırmasını bu linkten okuyabileceğiniz Nissan Qashqai pazarın bilinçaltında böyle bir açlığın var olduğunu ortaya çıkarttı ve onun yolundan gelenler de bu pastadan paylarını alıyorlar. Bütün crossoverlar arasından iki modelse fark yaratıyor. Dacia Duster ve Skoda Yeti, kompakt hatchbacklerle yarışan fiyatları sayesinde çok daha ilgi çekiciler ve ikisi de kısa dönem önce makyajlanarak daha da iyi hale geldiler. Dile kolay, Duster sadece 4 yılda 1 milyon adetlik üretim barajını aşmayı başardı. Peki bu ikili arasındaki mücadelede kim geçer?

Dacia Duster skoda yeti

İç mekan

Bu bölüme başlamadan önce Dacia’nın felsefesine değinmek gerekli. Rumen üretici, düşük fiyat etiketi için var gücüyle çalışıyor ve daha fazlası için umut yaratmadan daha azına razı ediyor. Bunun anlamı Duster’ın fiyatı o kadar düşük ki burada sayacağımız olumsuzlukları büyük ihtimalle göz ardı edeceksiniz. Bu önemli açıklamadan sonra gelelim iç mekanlara. Duster’ın iç mekanı makyajla göze hoş gelen kaplamalara sahip oldu. Malzemeler sert, kimi yerlerde işçilik sorunları var ama tamamen ucuz ya da kabul edilemez bir bölüm de yok. Orta konsol baştan aşağıya yenilinmiş ve bir çok küçük eşya saklama gözü de mutluluk veriyor. İlk tanıtıldığı günden bu yana hakim olan sadelik Duster’ın kolay bir yol arkadaşı olmasını sağlıyor. Duster’dan sonra Yeti’nin iç mekanına girince ortamın ne kadar değiştiğine şaşırıyorsunuz. Malzeme ve işçilik kalitesi ciddi bir şekilde daha yüksek. Göze batan önemli bir zayıflık da yok. Krom detaylar ve alüminyum görünümlü plastikler, kokpitin altında üst taraftaki yumuşak kaplamanın yerine kullanılan sert malzemenin gözden kaçırılmasını sağlıyor. Fakat donanım seviyesine bağlı olarak boş düğme sayısının fazlalığı da can sıkıcı oluyor.

Dacia Duster: 4/10 Skoda Yeti: 6/10

Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti

 

Ergonomi

Dacia’nın bu konuda uzun bir sabıka listesi var. Duster’a yapılan makyaj bu konuda ciddi iyileştirmeleri birlikte getirdi. Fakat sahne hala toz pembe olmaktan uzak. Orta konsoldan kapı içine taşınan cam kumandaları sürücünün dizine temas ediyor, çok aşağıda kalan dokunmatik ekrandan navigasyonu izlemeye çalışmak kesinlikle tehlikeli ve direksiyonun derinlik ayarı olmadığı için de uygun sürüş pozisyonu bulmak daha zor. Kokpitin genel kullanımını öğrenmeniz göz kırpması gibi gerçekleşiyor. Her şey doğru yerleştirilmemiş olsa da nasıl kullanılacakları gayet belirgin. Yeti bu bölümde Alman disiplini çatısı altında olmaktan gurur duyuyor. Yerleşimler ve düğme büyüklükleri ideale yakın, çoğunlukla akıl karıştırıcılıktan uzak ve kullanımı kolay. Tek göze çarpan ayna ayar düğmesinin dik konumu oluyor.

Dacia Duster: 3/10 Skoda Yeti: 7/10

Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti

 

Yaşam ve yükleme alanı

İşte Duster’ın fiyatından etkilenmeyen bölümlerine geldik. 4,31 metrelik uzunluğa ve 2,67 metrelik aks mesafesine sahip olan Duster, iç mekanında bolca alan sunmak konusunda tam bir başarı örneği. Ön koltuklar yüksek konumlu ve görüş açıları da günümüzün ortalamalarından yüksek. Arka koltuklarda ise sunulan yaşam alanı boyutların ait olduğu kompakt hatchbackler ortalamasından çok daha iyi. Benzer bir başarıya Yeti de sahip. Ön koltuklar daha alçak ayarlanabiliyor ve genişlik sorunu bulunmuyor, üstüne de arka koltuklarda yeterince geniş diz mesafesi ve bolca baş mesafesi sunuluyor. Yeti bu başarıyı 4,22 metreyle rakibinden neredeyse 10 cm eksik boyuna (aks mesafesi 2,57 metre) rağmen elde ediyor. Bu sihrin nasıl sağlandığı bagaj hacimleri gözden geçirilince ortaya çıkıyor. Yeti’nin 321 litrelik hacmine Duster 475 litrelik hacim canavarıyla karşılık veriyor. 4 tekerlekten çekişli versiyonlarda sunulan 408 litrelik hacim bile saygı uyandırıcı.

Dacia Duster: 6/10 Skoda Yeti: 5/10

Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti

Motor ve şanzıman seçenekleri

Duster bu konuda zayıf. Bir tane benzinli bir tane de dizel motoru bulunuyor ve otomatik şanzıman seçeneği de yok. Aslında makyajla 1,2 litre hacimli turbo beslemeli motor Duster’da kullanılmaya başlandı ve çekiş gücü-tüketim arasında çok iyi bir denge sunuyor ama bu motor ülkemizde satılmıyor. Bunun yerine 1,6 litrelik benzinli motor LPG ile donatılabiliyor. Bu motor çekiş gücü bakımından ancak kabul edilebilir değerler içinde kalıyor ama hem gürültücü hem de tüketimini kontrol altında tutmak modern motorlara göre daha zor. Dizel motorsa çok daha çekici bir seçenek. 90 HP ya da 110 HP güç üreten versiyonları farketmeksizin, çekiş gücü 200 Nm ve 240 Nm’lik yüksek tork değerlerinin garantisi altında. Tüm dizel motorlar net ve kısa yollara sahip 6 vitesli şanzımanlarla donatılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken, 4 tekerlekten çekişli versiyonların aşırı kısa 1. vitesinin neden olacağı sorunlar. Dacia, Duster ilk tanıtıldığında elektronik destek sistemleri yerine arazide yardımcı olması için bu çözümü kullanmayı tercih etmişti. Şu anda ESP standart donanımda olmasına rağmen eğim iniş yardımcısı hala donanım listesinde değil ve onun görevini yapan kısa 1. vites oranı da şehir kullanımında bir sürü fazladan vites değişimi anlamına geliyor. Çünkü dizel motorların ortak sorunu olan alt devir cansızlığı 2. vitesle kalkışa her zaman izin vermiyor. 1. vitesin kısalığından diğer vitesler de etkileniyor ve otoyol hızlarında 4 tekerlekten çekişli Duster’ın dizel motoru beklenenden daha çok devir çevirip daha yüksek yakıt tüketiyor. Yeti ise seçenekler konusunda daha zengin. 1,2 litrelik TSI ve 1,4 litrelik TSI benzinli motorların yanında 1,6 litrelik dizel motor sunuluyor ve 1,4 litrelik benzinliyle dizel motorda çift kavramalı DSG şanzıman opsiyonu bulunuyor. Bütün motorların çekiş gücü yüksek, hacim ve güç sınıfına göre tüketim değerleri de düşük. DSG şanzıman her zaman olan avantaj ve dezavantajlarına sahip. Hızlı vites geçişleri ve performans hissini arttırmasına karşılık ilk kalkışlardaki kavrama hassasiyeti çok yüksek değil. Yeti’de 4 tekerlekten çekiş sistemi sadece 2,0 litrelik dizel motorla sunuluyor ve bu motor seçeneği de malum nedenlerle ülkemizde satılmıyor. Duster’da 4 tekerlekten çekiş sistemi 1,5 litrelik dizel motorla birlikte alınabiliyor. Sistem Nissan X-Trail’den alınmış ve çok kollu arka aksla birlikte gelip Duster’a şaşırtıcı şekilde başarılı arazi sürüş kabiliyeti kazandırıyor. Karoserin başarılı oranları ve bolca yerden yükseklik de bu konuda Duster’a yardımcı oluyor.

Dacia Duster: 14/20 Skoda Yeti: 17/20

Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti

 

Konfor, kullanım kolaylığı

Duster konfor konusunda tam bir başarı abidesi. Aslında bu konumuna makyajla yükseldi. Çünkü değiştirilen kapı fitilleri ve motorla kabin arasına eklenen bir kalkan sayesinde Duster’ın iç mekanı artık oldukça sessiz. Süspansiyon sisteminin konfor kapasitesinin yüksekliğiyse ilk günden bu yana gelen bir özellik. Yüksek yanaklı lastikler de konfor artısını bir üst düzeye taşıyor. Bu sözler biraz fazla iddialı olabilir belki ama Duster şu anda piyasadaki kompakt hatchback boyutlarındaki araçlar arasında süspansiyon konforu kralı olabilir. Yeti’nin de konfor konusunda çok büyük bir eksisi yok. Süspansiyon sistemi daha sert ayarlanmış ve özellikle enine darbelere kuru ve yetersiz tepkiler veriyor. Bozuk zeminlerde Yeti, Duster’dan çok daha fazla sallanıyor ve titriyor. Kullanım kolaylığıysa onun uzmanlık alanı. Kumandaları yumuşak, kullanımı kolay. Onun yanında Duster biraz daha maço kalıyor. Direksiyonu ve şanzımanı daha sert, yönlendirmesi de hassaslıktan uzak.

Dacia Duster: 8/10 Skoda Yeti: 5/10

Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti

 

Yol tutuş ve güvenlik

Duster’ın bu kadar konforla bu konuda doğrudan çuvallaması beklenen bir sonuç. Fakat öyle olmuyor. Bütün bu yumuşaklığına rağmen Duster virajlarda sallansa da yolundan çıkmıyor. Gövde salınımı rahatsızlık verecek derecede yüksek değil ve izini kararlı bir şekilde takip ediyor. 4 tekerlekten çekişli versiyonlar arka aks için çok kollu yapıyı kullanıyor ama bu değişikliğin sürüşte hissedildiğini söylemek çok zor. Duster’ın direksiyonu direkt ve hızlı olmaktan çok uzak. Yeti bu konuda daha başarılı ama sert süspansiyon ayarlarına karşılık yol tutuş disiplininde rakibine karşı fark yaratamıyor. Aksine erken gelen önden kayma eğilimi nedeniyle standart olarak sunulan ESP sistemi fazla mesai yapıyor. ESP sistemi makyajla birlikte Duster’ın da standart donanım listesine dahil edildi. Ayrıca artık 4 havayastığı da standart donanım listesinde yer alıyor. Fakat crossover EuroNcap testine en son 2011 yılında girmişti ve bu testten de sadece 3 yıldızla ayrıldı. Yeti 2009 yılında girdiği bu testten yüksek bir skor ve 5 yıldızla ayrılmayı başardı.

Dacia Duster: 5/10 Skoda Yeti: 7/10

 

Fiyat ve donanım

Bu bölüm Duster’ın bu kadar fedakarlık yapmaya değip değmeyeceğini göstereceği için aslında karşılaştırmanın kilit noktasını oluşturuyor. Dacia’nın fiyat politikasını açıklamak için çok uzağa gitmeden Renault fiyat listesinden örnek vermek gerekli. Bu büyük bagajlı ve geniş iç mekanlı crossoverın fiyat seviyesine Renault listesinden ancak bir Clio alabiliyorsunuz. Duster ile Yeti’nin baz fiyatları arasında 14 bin TL’lik dev bir uçurum var. Kabul Ambiance isimli baz donanım seviyesine sahip bir Duster’da çok fazla donanım alamıyorsunuz ama bolca otomobil satın alabildiğiniz de bir gerçek. Dahası, dizel motorlu, 4 tekerlekten çekiş sistemli ve makul oranda güvenlik donanımına sahip (ESP, ön ve yan havayastıkları) bir Duster bile 1,2 litrelik TSI motora sahip Yeti’den daha düşük fiyat etiketine sahip. Eğer canınız sıkılır da deri döşemeden navigasyon sistemine, hız sabitleyiciden arka park sensörlerine kadar farklı donanımlara sahip bir Duster almak isteseniz bile fiyat seviyesi Ambition donanımlı ve 1,4 litrelik TSI motora ve DSG şanzımana sahip bir Yeti’nin seviyesine çıkmıyor. Üstelik Yeti için de bu sınıfın pahalısı demek imkansız, sadece Duster tam bir kelepir.

Güncel fiyat bilgileri;

Dacia Duster fiyat listesi için tıklayınız

Skoda Yeti fiyat listesi için tıklayınız

Dacia Duster: 20/20 Skoda Yeti: 12/20

Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti

Sonuç:

Bir otomobil ne kadar iyi olursa olsun siz ona ulaşamıyorsanız sizin için anlamı yoktur. Dacia’nın sadece fiyatı sayesinde 1 puanlık farkla da olsa karşılaştırmayı kazanması adil görünmüyor olabilir ama hayat da adil değil. Sonuçta bu Rumen az paraya çok otomobil sunma amacında ve görünen o ki amacına ulaşmış. Fakat dikkat, sadece alabildiğiniz için 4 tekerlekten çekişli versiyonu almaktan kaçının, şehir hayatında bu seçiminizden ciddi pişmanlık duyabilirsiniz. Yeti ise VW kalitesini çok daha makul fiyat etiketiyle sunma iddiasını gerçekleştiriyor. Onun bünyesinde hayatınızı zorlaştıracak ya da kabul etmek zorunda kaldığınız hiç bir özellikle karşılaşmıyorsunuz. Tabii ki bunun karşılığında da fiyat etiketi rakibinden çok daha yüksek kalıyor.

Dacia Duster: 60/100 Skoda Yeti: 59/100

Dacia Duster skoda yeti Dacia Duster skoda yeti