Hyundai Avrupa’da agresif bir büyüme trendi takip ediyor. Bunun için en önemli kozları da alternatif enerji kaynaklarını kullanan otomobiller tasarlamak. Örneğin Kona, benzinli motorun yanında elektrikli versiyonu da var, dahası hibrit versiyonu da kısa süre önce tanıtıldı. Geçtiğimiz yıl Avrupa’daki Kona satışlarının yüzde 26’sı elektrikli versiyondu. Tabii bu madalyonun bir yüzü. Diğer yüzündeyse bilindik pazar doyurma çabaları var. Dizel motor bu nedenle Kona’nın kaputu altındaki yerini aldı.

hyundai kona dizel otomatik test inceleme

1- Nedir?

Hyundai’nin küçük crossoverı. Pek çokları bu aracın i20 ya da Kia Stonic’le aynı temele dayandığını düşünebilir ama aslında kendine has yeni bir altyapı üzerinde yükseliyor. 4,17 metrelik boyuyla ve 2,60 metrelik aks mesafesiyle bir önceki esil kompakt HB’lerden çok uzak olmayan boyutlara sahip. 361 litrelik bagaj hacmi sınıfının yeni modelleri tarafından geride bırakıldı. Arka koltuklarında sunduğu alansa kompakt sınıftansa küçük sınıfa daha yakın gibi. Kokpitte malzeme kalitesi açısından küçük sınıf hisler hakim olsa da süslemeler ve parmakların değdiği yerlerdeki kaplamalar günü kurtarıyor. Elite Smart donanımıyla limon yeşili ya da kırmızı süsler ve renkli emniyet kemerleri kabinin sıradanlığını kırmaya yetiyor. Kona’nın kapı içi cepleri hem önde hem de arkada dar. Fakat kokpitin saklama alanları oldukça kullanışlı. İki adet USB portu ve donanıma bağlı olarak gelen kablosuz şarj bölmesi gibi özellikler günlük hayatı kolaylaştırıyor. 7 inçlik dokunmatik ekran Elite Smart donanım seviyesine ait ve yüksek çözünürlüklü net görüntüsü ve iyi dokunmatik hassasiyetiyle rahat kullanılıyor. Baz versiyon ise 5 inçlik mono-krom ekranla geliyor.

2- Motor nasıl?

Ürün stratejisi gereği büyük modelde kullanılan motorlar küçük modele aktarılırken daha düşük güçlü versiyonla aktarılır. Böylece hafif ve küçük modelin ağır ve pahalı ağabeyinden daha iyi performans vermesinin önüne geçilebilir. Fakat Hyundai böyle düşünmüyor. Eller açık oyun oynayıp iyi olanın kazanmasına müsaade ediyor. Böylece 1,5 tonluk Kona, 1,8 tonluk Tucson’la aynı motora aynı güç çıkışıyla sahip olmuş. 1,6 litrelik dizel motor, 136 HP güç ve 320 Nm tork üretiyor. Gücünü ön aksa 7 vitesli ve çift kavramalı bir otomatikleştirilmiş manuel şanzıman üzerinden aktarıyor. Kona’nın bu motorla elde ettiği performans hissi gerçekten etkileyici. Çekiş gücü yüksek, hatta turbo beslemeli 1,6 litrelik benzinli motoru aratmayacak kadar etkili. Şanzımanın motorla uyumu yüksek, oranları iyi ayarlanmış ve kararlı değişimleriyle de performansa katkıda bulunuyor.

3- Tüketimi nasıl?

Dizel motorlu bir araç satın alıyorsanız en önemli konulardan bir tanesi bu olmalı. Bizim ölçümlerimizde Kona 100 km’de 6,2 litre yakıt tüketti. Bu değer şehir içi yoğunlukta ama sabit hızlı sürüşler de içeren bir rotadan geliyor. Eğer şehir sürüşü oranı artarsa tüketim de 6,5 litre/100 km civarına kadar yükselebiliyor. Bunun dışında şehir dışı yollarda sürekli sabit hızlı sürüş yaparsanız da kolayca 5,5 litre/100 km’nin altına iniyor, hatta 5,0 litre/100 km’yi de zorlayacaktır.

4- Sürüşü nasıl?

Öncelikle Hyundai’nin 1,6 litrelik dizel motoru son iyileştirmelerden sonra hacim sınıfının en sessiz ve titreşimsiz motorlarından bir tanesi haline geldi. Motorun sessizliği gerçekten etkileyici ve bu soğuk çalıştırmalar için de geçerli. Bunun dışında Kona’nın bilindik sürüşü sözkonusu ama daha önce kullandığımız 4 tekerlekten çekişli ve arka aksında Tucson’dan alınan çok kullu bağlantılar olan versiyonlardan biraz daha farklı bir dışa vurum var. Kona önden çekişle birlikte arka aksında torsiyon çubuğuyla geliyor. Zaten sert ayarlı olan süspansiyon sistemi bu kurulumda arka aksta fazla darbe emiş yeteneği bırakmıyor. Arka aks özellikle düşük hızlarda alınan darbelerde hem zıplıyor hem de hafiften vuruntu yapıyor. Durumun Elite Smart donanım seviyesiyle gelen 18 inçlik jantlarla biraz daha belirgin hale geldiği bariz ve baz donanımdaki 16 inçlik jantlarla sonuç çok daha iyi olacaktır. Bunun dışında performans beklentilerini gayet iyi karşılıyor, direksiyonu çok iyi ayarlanmış ve yönlendirme hassasiyeti çok iyi. Yüksek tork kimi zaman direksiyonda çekmelere neden olabiliyor ama bu tehlike yaratmaktan uzak, hatta çoğunlukla ayağınızı gaz pedalından çekmeniz bile gerekmiyor.

5- Fiyatı ve donanımı nasıl?

158 bin TL’den başlayan fiyata sahip. Style isimli baz donanım makul sayılabilir ama hem gösterişten hem de teknolojiden biraz yoksun. Elite Smart donanım seviyesi ise 182 bin TL’ye ulaşan fiyata sahip. Böylece hem bir kaç tane etkili konfor donanımı hem de bir kaç tane ek güvenlik donanımı satın alabiliyorsunuz.

Hyundai Kona fiyat listesi için tıklayın.

6- Sonuç

Kona yeni dizel motoruyla hem pazarın beklentilerini karşılıyor hem de performans ya da tüketimden ödün vermiyor. Sürüş konusundaki eksiklikleri küçük crossover sınıfına o kadar yabancı değil ve rakipleri de çok daha iyisini başaramıyor.

hyundai kona dizel otomatik test inceleme hyundai kona dizel otomatik test inceleme hyundai kona dizel otomatik test inceleme hyundai kona dizel otomatik test inceleme hyundai kona dizel otomatik test inceleme