Hafif ticari araçlar ülkemizin en ilginç vakaları. Ticari araç vergisi nedeniyle boyutlarına göre uygun fiyatlara sahipler ama son dönemde binek araçlardan ayrılmayacak kadar iyi sürüş sunmayı da başarıyorlar. Hal böyle olunca bütün kısıtlamalara rağmen bu araçlar çok tutuluyor. Ford binek konforu sunan ticari araçlar konudaki sözünü Connect ile söylemiş ve oldukça da sevilmişti. Şimdi karşımızda ikinci nesil Connect var ve kendisini makyajlanarak daha da iddialı hale gelen Fiat Doblo karşısında kanıtlamak zorunda. Buradaki konuklarımız iki modelin de binek versiyonları. Ford bu konuda basit bir ayrım yapıyor, binek versiyon Tourneo Connect kapalı kasalı versiyonsa Transit Connect olarak adlandırılıyor. Fiat içinse durum biraz daha karmaşık. Binek versiyon Doblo Panorama ve bu versiyon gerçekten binek araç ruhsatına sahip. Aynı versiyonun ticari araç ruhsatına sahip versiyonu Doblo Combi olarak adlandırılırken kapalı kasalı versiyonuysa Doblo Cargo olarak adlandırılıyor. Panaroma ve Combi temelde aynı araçlar ama vergi nedeniyle fiyatları arasında ciddi fark var. Bizim değerlendirmemiz iki modelin de binek versiyonları üzerinden olacak ve fiyat bölümünde de ticari ruhsatlı versiyonların fiyatlarını temel alacağız. O zaman son sözü söyleyip karşılaştırmamıza başlayalım, Fiat Doblo ve Ford Connect arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Eğer binek versiyonlarını satın alırsanız karşınıza çıkacak araçların ne kadar ilginç olacağı konusunda sizi uyarmamız gerekli. Kabul etmemiz gerekir ki bu iki araç da yük taşımak için geliştirilmiş ve bunun için gereken dayanıklı malzemelerle donatılmışlar. Yine de her ikisinin de iç mekanlarında gerçekten iyi kalite algısı sunduğunu söyleyebiliriz. Sert plastikler her yerde karşınıza çıkabiliyor ama genel ambiyans oldukça iyi. İki model de binek kardeşleriyle ortak kumanda birimlerine sahip ve bu da markalara yakın olanların alışma sürecini kısaltıyor.
Fiat Doblo: 6/10 Ford Connect: 6/10
Kullanım kolaylığı
Bu konuda iki model de ortak paydalara sahip. Kumandaların kullanım hassasiyeti yüksek, kafa karıştırıcı yerleşimler yok. Ford’un orta konsolu biraz karmaşık görünüyor ve küçük bilgi ekranından bilgileri yönetmek kolay değil ama alışmak sadece biraz zaman alıyor. Kızaklı kapılar her ikisinde de ağır ve bu nedenle de kullanmak için güç istiyorlar. Aynı şekilde bagaj kapakları da devasa ve ağır. Vanlarla benzer tasarımlar vanlarla benzer görüş açısı sorunlarını beraberinde getiriyor. Ön çapraz görüş iki araçta da kısıtlı. Bunun dışında Doblo’nun koltukları aracın ortasına yakın konumlandırıldığı için genişlik algınız da zorlanabiliyor.
Fiat Doblo: 6/10 Ford Connect: 6/10
Yaşam ve yükleme alanı
Trafikte hafif ticari araçların çokluğunu görüp buna anlam veremiyorsanız bu araçların sundukları hakkında fikir sahibi değilsiniz demektir. Doblo’nun arka koltuklarında sunduğu baş mesafesi neredeyse sonsuz gibi hissettiriyor. Diz mesafesi biraz daha alışıldık ölçülerde ama yine de yeterince geniş. Connect ise baş mesafesinde olmasa da diz mesafesi konusunda daha iyisini başarabiliyor. Bu noktada iki aracın boylarının (Doblo: 4,40 metre, Connect: 4,42 metre) neredeyse aynı ama aks mesafelerinde (Doblo: 2,75 metre, Connect: 2,66 metre) Fiat logolu olanının üstünlüğüne dikkat çekmek gerekli. Buna rağmen Ford mühendisleri alan mucizesi yaratmış. Fiat, Doblo’nun bagaj hacmini 790 litre olarak açıklarken Ford Connect’in bagaj hacmini 1029 litre olarak açıklıyor. Açıkçası bize göre ikisi de bolca yükleme alanı sunuyor ve iki araç arasındaki en belirgin fark Ford’un bagaj duvarlarının daha yüksek olmasından ibaret.
Fiat Doblo: 7/10 Ford Connect: 9/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Bu bölüm oldukça basit. İki üretici de ticari araçları için sadece dizel motorlar sunuyor. Fiat 1,3 litrelik dizelle başlayıp 1,6 litrelik dizeli de yanına iliştiriyor. 1,3 litrelik dizel motor ancak makul çekiş gücü sunuyor ama akıcılık konusunda can sıkmadığını da eklemeliyiz. 1,6 litrelik motorsa 105 HP gücü ve 290 Nm torkuyla etkileyici. Bu motorla sunulan 6 vitesli manuel şanzımanın geçişleri çok yumuşak ve yolları da uzun olmasına rağmen belirgin. Eğer binek araç ruhsatlı Panoroma’yi istiyorsanız bu motoru sevmeniz şart. Bu versiyonlarda isterseniz bu motorun 105 HP güç yerine 90 HP güç üreten versiyonunu 5 vitesli otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla satın almanız da mümkün. Ford ise Connect’te 1,6 litrelik dizel motorun 95 HP güç ve 230 Nm tork üreten ya da 115 HP güç ve 270 Nm tork üreten versiyonlarını sunuyor. Bunlardan güçlü olan bile Connect’in 1,6 tonluk boş ağırlığı karşısında zorlanıyor. Kıyaslamak gerekirse 1,6 litrelik dizel motora sahip Doblo’nun boş ağırlığı 1,4 ton. Geçişleri klasik Ford hassasiyetine sahip şanzıman, bu nedenle sürüş sırasında en iyi dostunuz oluyor. Bolca vites değiştirmek ve yüksek viteslerde ısrarcı olmamak en iyisi. Yüksek ağırlık tüketim açısından da kötü haber. Connect’in tüketimi 6,7 litre/100 km civarlarında gerçekleşiyor. Eşlenik motorla Doblo ise 6,3 litre/100 km’lik tüketim değeriyle yetinebiliyor.
Fiat Doblo: 16/20 Ford Connect: 12/20
Konfor
Doblo tanıtıldığı ilk günden bu yana ticari araçlar arasında konfor seviyesini belirleyenlerden biri olmuştur. Makyaj sonrasında da bu konumunu koruyor. Süspansiyon sistemi sessiz çalışıyor ve darbe emiş konusunda da çok yetenekli. Ses yalıtımı ve titreşimsizlik konusunda da Doblo’nun başarısı dikkat çekici. Connect de rakibinden çok geri kalmıyor. Kısa darbelerde süspansiyon sistemi sadece biraz daha kaba davranıyor ve yüksek hızlarda da kabinde rüzgar sesi duyulmaya başlıyor. Tabii bu aracın hız sınırının 80 km/s olduğu düşünülünce önemini yitiriyor. Çünkü 80 km/s ile giderken Connect’in kabininde tam bir huzur havası hissediliyor.
Fiat Doblo: 8/10 Ford Connect: 7/10
Yol tutuş ve güvenlik
Connect ile Ford yol tutuş konusunda ustalığını hangi noktaya taşıdığını kanıtlıyor. Connect’in sürüşü pazardaki bir çok havalı binek araca ders olarak gösterilebilecek kadar iyi. Yolda dengeli, direksiyonu sürücüsüne destek olmak için çırpınıyor, tutunma kararlılığı çok iyi ve yüksekliğine göre gövde salınımını kontrol altında tutmayı başarması da takdire değer. Bu noktada Doblo başka bir diyarda gibi hissettiriyor. Direksiyonu iletişimsiz, gövde salınımları fazla ama yine de yol tutuş anlamında güvenlik sınırları içinde yer alıyor. Aslında bir hafif ticari araçtan beklediğimiz tam da Doblo’nun sundukları. Connect fazlasına sahip. Güvenlik anlamında Doblo binek ruhsatlı versiyonlarla ticari ruhsatlı versiyonlara farklı tarifeler sunuyor. Panaroma’da ESP, sürücü ve yolcu ön havayastıkları ve lastik basınç sensörü standart donanımda yer alırken Combi’nin baz donanımında ESP isteğe bağlı sunulurken ve yolcu havayastığı ve lastik basınç sensörü hiç sunulmuyor. Biz değerlendirmemizi Combi üzerinden yapıyoruz. Connect’te ESP tüm versiyonlarda standart olarak sunulurken yolcu havayastığı sadece üst donanımda yan havayastıklarıyla birlikte sunuluyor.
Fiat Doblo: 2/10 Ford Connect: 6/10
Fiyat ve donanım
Bu bölümün galibi belli. Connect’in baz fiyatı, en donanımlı Doblo’dan daha yüksek. Hatta bu Doblo otomatikleştirilmiş manuel şanzımana bile sahip. Hatta binek araç ruhsatlı Doblo bile ticari araç ruhsatlı Connect’le benzer fiyat seviyesine sahip. Hal böyle olunca Connect’in fazladan sunduklarının fiyatını açıklamaya yetmesini ummaktan başka yapacak bir şeyimiz kalmıyor.
Güncel fiyat bilgileri;
Fiat Doblo Combi fiyat listesi için tıklayınız
Ford Connect fiyat listesi için tıklayınız
Fiat Doblo: 16/20 Ford Connect: 11/20
Sonuç:
Basit bir şekilde Connect artık Türkiye’de üretilen makul fayda/maliyet oranlı bir ticari araç değil ve yüksek fiyatı nedeniyle kaybettiği puanlarla Doblo’nun arkasında kaldı. Doblo’nun neredeyse küçük sınıfla aynı fiyat seviyesine sundukları düşünülünce galibiyeti hakettiğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Baz donanım seviyesindeki güvenlik donanımlarının daha zengin olmasını dilerdik ama bunun için de Fiat yerine konforu güvenlikten önce tuttuğumuz için kendimizi suçlamalıyız.