Fiat Egea bir nevi gururumuz ve bunu bu sayfalarda defalarca dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Bu otomobilin geliştirme aşamalarında Tofaş mühendisleri büyük katkıda bulundu ve FCA (Fiat Chrysler Automobiles) üretim kalitesinin yükseltilmesinde Egea’dan edindiği tecrübeleri kullanması için Tofaş’tan transfer yaptı. Sonuçta Egea bizden, yani onu biraz elüstünte tutabiliriz. Tabii bu acı gerçeklerle yüzleşmeyeceğimiz anlamına da gelmiyor. Farklı yönlerden Egea’nın en yeni versiyonu bu tür acı yönlere sahip. Daha fazla ön bilgi vermeden konuya geçelim. Dizel motoruna eklenen çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımanla Egea nasıl bir otomobil haline gelmiş? Buyurun anlatalım.
1- Nedir?
Fiat’ın kompakt sınıftaki hatchbacki. Sedan ve SW karosere sahip iki kardeşiyle birlikte Bursa’da üretiliyorlar ve dış pazarlara Tipo adıyla pazarlanıyorlar. Egea HB 3,37 metrelik boyuyla iri bir hatchback. Fakat 2,64 metrelik aks mesafesi o kadar da büyük değil.
2- Yeni motor/şanzıman ikilisi nasıl?
Önceliği bu konuya vermemiz gerekli çünkü Egea HB daha önce konu edilmişti. Yenilik aslında şanzımanda gizli. 1,6 litrelik dizel motor 120 HP güç ve 320 Nm tork üretiyor. Bu veriler değişmeden kalmış. Değişen 6 vitesli manuel şanzımanın yanına seçenek olarak eklenen 6 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman DCT. Bu ikili ilk olarak Alfa Romeo Giulietta’da kullanılmıştı. DCT şanzımanın motorla uyumu diğer modellerde olduğu gibi Egea HB’de de oldukça iyi. Vites geçişleri hızlı, sarsıntısız ve kavrama hassasiyeti de beklediğimizden çok daha iyi. Şanzımanın vites seçimleri yerinde ve en azından bizim sürüşümüz sırasında herhangi bir kafa karışıklığı yaşamadı.
3- Tüketimi nasıl?
Fiat’ın güçlü dizel motoru biraz müsrif bir üretim. Ne yazık ki DCT bu konuda büyük bir başarı yakalamaya yetmiyor. Aslında vites değişimleri alt devirlerde yapılıyor ve bu sayede tüketimi bir nebze düşürmesi beklenirdi ama 100 km’deki 7,0 litrelik tüketim değeri için iyi demek imkansız. Manuel şanzımanlı versiyon 7,1 litre/100 km’lik tüketimen sahipti. Anlayacağınız küçük bir iyileşme söz konusu ama bu hala rakiplerden 100 km’de yarımla 1 litre arasında daha yüksek tüketim anlamına geliyor.
4- Sürüşü nasıl?
Konfor açısından ya da yol tutuş güvenliği açısından önemli bir sorunu yok. Süspansiyon sistemi görevinin sessizce yapıyor, hem darbe emiş hem de yol tutuş konusunda yeterince iyi karaktere sahip. Kokpitin sessizliği de yeterince iyi. Dizel motorun sesi soğukken iç mekana sızıyor ama bu da büyütülecek bir sorun değil.
5- İç mekanı nasıl?
Kokpitin kalitesi tam olarak günümüz standartlarını karşılamıyor ama bunun anlamı zevksiz olduğu değil. Sert plastikler iyi görünüyor ve dokunmadığınız sürece kalite algısını çok fazla etkilemiyor. Arka koltukta sunulan alan hissi iyi, cam alanları geniş ve baş mesafesi iddiadan uzak tasarım sayesinde rakiplerin çoğundan daha iyi.
6- Donanımı ve fiyatı nasıl?
Egea HB ilginç bir donanım listesine sahip Easy Plus isimli baz donanım seviyesi dışındaki donanım seviyelerinde adaptif hız sabitleyici ve otomatik acil durum freni standart olarak sunuluyor. Bu arada bir parantez açalım, bizim test aracımızda adaptif hız sabitleyici yoktu, hatta 1.6 Mjet DCT’lerin ilk üretimlerinin tamamında da bu donanım eksikti ama şu anda listeye eklenmiş görünüyor. Egea’nın diğer kompakt sınıf üyelerinden ayrılan özelliği donanım listesinde sınırın gayet belirgin olması. Anahtarsız giriş, LED farlar, cam tavan ya da aklınıza gelecek benzer donanımlar Egea’nın listesine eklenemiyor. Bu noktada da fiyat konusu kafa karıştırıcı bir hal almaya başlıyor. Öncelikle 1.6 MJet DCT’ye sahip Easy Plus donanım seviyesiyle Urban Plus donanım seviyesinin fiyatları neredeyse aynı. Dahası bu fiyat seviyesi de neredeyse diğer kompakt sınıf üyelerinin fiyat seviyesiyle aynı düzeyde. Gerçi onların başlangıç donanımları Egea HB’in üst donanımlarına denk geliyor ama Egea HB’in üst donanımları da çok uzun bir listeye sahip değil. Hal böyle olunca sert plastikler, özensiz detaylar ya da eksik kalan albeniyle Egea HB zora giriyor.
Fiat Egea HB 1.6 MJet DCT fiyat listesi için tıklayın.
7- Satın almalı mıyım?
Farklı motora sahip versiyonlarını tabii ki satın almalısınız. Böylece hem tasarruf yapmış olur hem de makul kullanım özelliklerine sahip olursunuz. 1.6 MJet DCT ise ayrı bir konu. Biraz daha fazla ödeyip diğerlerine sahip olmak dururken sizi ne durdurur inanın bilmiyoruz.