Fiat Egea gururumuz. Geliştirilme çalışmalarında pek çok Türk mühendis çalıştı ve şu anda Avrupa’da çok iyi satış rakamlarına ulaşıyor. Egea’nın en büyük kozu fiyat seviyesine göre oldukça iyi özellikler sunması. Bizse bunu genel kompakt sınıf ortalamasına göre değerlendirmeyi seçtik. Tabii Egea bizden olduğu için biraz iltimas geçelim istedik. O yüzden de rakip olarak artık son günlerini yaşayan Honda Civic’i tercih ettik. Böylece karşılaştırmamızın ismi konuldu. o zaman Fiat Egea ve Honda Civic arasındaki mücadelede kim geçer bulalım.
Kıssadan hisse
Eğer karşılaştırmanın tamamını okumaya üşeniyorsanız bu bölümümüz tam size göre. Detayları aşağıda görülebileceği üzere iki modelden Egea konforu donanımlarıyla öne çıkarken Civic Japon mühendisliğinin ne kadar etkileyici olduğunu gözler önüne seriyor.
İç mekan
Temel olarak iki model arasında tam bir nesil olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Civic makyajının üzerinden bile bir hayli zaman geçmiş ve yeni nesli halihazırda tanıtılıp sadece yola çıkmak için gün sayan bir model. Egea ise yepyeni bir model. Fakat iç mekanda bu farkı gözlemlemek çok zor. Bunun iki nedeni var: Birincisi Civic yeni tanıtıldığı dönemde olduğu gibi hala ultra modern bir kokpite sahip ve sıradışılığını erken yaşlanma yerine uzun ömürle yaşayabilecek kadar da fonksiyonel bir kokpite sahip. İkinci nedense Egea’nın maliyet öncelikli kokpit tasarımının albeniden ve görece gereksiz detaylardan arındırılmışlığı. Bu sayede ikili arasında nesil farkı varmış gibi görünmüyor. Malzeme kaliteleri konusunda Civic’in üstünlüğü var ama genel kalite algısı yönünden Egea’yı eleştirmemiz de gereksiz. İşçilik konusunda iki araç da iyi bir seviyeye sahip ama Civic kokpitindeki cesur kıvrımların bu kadar büyük hassasiyetle birleştirilmesi özel bir başarı olarak alkışı hakediyor.
Fiat Egea HB: 7/10 Honda Civic HB: 8/10
Kullanım kolaylığı
Nesil farkının en net hissedildiği noktalardan biri kullanım kolaylığı. Egea’nın kumanda birimleri tek bir merkez gibi yönetiliyor. Eğer donanımda varsa büyük bir ekran üzerinden bütün multimedya ayarları yapılabiliyor ve bu ekranı kullanmak çocuk oyuncağı. Civic de benzer bir ekrana sahip ama küçük düğmeler ve sezgisel olmayan yazılım nedeniyle kullanımı çok daha zor. Honda’nın araç ayarları menüsü de akıl karıştırıcı ve basit ayarları bile kullanım kılavuzuna bakmadan yapmak zor. Bu konuda Fiat’ın yerleşik düzeni çok daha kullanıcı dostu. İki araç arasındaki görüş açıları farkı da dikkat çekici. Civic’in tasarım aşırı sportif ve bu da beraberinde dar cam alanları ve kötü görüş açıları getiriyor. Egea’nın daha sıradan tasarımıysa geniş cam ve görüş açıları sağlıyor.
Fiat Egea HB: 8/10 Honda Civic HB: 6/10
Yaşam ve yükleme alanı
İki modelin boyları aynı ama aks mesafelerinde Egea lehine 5 cm’lik fark var. Açıkçası bu durumun yaşam alanlarının ölçümünde fark yarattığını söylemek zor. Civic’in arka kapıları biraz daha kısa ama daha geniş açıyla açılarak bunu telafi ediyorlar. Arka koltukta sunulan diz ve baş mesafeleri konusunda Egea’nın küçük bir rakamsal üstünlüğü var. Fakat alan hissi konusundaki üstünlüğü çok daha belirgin. Geniş cam alanları bu konuda büyük bir yardımcı. Civic’in arka koltukları daha kasvetli fakat değişkenlik konusunda rakibinden bir adım önde. Minderlerin yukarı kaldırılması sayesinde ek yükleme alanı elde edilebiliyor. Egea’nın yedek lastikle sunduğu 380 litrelik alan görünüşte Civic’in 407 litrelik alanı kadar kullanışlı hissettiriyor. Aslında kompakt hatchbacklerinin bagaj kullanışlılığı konusunda iki üretici de alkışlanmalı.
Fiat Egea HB: 8/10 Honda Civic HB: 8/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Civic HB son günlerini yaşayan bir model ve bunu en çok motor yelpazesinde hissettiriyor. 1,4 litrelik benzinli motorartık fiyat listesinde yok ve tek güç merkezi 1,6 litrelik dizel motor. Egea ise 1,4 litrelik ve 1,6 litrelik benzinlilerin yanında 1,3 litrelik ve 1,6 litrelik dizel motor seçeneklerine de sahip Bunlardan 1,6 litrelik olanları otomatik şanzımanla da alınabiliyor. Bizim burada karşılaştıracağımız versiyonlarsa doğal olarak 1,6 litrelik dizel motor ve manuel şanzımana sahip. İlginç bir şekilde iki motor da 120 HP güç üretiyor. Honda motoru 2000 d/d’da 300 Nm tork üretirken Fiat motoru 1750 d/d’da 320 Nm tork üretiyor. İki aracı ardarda kullanmak kağıt üzerindeki verilerin tamamen kifayetsiz olduğunu farketmek için yeterli. Egea’nın teknik veri tablosundaki üstünlüğü yolda tamamen yok oluyor. Fiat motoru daha düşük devirde daha yüksek tor üretiyor ama maksimum tork devrinin altında mutlak bir güçsüzlük yaşıyor. Honda motoruysa her devirde yeterli çekiş gücü üretiyor ve torkunu devir bandına çok daha homojen dağıtıyor. Sonuçta Civic’in verdiği akıcılık hissinin yanında Egea biraz daha tutuk hissettiriyor. Honda son darbeyi kemikli ama geçişleri çok net ve keskin manuel şanzımanıyla vuruyor. Fiat şanzımanı rakibinin karşısında daha gevşek ve belirsiz hissettiriyor. Dahası rakibinden neredeyse 100 kg daha yüksek boş ağırlığa sahip olan Civic 100 km’de 5,6 litrelik tüketimle yetinirken Egea 100 km’de 7,1 litre yakıta ihtiyaç duyuyor. Otoyolda bu değeri 6 litre/100 km civarına düşürmek mümkün ama aynı yolda Civic 4,5 litre/100 km’lik değerleri yakalamakta zorlanmıyor bile.
Fiat Egea HB: 11/20 Honda Civic HB: 16/20
Konfor
Civic ilk tanıtıldığında aşırı sportiflik odaklı sürüşe sahipti. Makyajla birlikte süspansiyon sistemi konfor konusunda da büyük ilerleme kaydetti ama hala bozuk zeminlerde sallantılı bir sürüş sunuyor. Egea ise bütün kozunu konfor için oynuyor. Bu da aslında kazananın kolayca belli olmasını sağlıyor. Fakat fark beklediğimizden çok daha düşük. Egea’nın süspansiyon sisteminin darbe emiş kapasitesi çok yüksek ama Civic de yeterince konfor sağlıyor. Egea’nın kokpiti çok sessiz ama Civic de izolasyon konusunda çok başarılı. Eğer bu karşılaştırma Civic’in makyajı öncesinde yapılmış olsaydı fark çok daha belirgin olurdu.
Fiat Egea HB: 8/10 Honda Civic HB: 6/10
Yol tutuş ve güvenlik
İkilinin arasındaki nesil farkının en belirgin olduğu nokta yol tutuş. Civic sert ayarlı süspansiyon sistemine ve biraz sinirli direksiyon sistemine sahip. Ne yazık ki direksiyon sisteminin iletişim kapasitesi çok düşük ve bu da onu mutlak sportiflikten uzak kılıyor. Dahası önden kayma eğilimi de beklenenden çok daha erken geliyor. Neyse ki kontrol altına almak çok kolay. Egea’nın sportiflik konusunda herhangi bir iddiası yok ama yol tutuş konusunda rakibinden daha kötü konumda da değil. Burnu izine sadık, yumuşak süspansiyon sistemi kontrolsüz salınımlara neden olmuyor ve ağırlık transferlerine cevapları da makul. ESP ile uyumu çok yüksek ve bu da erken gelebilecek kayma eğilimlerinin daha hazırlık aşamasında yok edilmesini ve sürücünün bunları hissetmemesini sağlıyor. Sonuçta burada da belirgin bir kazanan yok. Egea en azından orta donanım seviyesinden itibaren güçlü bir güvenlik donanımı listesine sahip. Ne yazık ki EuroNCAP’in yaptığı testte bu yeterli olamadı ve standart versiyon 3 yıldızda kalırken güvenlik donanımlarına sahip versiyon 4 yıldızda kaldı. Civic 2012 kurallarına göre teste tabi tutulmuş ve 5 yıldız almış. Tabii bu güncel bir skor değil. İkiliyi kıyaslamak için; Civic yetişkin güvenliğinde yüzde 94 çocuk güvenliğindeyse yüzde 83’lük skorlar elde ederken Egea (Avrupa’da Tipo) yetişkin güvenliğinde yüzde 82 ve çocuk güvenliğindeyse yüzde 60’ta kalmış.
Fiat Egea HB: 5/10 Honda Civic HB: 7/10
Fiyat ve donanım
İkilinin fiyat seviyeleri birbirine hem yakın hem de çok uzak. Egea’nın zengin ürün gamı sayesinde çok daha uygun başlangıç fiyatı sunduğu ortada. Fakat motor seçenekleri eşleştirildiğinde fiyatının Civic’ten çok daha uygun olduğunu söylemek zor. Tabii donanım tabloları incelendiğinde Egea’nın aynı fiyat seviyesine otomatik fren yapabilen bir yardımcı sistemden adaptif hız sabitleyiciye kadar bir dizi donanımla fark yarattığı da dikkat çekiyor.
Fiat Egea HB fiyat listesi için tıklayınız
Honda Civic HB fiyatları için tıklayınız
Fiat Egea HB: 14/20 Honda Civic HB: 12/20
Sonuç:
Egea fiyatıyla son dakika atağına kalktı ve muhtemelen Civic’in daha çok seçeneği olsaydı ve değerlendirme bu seçeneklerin fiyatları üzerinden yapılsaydı bu atağı da birinci olmasına yeterli olacaktı. Fakat 1,6 litrelik dizel motorlarda tabloyu değiştirmek için daha iyisine ihtiyacı olduğu da ortada. Sonuçta Egea’yla Civic’in birebir rakip olmadıkları ortada ama bu karşılaştırmanın sonucu, Egea’nın normal bir kompakt sınıf üyesine karşı verdiği ödünleri ortaya çıkartması açısından yine de önemli.
Fiat Egea HB: 61/100 Honda Civic HB: 63/100