Fiat’ın Chrysler’i ele geçirmeye çok odaklandığı ve bu sırada Punto’yu tamamen unuttuğunu düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Punto, güncel nesil ve Grande Punto adıyla tanıtıldığında takvimler 2005 yılını gösteriyordu. Sonrasında dışı hafifçe makyajlanmış içiyse tamamen değişmiş Punto Evo geldi. Bugünse modelin adı sadece Punto. Punto’nun ömrünün aslında 7. yılında bitmesi gerekiyordu. Örneğin Hyundai’nin Avrupa pazarı için geliştirdiği küçük sınıf hatchbacki i20 bu ömrün artık sonlarında. Muhtemelen önümüzdeki 1,5 yıl içinde yeni nesil i20’nin haberlerini okuyacaksınız. Peki biri uzatmalarda diğeriyse ömrünün son baharındaki bu iki model için her şey bitmiş mi? Daha da önemlisi bu ikilini arasındaki yarışta kim geçer?

hyundipunto3

İç mekan

Punto’nun alt donanım seviyelerinde Grande Punto’dan miras kalan kokpit kullanılırken üst donanım seviyelerinde ilk olarak Punto Evo’da kullanılan kokpite yer veriliyor. Bunun anlamı ne kadar pahalı bir Punto alırsanız malzeme kalitesi açısından o kadar mutlu olursunuz. Tabii burada bahsi geçen heryeri saran yumuşak plastikler değil. Küçük sınıftan beklenen sert olsa da kaliteli görünen malzemeler ve Punto da rakipleri gibi bunu sunmakla yetiniyor. Üst donanımlarda çekici lake kaplamalar ve yuvarlak bir tasarım sunuluyor. Alt donanım seviyesiyse daha sıradan ve çekicilikten uzak. Hyundai bu tarz akıl karıştırıcı seçimler yapmamış. Kokpit rakibi gibi sert ama görüntüsüyle rahatsız etmeyen bir plastikten üretilmiş. Orta konsol ve havalandırma çıkışları gibi bölümlerde alüminyum görünümü vermesi umulan gri plastikler kullanılmış. Bütün bunlar mavi ekranlarla birleşiyor ve lüks hissi vermeyen ama rahatsız da etmeyen bir görünüm sağlıyor.

Hyundai i20: 6/10 Fiat Punto: 6/10

 

hyundipuntokok

hyundipunto7

 

Ergonomi

Küçük sınıf üyeleri dar alanları nedeniyle ergonomi konusunda şanssızdır. Fakat Fiat da Hyundai de bu konuda yeterince iyi iş çıkartmış. Cam kumandalarının konumu ya da orta konsoldaki kumandaların yerleşimi tamamen sorunsuz. i20’nin yol bilgisayarının orta konsolun üzerindeki düğmesini yeri ilginç ama kullanımı sorunsuz. Yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyonlar sayesinde sürüş pozisyonu rahat ayarlanıyor. i20’nin yüksek oturma pozisyonu herkesin hoşuna gitmeyebilir. Ama bu sayede Koreli küçüğün görüş açıları oldukça iyi.

Hyundai i20: 7/10 Fiat Punto: 6/10

 

hyundipunto12

 

Yaşam ve yükleme alanı

İki rakip birbirlerine çok yakın ebatlara sahip. Bu nedenle de iç mekanda sunulan yaşam alanlarıyla ilgili çok büyük fark yok. İç mekandaki rahatlık endeksi doğrudan yolcuların boylarıyla ilintili. Eğer boyu 1,75’ten uzun olmayan 4 kişiden bahsediyorsak herkes rahat edebilir. Ama bir yolcunun boyunun ortalamanın üzerinde olması tüm alan dengesini bozuyor. Hyundai daha geniş cam alanları kullanarak arka koltuk yolcuları için daha ferah bir atmosfer yaratmayı başarmış. Fiat ise kokpit yapısıyla ön koltuk yolcuları için daha geniş alan hissi sağlıyor. Punto’nun arka koltukları i20’ninkilerden daha iyi şekillendirilmiş. Bu sayede yolcular virajlarda koltuktan destek alabiliyor ama ortada oturacak yolcu için bunun iyi bir haber olduğunu söylemek zor. Rakamlar dikkate alındığında, Punto’nun arka koltukta yükseklik (Punto: 962 mm, i20: 941 mm), genişlik (Punto: 1397 mm, i20: 1384 mm) ve standart oturma alanı (Punto: 621 mm, i20: 604 mm) ölçümlerinde rakibini küçük farklarla da olsa geride bıraktığı görülüyor. Küçük sınıf hatchbacklerden bagaj hacmi konusunda çok fazla beklentinizin olmaması en iyisi. Bu ikili de bu durumun tersini iddia etmiyor. Punto’nun 275 litrelik hacmine karşın i20 de 295 litreyle belki küçük bir çanta için daha yer sunuyor. İki modelin de bagaj zeminleri yükleme eşiğinden alçak kalıyor. Bu özellikle ağır yüklerle büyük sorun anlamına geliyor. Hatchback karoserleri ve katlanabilen arka koltuk sırtlıkları sayesinde bu iki küçük sınıf üyesi uzun yükleri rahatlıkla taşıyabiliyor. Asimetrik katlanabilen arka koltuk sırtlığı i20’de standart olarak sunulurken Punto’nun üst donanım seviyelerinde sunuluyor.

Hyundai i20: 12/20 Fiat Punto: 13/20

 

hyundaıpunto20

Motor ve şanzıman seçenekleri

Motor seçenekleri incelendiğinde güç konusunda Hyundai’nin tam bir egemenlik kurduğu ortaya çıkıyor. Fiat’ın 2014 yılı için daralttığı ürün yelpazesinde 77 HP güç üreten 1,4 litrelik Fire motora sahip versiyon en güçlü Punto versiyonu haline geldi. Buna karşılık i20’nin baz versiyonunu oluşturan 1,2 litrelik benzinli motor bile 85 HP güç üretiyor ve bu beygirlerin tamamını yolda hissettiriyor. 1,2 litrelik yeni motor, hem emme hem de egzoz için değişken supap zamanlamasıyla oldukça modern. Bu motor öyle başarılı ki otomatik şanzıman isteği dışına 100 HP güç üreten 1,4 litrelik ağabeyi için fazladan ödeme yapmanın anlamı kalmıyor. Manuel şanzımanları net ve yumuşak geçişler sunan i20, otomatik şanzıman konusundaysa o kadar şanslı değil. 4 vitesli ve tork konvertörlü otomatik şanzıman, alt devirlerde zaten cansız olan motorun keyfini iyice kaçırıyor, performansı düşerken yakıt tüketimi de artıyor. Tabii öbür taraftan da sunduğu konfor ve kullanım rahatlığı otomatikleştirilmiş şanzımanların çok ötesinde. Punto’nun baz motoru olan 1,2 litrelik 69 HP güç üreten motor sakinlik konusunda fazla tutucu olduğu için can sıkıcı olabilir. 1,4 litrelik 8 supaplı motorsa hem tüketimi hem de özellikle alt/orta devirlerde sunduğu makul çekiş gücüyle çok daha çekici bir seçenek. Bütün motorlar seçim şansı olmadan 5 vitesli manuel şanzımanlarla birlikte kullanılıyor ve bu şanzımanların tamamı vites yollarının belirsizliğiyle dikkat çekiyor. Dizel motorlar konusundaysa Fiat önde. Hyundai’nin 90 HP güç ve 220 Nm tork sunan 1,4 litrelik motoru güçlü çekişin karşılığını yüksek tüketimle ödetiyor. 75 HP güç üreten Fiat motoruysa 190 Nm’lik torku yardımıyla can sıkıcı olmaktan uzak ama ciddi anlamda tasarruflu.

Hyundai i20: 13/20 Fiat Punto: 10/20

 

Konfor, kullanım kolaylığı

Hem Fiat hem de Hyundai küçük sınıf için konforun çok önemli olduğunu düşünüyor olmalı. İki model de sessiz iç mekan ve darbe emişi başarılı süspansiyon sistemiyle donatılmış. Sessiz çalışan süspansiyon sistemleri kimi kompakt sınıf üyesine ders verebilecek kapasiteye sahip. Bu disiplinde Punto A sütunundan rüzgar sesi alarak rakibini biraz gerisine düşüyor. Kullanım kolaylığı da iki modelin öncelikler listesinde. Debriyaj pedalları ve vites geçişleri yumuşak. Direksiyonların sertlik ayarları da çok iyi yapılmış. Fiat fazladan hafiflik isteyenler için ikinci bir direksiyon modu daha sunuyor. Üzerinde City yazan düğmeye basarsanız direksiyon tekne dümeni kadar hafifliyor.

Hyundai i20: 7/10 Fiat Punto: 6/10

 

Yol tutuş ve güvenlik

Konfor konusunda bu kadar başarılı olunca doğal olarak yol tutuş disiplini ikinci planda kalıyor. Gövde salınımları fazla, direksiyonları net olsa da geri bildirim yönünden tamamen duygusuz ama yine de kaygı yaratıcı değil. Punto’nun düz gidiş kararlılığı gerçekten etkileyici. i20 ne yazık ki yan rüzgarlardan rakibinden daha fazla etkileniyor ve bu da düz gidiş kararlılığını bozuyor. Punto 2005 yılında ve i20 de 2009 yılında EuroNCAP çarpışma testlerinden 5 yıldızla dönmüş. Fakat iki modelde de ESP standart donanım listesinde olmadığı için bugün teste girseler bu sonuca ulaşamayacaklardı. ESP konusunda Fiat daha istekli. Baz donanım dışında koruyucu melek donanım listesinde kendine yer bulabiliyor. Hyundai ise sadece Elite isimli en üst donanım seviyesinde ESP sunuyor.

Hyundai i20: 6/10 Fiat Punto: 7/10

 

hyundipuntoyy

 

Fiyat ve donanım

Artık yolun sonuna çok yakın olmaları bu iki modelin üretim maliyetlerinin düşeceğini ve bu sayede fiyatlarının daha uygun olacağını düşündürüyor ama gerçek pek öyle değil. Punto ve i20’ni fiyatları yepyeni rakiplerinden çok farklı değil. Donanım anlamındaysa Hyundai ilgi çekmeyi başarıyor. İsteyenler i20’yi anahtarsıız giriş sistemi, geri görüş kamerası, elektrikli katlanır dış aynalar ve otomatik klimayla donatabiliyor. Üstelik bu donanımların çoğu baz versiyonun hemen üzerinden itibaren sunuluyor. Fakat ESP için Elite donanım seviyesine ulaşmanız şart. Fiat ise küçük sınıfın sınırlarını daha net çizmiş. Çift bölgeli klima Punto’nun en önemli “lüks” donanımı olarak dikkat çekiyor. Bunun dışında çeşitli kişiselleştirme özellikleri 9 yaşındaki modele renk kazandırmak için kullanılabiliyor.

Güncel fiyat bilgileri;

Fiat Punto fiyat listesi için tıklayınız 

Hyundai i20 fiyat listesi için tıklayınız

Hyundai i20: 16/20 Fiat Punto: 17/20

 

Sonuç:

Punto ve i20 girdikleri savaşta birbirlerine net üstünlük kuramadı ama 1 puanla da olsa kazanan taraf  Hyundai oldu. i20 özellikle 1,2 litrelik motorun başarısı ve kullanım kolaylığıyla öne çıkarken Punto küçük bir farkla da olsa daha geniş yaşam alanı ve mantıklı donanım listesiyle öne çıkıyor.

Hyundai i20: 67/100 Fiat Punto: 66/100

PUNTOI20YAN