Açık konuşalım, normal şartlarda Renault tarafından üretilmiş bir kompakt sedan için düşüneceğimiz ilk rakip Ford Focus olmazdı. Çünkü Renault bu sınıftaki sedanlar için daha çok kullanışlılık ve konfor üzerine düşer ve bu da doğal olarak sürüş keyfi ve yol tutuş gibi konuları ikinci planda bırakır. Fakat yeni Megane Sedan farklı, o sürüşe odaklanmış bir otomobil ve markasını yepyeni bir arenada temsil ediyor. Bu nedenle de kendisini öncelikle sınıfın sürüş dinamizmi liderinin karşısında kanıtlaması gerekli. Yani karşılaştırmamızın adını koyduk. O zaman Ford Focus ile Renault Megane arasındaki mücadelede kim geçer bulalım.
İç mekan
İki modelin arasında neredeyse bir nesle yakın fark var. Megane bu yıl içinde tanıtıldı ve yeni nesil Focus da muhtemelen bu yılın sonuna kadar tanıtılmış olacak. Bu durumun iç mekanlarda büyük fark yaratması beklenirdi ama Ford’un Focus makyajında yaptığı başarılı değişim sayesinde o kadar da dikkat çekici değil. Üst donanımlarla gelen büyük merkezi ekran üzerinde toplanan araç ayarları rahat yapılıyor ve gelen malzeme kalitesi de oldukça iyi. Megane’ın donanım seviyesine göre standart ya da isteğe bağlı sunduğu büyük ekran ve dijital gösterge tablosu gibi donanımlar elektronik çağının gereklerini daha iyi vurguluyor. Büyük ekran üzerinden değişiklikleri yapmak kolay ve bir kaç klima kumandası için fiziki düğmelerin bırakılmış olması da iyi bir seçim. Malzeme kalitesi konusunda Megane rakibinin biraz gerisinde ama bunun çok büyük rahatsızlık vermeyeceğini düşünüyoruz.
Ford Focus: 7/10 Renault Megane: 8/10
Kullanım kolaylığı
Ford’un Focus’ta kullandığı kokpitin anlaşılması gereken bir kullanımı yok. Bunun yerine istediğiniz fonksiyona sanki düğmeymiş gibi basmanız yeterli. Ekran biraz daha el altında olabilirdi belki ama bu da gözün yoldan daha çok ayrılmasına neden olurdu. Megane’ın büyük ekranla gelen kontrol konsepti de benzer bir kolaylığa sahip. Fakat bu sefer en azından tablet kullanma deneyimine sahip olmanız gerekli. İki aracın pedalları ve direksiyonu kullanım açısından iyi ayarlanmış. Megane geleneksel olarak biraz sert ayarlı debriyaj pedalıyla geliyor ve bu da daha önce Renault kullanmayanlar için sıkışık trafikte alışma süresi gerektirebilir.
Ford Focus: 7/10 Renault Megane: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
İkili arasındaki nesil farkı boyutları incelendiğinde yüzünüze vuruluyor. Focus, bundan 7 yıl öncenin kompakt sınıf gereklerini karşılamak üzere tasarlanmış. Sedan karoserle boyu 4,54 metre ve aks mesafesi de 2,65 metre. Megane ise güncel normları belirleyecek kadar iri bir araç: Boyu 4,63 metre ve aks mesafesi de 2,71 metre. Özellikle aks mesafeleri arasındaki fark dikkat çekici. Bu farkı ön kısımda hissetmek normalde imkansızdır ama Focus’un eğimli sütunları nedeniyle bu bölümdeki ferahlık hissi bile tartışmalı. Kimileri bu durumu sportif bulurken kimileri de daraltıcı bulabilir. Megane ise gayet rahat ve ferah ön koltuklar sunmayı başarıyor. Focus’un arka koltuk sırasındaysa rakibinden çok da farklı olmayan rakamsal değerlere sahip. Diz mesafesi ve baş mesafesi konusunda küçük farkla geride ama hisler yine başka. Dar cam alanları ve eğimli sütun burada da alan hissini baltalıyor. Megane’ın arka koltukları Fluence kadar ferah değil ama neyse ki rakibini rahatça geride bırakıyor. Bagaj konusunda Focus yine büyük şansızlığa sahip, pek de minyon olmamasına rağmen bagaj hacmi 421 litre ile sınıf ortalamasının çok gerisinde, dahası bagajın kullanışlılığı da çok zayıf. Megane sadece 503 litrelik bagaj hacmiyle değil bagajın kullanışlılığıyla da rakibini geride bırakıyor.
Ford Focus: 5/10 Renault Megane: 8/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
İki aracın motor seçenekleri birbirine neredeyse tamamen uyuşuyor. İkisi için de hayat atmosferik beslemeli 1,6 litrelik benzinli motorlarla başlıyor. Küçük hacimli ama turbo beslemeli (Focus’ta 1,0 litre, Megane’da 1,2 litre) benzinli motorlar onları takip ediyor ve dizel cephesindeyse 1,5 ve 1,6 litrelik iki motor söz konusu. Bu noktada biraz farklılık var: Ford’un 1,5 litrelik dizel motoru daha yeni ve daha güçlü, ayrıca sadece çift kavramalı otomatik şanzımanla satılıyor. Renault’nun yeni ve güçlü motoruysa 1,6 litrelik olan. Bu motor sadece manuel şanzımanla satılırken bilindik 1,5 litrelik motor çift kavramalı otomatik şanzımanla da alınabiliyor. İkilinin atmosferik motorları düşük başlangıç fiyatının ötesinde bir amaca sahip değil ama şehir kullanımına pek tabii ki ayak uydurabiliyor. Turbo beslemeli küçük hacimli motorlar iki üreticinin de çok başarılı olduğu bir alan. Gerek Ford’un 3 silindirli 1,0 litrelik Ecoboost motoru (125 HP, 170 Nm), gerekse de Renault’nun 4 silindirli 1,2 litrelik Tce motoru (130 HP, 205 Nm) çok başarılı çekiş gücü ve yüksek tasarruf potansiyeliyle dizellere iyi birer alternatif. Dahası her ikisi de çift kavramalı otomatik şanzımanlarla da alınabiliyor. Baz dizel motorlar konusunda eşitlik var. 1,5 litrelik Renault motoru da (90 HP, 220 Nm ya da 110 HP 260 Nm) 1,6 litrelik Ford motoru da (95 HP, 230 Nm ya da 115 HP, 270 Nm) hem yüksek çekiş gücü hem de düşük tüketim sunuyor. Eğer aradığınız güçlü bir dizel motorsa adresiniz Renault Megane ve 1,6 litrelik motoru (130 HP, 320 Nm) olmalı. Bu motorun çekiş gücü trafikteki 2,0 litrelik dizel motorlu çoğu aracı aratmayacak kadar iyi. Dizel motor ve otomatik şanzıman arıyorsanız iki araç da iyi birer seçenek sunuyor. Megane’ın 1,5 litrelik motoru biraz güçsüz kalıyor ama bunu hissetmek için otoyolda hız denemesi yapmanız gerekli. Ford’un 1,5 litrelik motoru (120 HP, 300 Nm) ve Powershift çift kavramalı şanzımanıysa otoyolda bile nefesi tükenmeden yüksek hızlara çıkabiliyor ama biz hız sınırlarına sadık olduğumuz için bunu şahsen denemedik.
Ford Focus: 16/20 Renault Megane: 17/20
Konfor
Bir Renault sedanının en güçlü olduğu bölüm doğal olarak konfor olmalı ama durum tam olarak öyle değil. Megane’ın rüzgar ve yol gürültüsü açısından ii izole edilmiş bir iç mekanı var ve süspansiyon sistemi de sessiz çalışıyor. Bütün bunlar konfor için iyi haberler. Ne yazık ki süspansiyon sistemi biraz sert ayarlanmış. Eğer alt ve orta donanım seviyelerini tercih ettiyseniz ve jantlarınız 16 inç çapındaysa bu sizi minimum şekilde rahatsız edecek. Üst donanım seviyeleriyle gelen büyük jantlarsa durumu kötüleştiriyor. 18 inçlik jantlarla Megane’ın darbe emiş kapasitesinin neredeyse yarısı yok oluyor. Focus ise her durumda rahat ve keyifli. Sessiz çalışan süspansiyon sistemi darbeleri büyük başarıyla sönümlüyor ve gürültü ya da titreşim anlamında da önemli bir eksiği yok.
Ford Focus: 9/10 Renault Megane: 7/10
Yol tutuş ve güvenlik
Konfordaki eksiklerin getirisini yol tutuş konusunda toplamak Megane’a iyi gelebilirdi ama ne yazık ki karşısındaki bu konuda kül yutmamakla tanınmış bir Ford. Önce sürpriz: Megane’ın sürüşü çok keyifli. Virajlarda dengesi ve burnunun hakimiyeti etkileyici ve direksiyonunun hassasiyeti de şaşırtıcı derecede yüksek. Arka aksta kullanılan torsiyon çubuğunun yaratabileceği zayıflıklar hissedilmiyor ve sürüşteki tek sorun olarak HB karoserli kardeşinden biraz daha erken gelen önden kayma eğilimi kayıtlara geçiyor. Focus ise bildiğiniz gibi, bu otomobili kullanmak ilk neslinden beri keyifliydi ve belirgin bir şekilde daha yumuşak olan 3. nesilde bile bu durum değişmedi. Direksiyonu, süspansiyon sisteminin çalışma karakteri ve elektronik yardımcılarının hassasiyetiyle bu otomobil tam bir sürücü dostu. Bu iki modelin de sadece hatchback karosere sahip versiyonları Euro NCAP testine tabii tutulmuş ve her ikisi de 5 yıldızla ayrılmış.
Ford Focus: 8/10 Renault Megane: 8/10
Fiyat ve donanım
İki modelin motor ve şanzıman seçenekleri gibi fiyatları da neredeyse birebir uyuşuyor. Detaylarını ve güncel durumlarını aşağıdaki linklerden öğrenebileceğiniz gibi iki modelin benzinli ve dizel motorlar ve manuel şanzımanlarla başlangıç fiyatları neredeyse aynı. Ford otomatik şanzıman için daha iyi bir başlangıç fiyatı veriyor çünkü rakibinden farklı olarak atmosferik benzinli motorla da otomatik şanzıman sunuyor. Renault ise aşırı beslemeli motorun başlangıç fiyatını daha düşük tuturak iki Focus versiyonun arasında konumlanıyor ve bu da doğal bir avantaj anlamına gelebilir. Dizel motor ve otomatik şanzıman isteyenler için iki üretici de neredeyse aynı fiyatı veriyor. Donanımlar konusunda dikkat çeken tek nokta Focus’ta Ford’un perde havayastıklarını baz donanımda sunmaması.
Güncel fiyat bilgileri;
Ford Focus fiyat listesi için tıklayınız.
Renault Megane fiyat listesi için tıklayınız
Ford Focus: 13/20 Renault Megane: 14/20
Sonuç:
Megane, sürüş keyfi konusunda sınıfın çıta yüksekliğine sahip modelini devirerek birinciliği alıyor. Gerçi bunu çoğunlukla iç mekan puanlarıyla yapıyor ama olsun. Focus üretiminin son dönemlerinde olmasına rağmen yepyeni rakibinin karşısından boynu dik ayrılıyor. Bu otomobil hala sürüşü en keyifli kompakt sınıf üyesi.
Ford Focus: 65/100 Renault Megane: 67/100