Küçük hacimli motor, otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş. SUV müşterileri bu 3’lünün bir arada olmasını çok istiyor ve makul fiyat etiketi de olmazsa olmazlardan. Fakat bütün bunları bir arada sunmak çok zor. Çünkü makul fiyat ancak benzinli motorlarla geliyor ve yerden yüksek karoser, ağır çekiş sistemi ve yüksek güç üreten küçük hacimli bir benzinli motor tüketim açısından pek sevilebilecek bir birliktelik yaratmıyor. Yine de kendine güvenip bu 3’lüye sahip olanları da alkışlamak gerekiyor. Ford, Kuga ile bu sahneyi açtı ve şimdi de Tucson ile Hyundai onu takip ediyor. Peki, benzinli motor, otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemi sunan Ford Kuga ile Hyundai Tucson arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Tucson yepyeni bir modelken Kuga önümüzdeki yıl makyajlanmaya hazırlanıyor. Yani Koreli güne 1-0 önde başlıyor gibi. Fakat gerçek tam olarak öyle değil. Kabul Tucson’un iç mekanı oldukça taze ve modern hissettiriyor ama ikisinin aralarındaki yaş farkını da belli etmiyor. Yepyeni bir modelin biraz daha fazla albeniye ihtiyacı var ve Kuga da lake kaplı bölümleri, küçük ama yüksek çözünürlüklü ekranları ve iyi seçilmiş malzemeleriyle oldukça iyi bir kalite algısına sahip.
Ford Kuga: 7/10 Hyundai Tucson: 7/10
Kullanım kolaylığı
İki üretici de araçlarının kullanım kolaylığı konusunda kafa yormuş. Direksiyon ve pedallar yeterince hassas, görüş açıları da modern otomobiller ne kadar iyisini sunuyorsa o kadar iyi. İç mekan konseptleri bu noktada belirleyici rol oynuyor. Kuga’da hala Ford’un eski nesil karmaşık kokpiti kullanılıyor ve küçük bilgi ekranı üzerinden ayarlama yapmak için 12 cm aşağıdaki minyatür düğmeleri kullanmak çok kolay değil. Aynı ayarlar Tucson’da iri bilgi ekranı üzerinden yapılıyor ve tüm ayarları yapmak adeta çocuk oyuncağı.
Ford Kuga: 7/10 Hyundai Tucson: 8/10
Yaşam ve yükleme alanı
İki üretici kompakt SUV’ların boyutları konusunda neredeyse fikirbirliğine varmışlar. Ford Kuga’nın boyu 4,52 metreyken aks mesafesi 2,69 metre ve Hyundai Tucson’un boyu 4,47 metreyken aks mesafesi 2,67 metre. Aradaki farklar için kimse kimseyi kırmayacaktır ki gerçekten de Kuga lehine fazlalığın hissedilir bir fark yarattığı da söylenemez. İki araç da hem ön hem de arka koltuklarda cömert yaşam alanları sunuyor. Ford Kuga’nın bagaj hacmini 406 litre olarak açıklıyor, Hyundai ise Tucson’un bagaj hacmini 488 litre olarak açıklıyor. Fakat tekerlek yuvalarının yapısı ve cam çizgisinin daha yüksek olması sayesinde Kuga’nın bagaj kullanışlılığı ve hacim hissi en az rakibi kadar iyi.
Ford Kuga: 8/10 Hyundai Tucson: 8/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Ford, ikinci nesil Kuga’yı ilk tanıttığında 1,6 litrelik motor ve tork konvertörlü otomatik şanzıman sunuyordu ve sonuçta yüksek tüketim bu Kuga’yla ilgili akılda kalan tek özellik oldu. Yakın zamanda ise motor 1,5 litrelik yeni makineyle değiştirildi, hacimdeki küçülmeye karşın güç ve tork aynı kaldı. 182 HP güç ve 240 Nm tork üreten motor, ağırkanlı ve motorun torkunu kullanmak konusunda kararsız tork konvertörlü ve 6 vitesli bir şanzımanla birlikte sunuluyor. Şanzımanın karakteri motorun tüm ışıltısını siliyor; gerekli anda vites küçültmüyor ve iş işten geçtikten sonra iki vites birden düşürüp durumu kurtarmaya çalışıyor. Bunun dışında aslında motorun çekiş gücü oldukça etkileyici. Daha iyisinin nasıl yapılacağını Hyundai gösteriyor. Yeni geliştirdiği 1,6 litrelik motorundan 177 HP güç ve 265 Nm tork alan Hyundai, motoru 7 vitesli ve çift kavramalı bir şanzımanla birlikte sunuyor. Şanzıman, rakibinin şanzımanının yapması gerekip yapmadıklarını hayata geçiriyor. Vites geçişleri çok hızlı, kararlı ve motorla uyumu da üst düzeyde. Bu sayede hem performans hissi hem de trafik akışına uyum konusunda rakibinden çok daha başarılı. İki şanzımanın kıyasında konfor artısı tork konvertörlüden yana olmalıydı ama Hyundai’nin çift kavramalı şanzımanının ilk kavrama hassasiyeti övgüye değer. Asıl önemli konu olan tüketim değerlerinde çift kavramalı şanzıman Tucson’a önemli bir avantaj sağlıyor. Şehir içi kullanımda Tucson 100 km’de 9,7 litre tüketirken bu değer Kuga’da 10,6 litre olarak ölçüldü.
Ford Kuga: 12/20 Hyundai Tucson: 16/20
Konfor
Kuga konfor konusunda oldukça iyi bir seviyeye sahip ama bu noktada genç rakibi karşısında zorlanıyor. Tucson’un süspansiyon sistemi en az Kuga’nın süspansiyon sistemi kadar sessiz çalışıyor ve iç mekan izolasyonu da biraz daha iyi. Hyundai süspansiyon sisteminin darbe emişi konusunda da çok başarılı bir iş çıkartmış. Hal böyle olunca da Kuga’nın elinden önemli bir kozu almış.
Ford Kuga: 8/10 Hyundai Tucson: 8/10
Yol tutuş ve güvenlik
Kuga buradan çok fazla puan toplamak zorunda. Bunun için de çok iyi silahlara sahip. Bir SUV’un bu kadar dinamik ve atak hissettirmesi çok sık karşılaşılan bir durum değil. Kuga’nın direksiyonundan süspansiyon sistemine ve 4 tekerlekten çekiş sistemine kadar tüm uzuvları dinamizm için yoğrulmuş. Motoru ve şanzımanı arasındaki uyumsuzluk biraz yorgun hissettirmesine neden olsa da sürüş keyfi üst düzeyde. Tucson da bu disipline iyi hazırlanmış. Süspansiyon sistemi virajları seviyor ve yüksek gövdenin yığılmasına izin vermiyor. Fakat bu pembe tablo direksiyon için geçerli değil. Hızı ve direktliği makul ama düz konumda aşırı hissizliği ve küçük açılarda kendini toplayamaması özellikle otoyol kullanımında yorucu olabiliyor. Güvenlik konusunda iki üretici de var gücüyle çalışmış. Her iki model de hem aktif hem de pasif güvenlik donanımları açısından günümüz gereklerini yerine getirebiliyor.
Ford Kuga: 9/10 Hyundai Tucson: 7/10
Fiyat ve donanım
Hyundai atmosferik beslemeli 1,6 litrelik motorunu Tucson’da kullanmaya devam ediyor ve bu sayede baz fiyat silahını elinde tutuyor. Performans beklentilerine pek iyi cevap veremeyen bu motor, hem manuel hem de otomatik şanzımanla sunuluyor ve Ford’un yine turbo beslemeli ama 150 HP güce sahip baz motorundan daha uygun satış fiyatına sahip. Güçlü motorlar, otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip versiyonlardaysa Kuga uzun üretim yıllarının getirisini alıyor ve fiyat avantajını eline geçiriyor.
Güncel fiyat bilgileri;
Ford Kuga fiyat listesi için tıklayınız
Hyundai Tucson fiyat listesi için tıklayınız
Ford Kuga: 15/20 Hyundai Tucson: 15/20
Sonuç:
Yeni modelin kazanması, beklenen bir durum ama detaya indiğimizde Kuga’nın yaşından değil ilk günden bu yana sunduğu şanzımanın zayıflıklarından kaybettiği ortaya çıkıyor. Daha iyi bir şanzımanla muhtemelen Ford temsilcisi çok daha iyi bir noktada olabilirdi. Tucson ise tüm bileşenlerinin başarısı ve paket olarak iyi bir tercih olmasıyla kazandı.
Ford Kuga: 66/100 Hyundai Tucson: 69/10