Vergi sistemimizin küçük hacimli motorları desteklediği ve bu nedenle de küçük hacimli motorların öne çıktığı doğru. Fakat sadece küçük hacimli olması bir motorun uygun fiyatlı bir otomobil yaratması için yeterli değil. Örneğin Renault Talisman’ın çift turbo beslemeli 1,6 litrelik dizel motoru. Bu motora sahip Talisman o kadar pahalı ki 2,0 litrelik dizel motora sahip Mondeo ile aralarındaki fark gerçekten çok küçük. Hal böyle olunca da küçük hacim-yüksek güç felsefesinin gerçek hayatta ne kadar geçerli olduğunu test etmek için elimize çok iyi bir fırsat geçmiş oluyor. Anlayacağınız karşılaştırmanın adını koyduk, öyleyse Ford Mondeo ve Renault Talisman arasındaki mücadelede kim geçer bulalım.
İç mekan
Mondeo’nun sakin ve huzurlu kokpitiyle Talisman’ın gösteriş meraklısı kokpiti birbiren taban tabana zıt görünüyor. Mondeo daha temiz bir işçilik, daha özenli detaylarla etkilerken Talisman bu sınıfın ihtiyaç duyduğu şatafata da sahip. Malzeme kalitesi açısından ikili aynı seviyede. Bunun tek istisnası Talisman’ın sert plastiğe sahip yüksek vites konsolu duvarları.
Ford Mondeo: 8/10 Renault Talisman: 8/10
Kullanım kolaylığı
Mondeo kokpitine alışmanız sadece bir an alıyor. Her kumandanın ne işe yaradığını anlamak kolay ve buna multimedya ekranı da dahil. 4 ana menü aynı anda gösteriliyor ve isterseniz herhangi birini tek dokunuşla tüm ekrana yayabiliyorsunuz. Bunun dışında sesle kumandası da çok iyi çalışıyor. Talisman ise daha yenilikçi, daha fazla seçeneğe sahip ve daha fazla ayar sunuyor. Bunların tamamına hakim olmak için çalışmanız, öğrenmeniz ya da parasını ödediğiniz her şeyi kullanmamaya razı olmanız gerekiyor. İki modelin de direksiyon ve pedal sertlikleri iyi ayarlanmış, Mondeo’nın çapraz geri görüş açısı dar Talisman’ın böyle bir sorunu yok çünkü çapraz geri görüş açısı yok.
Ford Mondeo: 8/10 Renault Talisman: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
Bu ikili orta sınıfın en irileri arasında. Mondeo’nun boyu 4,87 metre, aks mesafesi de 2,85 metre; Talisman’ın boyu 4,85 metre ve aks mesafesi 2,81 metre. Yani geniş yaşam ve yükleme alanları sunmaları sürpriz olmaz. Ne yazık ki durum tam olarak böyle değil. Öncelikle ön koltuklarda durum günlük gülistanlık. Arka koltuklardaysa ilginç bir kasvetlilik var. Dar cam alanları, koyu renk kaplamalar ve eğimli tavan çizgileri bu hissin sorumluları. Bagajlar daha ilginç. Mondeo’nun bu kadar uzun boyuna rağmen sunduğu 429 litrelik bagaj hacmi için söyleyebileceğimiz pek bir şey yok. Keşke hacmi küçük ama alanı kullanışlı bir bagaj olsaydı ama öyle de değil. Dar yükleme ağzı ve yüksek zeminiyle büyük valizler için bile sorunlu. Talisman’ın 608 litre olarak açıklanan bagaj hacmi göze çok daha düşük geliyor ama rakibinden belirgin şekilde geniş olduğu da belli. Yine de kullanışlılık açısından sadece yarım adım ileride; dar bagaj ağzı ve duvarların girintili yapısı bu hacmin verimli kullanılması önünde büyük engel.
Ford Mondeo: 6/10 Renault Talisman: 7/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
İki aracın da farklı güç kaynağı seçenekleri var ama buradaki konumuz güçlü dizel motorlar ve otomatik şanzımanlar. Talisman’ın kaputu altında 1,6 litrelik dCi motorun çift turbo besleme yardımıyla 160 HP güç ve 380 Nm tork üreten bir versiyonu var. Mondeo kaputu altında ise bilindik 2,0 litrelik TDCi motorun 180 HP güç ve 400 Nm tork üreten bir versiyonu var. İki motor da çift kavramalı ve 6 vitesli otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla birlikte kullanılıyor. Ford motoru kendinden emin bir hale sahip. Coşkusuz ama kesinlikle güçlü bir şekilde devirleniyor ve şanzımanla uyumu sayesinde de sakinliğini her durumda koruyabiliyor. Renault motoru ise o kadar canlı o kadar atak ki rakibinden geride kalan kağıt üzerindeki verileri aklına hiç takmıyor gibi, hatta Talisman yolda Mondeo’dan çok daha atak hissettiriyor. İki aracın arasında neredeyse hiç ağırlık farkı yok. Bu durumda Renault motorunun kendinden yüzde 25 daha fazla hacim, 20 HP güç ve 20 Nm de tork avantajına sahip Ford motoruna karşın bu kadar etkili hissettirmesi övgüyü hakediyor. Tabii yanlış anlaşılmaya yol açmayalım, iki modelin performansı kafa kafaya, sadece hisler konusunda Talisman’ın avantajı var. Anlayacağınız çift turbo beselemeli yapısının hızlı tepki vermesi sayesinde hacim küçültme performans disiplininde galip taraf oldu. Tüketim bölümü ise bambaşka bir görüntüyle kapanıyor. Talisman yüksek güçlü motorunun bedelini yakıt ikmalinde ödüyor ve iyi niyetli olup tüketime dikkat edenlere 100 km 7,5 litrelik karma tüketimle cevap veriyor. Eğer biraz olsun dikkatsiz davranırsanz tüketim değeri kolayca 8 litre/100 km’nin üzerine çıkabiliyor, hatta sadece şehir kullanımında tüketim değeri 10 litre/100 km civarında. Bizim ölçümümüzdeki en düşük değer uzun yolda elde ettiğimiz 5,9 litre/100 km’lik değer. Mondeo ise karma tüketimde kolayca 6,4 litre/100 km’lik tüketim değeri yakalıyor. Zorlarsanız 7 litre/100 km’yi görüyor, uzun yoldaysa tüketim değerini 5,2 litre/100 km’ye kadar düşürüyor. Yani küçük hacimden yüksek güç almak her zaman tüketimi düşürmüyor.
Ford Mondeo: 17/20 Renault Talisman: 12/20
Konfor
Ford süspansiyon konusunda artık kemikleşmiş bir üne sahip ve bu durum Mondeo’da zirve yapıyor. İri sedan konfor konusunda tam bir uzman; sessiz çalışıyor, darbeleri ayırdetmeden sönümlüyor ve izolasyonu da etkileyici. Talisman uzman rakibi karşısına daha deneysel bir süspansiyon sistemiyle geliyor. Karşılaştırmaya konuk olan örnek adaptif amortisörlere sahipti ve bu haliyle darbeleri büyük oranda ütülüyordu. Tek istisnayla; yol yamaları gibi sürekli darbelerde sistem çalışmayı bırakıyor ve tekerleklerle şasi ayrı eksenlerde titremeye başlıyor.
Ford Mondeo: 9/10 Renault Talisman: 7/10
Yol tutuş ve güvenlik
Ford’un başarısının daha da etkileyici olmasının arkasında süspansiyon sisteminin konfor puanlarının yol tutuşta sorun yaratmaması geliyor. Mondeo en iyi yol tutuşa sahip Ford modeli değil, biraz ağır, biraz yumuşak ve keskinliği beklendiği kadar yüksek değil. Direksiyon sistemi çok iyi çalışıyor ve yönlendirmesi de hassas ve sürüş keyfi yine çok yüksek ama çıta yüksekliğini belirlemek artık Mondeo’nun işi değil. Talisman ise başka bir bakış açısına sahip. Test otomobili yukarıda da belirttiğimiz gibi adaptif amortisörlere sahip. Bu donanımın yanında da 4Control adı verilen aktif yönlendirmeli arka aks yer alıyor. Bunların her ikisi de opsiyonel donanımlar ama ödenen her kuruşa değiyorlar. Bu iki donanımın yardımıyla Talisman bıçak keskinliğine sahip oluyor ve sürücüsünün içgüdülerini zorlayan bir yol tutuş karakteri sunuyor. Bu hislerde arka kısmın hareketlerinin geleneksel yapılardan farklı olmasının da etkisi var. Sonuç olarak Mondeo’dan beklediğimiz keskinliği ve keyfi Talisman’da bulduk. Güvenlik konusunda her iki model de iyi bir şecereye sahip. Ne yazık ki aktif güvenlik donanımları her iki modelde de opsiyon listesinde.
Ford Mondeo: 8/10 Renault Talisman: 9/10
Fiyat ve donanım
Başta da belirttiğimiz gibi iki modelin güçlü dizel motorlarla vergi dilimleri farklı olsa da fiyat seviyeleri farklı değil. Hatta yukarıda yol tutuş konusunda avantaj sağlayan donanımlar alındığında fark biraz daha azalıyor. Donanımlar konusundaysa bir eksik bir fazla göreceli bir eşitlik söz konusu. Mondeo’nun MTV farkını görmezden gelmeniz için düşük tüketim değerine güvenmeniz yeterli olacaktır.
Güncel fiyat bilgileri;
Ford Mondeo fiyat listesi için tıklayınız.
Renault Talisman fiyat listesi için tıklayınız
Ford Mondeo: 12/20 Renault Talisman: 14/20
Sonuç:
Renault’nun pahalı motoru vergi avantajına rağmen fiyat avantajının beklendiği kadar yüksek olmamasına neden oluyor. Talisman’ın detay düzenlemesine ihtiyacı var ve bu yapıldığında sınıfının bilinenlerini değiştiren bir model haline gelecek. Mondeo ise kendinden ne bekleniyorsa onu yapıyor ve çok iyi bir motorla bu durumu taçlandırıyor.
Ford Mondeo: 68/100 Renault Talisman: 64/100