Lüks pikap pazarındaki yükseliş sürdüğü için üreticilerin bu pazara ilgisi artıyor. Yakın zamanda Mercedes’in girmesiyle birlikte sınıfın iyice şenlenmesini bekliyoruz ama o zamana kadar eldeki malzemeleri de değerlendirmek gerekli. Ford’un ciddi bir şekilde elden geçirdiği Ranger’ı da onlardan biri. O zaman buyurun Ranger neler sunuyor bakalım.
1- Nedir?
Bu araçlara sektörde verilen isim 1 tonluk pikap, çünkü taşıma kapasiteleri 1 ton civarında. Kıyaslamak gerekirse ortalama bir otomobilin taşıma kapasitesi 400-500 kg civarındadır. Anlayacağınız Ranger Ford’un yük taşıma amaçlı hizmet aracı diyebiliriz. Tabii Ranger da bu sınıfın ortalama sapmasına sahip ve tarzıyla da bunu belli ediyor. Makyaj sonrasında Kuzey Amerika pazarında satılan devasa kardeşlerine benzer bir görünüme sahip olmuş ama Ranger onların yanında minyon kalıyor. Boyu sadece 5,36 metre ve aks mesafesi de 3,22 metre.
2- İç mekanı nasıl?
Yeni nesil Ford kokpiti Ranger’da da kullanılıyor. Dokunmatik ekran ve iri düğmeler yardımıyla orta konsolun kullanımı rahat ve görünümü de havalı. Tabii malzeme kalitesi konusunda çok fazla beklentiye sahip olmamalısınız. Çünkü bu bir iş aracı ve kullanılan malzemelerin de dayanıklı olması öncelikli. Boyutları dikkate alındığında iyi bir aile aracı olacağı düşünülebilir ama bunu helen aklınızdan çıkartmalısınız. Arka koltuklara geçmek yerden yüksek yapı nedeniyle zor koltukların sırtlıkları çok dik konumlu ve yaprak yaylı arka aksı nedeniyle aracın yarattığı salınımlar en çok arka koltukta yolculuk edenleri etkiliyor.
3- Motorlar nasıl?
Ranger’in testimize konuk olan XLT versiyonunda 2,2 litrelik 4 silindirli (160 HP güç ve 385 Nm tork) motor sunuluyor. Wildtrack adı verilen versiyonda ise 3,2 litrelik 5 silindirli (200 HP güç ve 470 Nm tork) dizel kullanılıyor. XLT’de sunulan motorun çekiş hissi güç sınıfına göre daha iyi. Motor canlı, rahat devirleniyor ve ağır pikabı rahatça hızlandırıyor. 6 vitesli otomatik şanzıman motorla iyi bir uyuma sahip ama tepkilerinin yavaşlığı ve üst vitese erken geçmeye çalışarak sürüşün akıcılığını bozuyor.
4- Sürüşü nasıl?
Ranger’ın süspansiyon sistemi bilinen pikap kurulumuna sahip. Yani arka aksta yaprak yaylar kullanılıyor. Dürüst olmak gerekirse yaprak yaylar olması gerektiği gibi sallantılı ve sarsıntılı bir sürüş sunuyor ama benzerlerine nispeten iyi olduğu söylenebilir. Ranger’ın en önemli yeniliği elektrikli direksiyon sistemi. Daha önce yaptığımız kısa sürüşte yeni direksiyon sistemini çok sevmiştik. Düşük hızlarda sevgimiz baki kaldı. Ne yazık ki hız arttıkça direksiyon sisteminin lastiklerden kopukluğu sıkıntı yaratmaya başlıyor. Kabul, elektrikli direksiyon sistemlerinin geneli hissiz ve geri bildirimleri zayıf ama bir pikabın zayıf dengesi ve yüksek yanaklı lastikleriyle bu hissizlik gerginlik yaratabiliyormuş. Böylece diğer pikaplarda sunulan aşırı ağır hidrolik direksiyonların varlık sebebini de öğrenmiş olduk. Ranger’ın sürüşünde dikkat çeken diğer bir unsur da motor sesinin iç mekana fazlaca sızması. Ranger’da mekanik ve seçimlik 4 tekerlekten çekiş sistemi sunuluyor. Anlayacağınız normal hallerde arkadan çekişli ve eğer isterseniz ön aksı da devreye alabiliyorsunuz. Açıkçası biz denemedik ama Ranger iyi bir araziciymiş.
5- Fiyatı nasıl?
Sınıfta rekabet o kadar şiddetli ki fiyat seviyeleri bolca dalgalanıyor. Ranger tanıtıldığında fiyatları yüksekti ama bu yazı yazıldığında kimi rakiplerinden ciddi işekilde daha uygun fiyata sahip. Anlayacağınız bu konudaki kararı satın alım zamanında kendiniz vermelisiniz.
Ford Ranger fiyat listesi için tıklayın.
6- Sonuç?
Ranger şehirde maceracı gibi görünmek isteyenler için en uygun pikap çünkü direksiyon sistemi dar alanlardaki manevralarda büyük bir yardımcı. Bunun dışında pazarın genel gidişine tam olarak ayak uydurabildiğini söylemek zor.