1- Peugeot 308 ve tüketim denemesi
Peugeot’nun yeni 1,2 litrelik motoruna sahip bir 308 daha gerçekten uzun bir menzil boyunca yakıt almadan gidebildi. Daha önce kapalı bir pistte benzer bir deneme yapan Peugeot, bir kaç küçük modifikasyona sahip bir 308 1.2 THP ile 1 depoyla 1810 km yol yapmış ve 100 km’de 2,85 litrelik tüketim rakamı yakalamıştı. Türkiye’de yapılan denemede ise trafiğe açık yollar kullanılmış, daha net olmak gerekirse Edirne’den yola çıkan otomobil Anadolu’yu bir baştan bir başa geçip Ardahan’a kadar uzanmış. Sonuçta Edirne’den yola çıkıldıktan tam 1718 km sonra otomobil yakıtsız kalarak durmuş. Bu da tüketim değerinin 3,2 litre/100 km olduğunu gösteriyor. Tüketim testinin garantörlüğünü Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) üstlenmiş. Bu konunun tam olarak bir motorsporları aktivitesi olup olmadığı tartışılabilir ama teknik kısıtlamaları denetlemek konusunda TOSFED’in uzman bir kadroya sahip olduğunu kabul etmek gerekli. Çünkü motorsporlarında eşitliği sağlayabilmek adına teknik kontrollerde hileleri bir bakışta anlayabilecek uzmanlıkta görevliler çok sıkı denetimler yapıyor. Bundan daha ilginç olansa İspanya’daki bir pistte küçük aerodinamik eklentiler ve özel lastiklerle elde edilen tüketim verisinden sadece biraz daha fazlasının neredeyse standart, üstelik de en zengin donanım listesine sahip (Allure) bir 308’le elde edilmiş olması. Neredeyse standart diyoruz çünkü fotoğrafı paylaşılan 308’in üzerindeki jantlar Allure donanım seviyesinde standart olarak sunulan 17 inçlik jantlardan daha küçük görünüyor. Yani? Yani 308 1.2 THP ile azmederseniz gerçekten az tüketebilirsiniz.
2- Sürücüsüz A7 ve pist performansı
Otonom sürüş gitgide daha yakın hale geliyor, gelişen teknoloji pabucumuzu sandığımızdan çok daha kısa bir süre sonra dama atabilir. Bunun kanıtlarından birini Audi gösterdi. Tamamen otonom sürüş yapan bir A7, ünlü Hockenheim Pisti’nde 2 dakika 10 saniyelik bir tur zamanına imza attı. Pistin 4,5 km uzunluğa sahip olduğu düşünüldüğünde, bir bilgisayar tarafından kontrol edilen bu ağır otomobilin, 17 tane virajı neredeyse 135 km/s’lik ortalama hızla geride bıraktığı anlaşılıyor. Kimi bölümlerde 240 km/s hıza ulaşan otomobilin içinde ne olur ne olmaz diye oturan görevliler muhtemelen şu anda panik atak tedavisi görüyordur. Sonuç olarak bugün pistte hızlı tur atan bilgisayar yarın çıkar trafikte makas atar, yani sürüş keyfimiz ciddi bir tehdit altında.
3- Saab ve bitmeyen sorunları
Önce kısa bir özet; Saab artık kar getirmediği için GM tarafından önce doğrudan yok edilecekti, fakat Hollandalı süper spor otomobil üreticisi Spyker bu tarihi değeri korumak adına Saab’ı satın aldı. GM, Spyker’a Saab’ı satarken tek bir koşulla kendi altyapılarını ve teknolojilerini kullanma izni verdi: Saab’ı başkasına satmamak. Fakat Spyker Saab’ın yaşamasının tek yolunun Çinli bir yatırım firmasına satılması olduğuna karar verdi. Doğal olarak GM bu satışa karşı çıktı ve mahkemeye gitti. Mahkeme geçtiğimiz günlerde sonuçlandı ve GM lehine karar vererek üçüncü bir alıcıya giden Saab’ın artık GM teknolojileri kullanamayacağına hükmetti. Bu çok büyük bir sorun değil çünkü şu anda Saab’ın sahibi olan Çinli NEVS (National Electric Vehicle Sweden, İsveç Ulusal Elektrikli Aracı) üretimi zaten durdurmuştu, çünkü nakdi tamamen bitmiş. Bu çok yazık çünkü dünyanın en kendine has ve güvenilir otomobil markalarından biri göz göre göre daha derin bir batağa saplanıp geri dönülemeze doğru yol alıyor. Bu arada Saab’ın meşhur aslan başlı kuş (Griffin) logosu da aslında Scania’nın ve Saab’da sadece eski bir ortaklıktan doğan kullanım hakkı bulunuyordu. GM Saab’ı elden çıkartınca bu logonun kullanım hakkı da bitmiş oldu. Yani Saab’ın elinde artık ne logosu ne de teknolojileri var.
4- Volvo Benimle
Volvo, ilk defa Türkiye’de uygulanan geniş çaplı bir sadakat programını devreye soktu. Programın amacı, Volvo müşterilerine ayrıcalıklı tekliflerde bulunarak farklılık ve aidiyet duygusu yaratmak. www.volvobenimle.com adresli internet sitesinde, herkesin görebileceği ama sadece Volvo sahiplerinin ulaşabileceği farklı teklifler sunuluyor. İlginç olan Volvo bu programla müşterilerine indirimli servis ya da hediye temizlik fırsatı yerine lüks Slovakya turları, yemek okulları ya da sanat faaliyetlerine giriş gibi imkanlar sunuyor olması. Volvo bu yeni programı konusunda çok sıkı bir gözetim yapmıyor. Türkiye’de kayıtlı her Volvo’yla birlikte bir kullanıcı hakkı doğuyor ve aynı Volvo ile bir başkası kart başvurusunda bulunmadığı sürece haklar geçerli kalıyor.
5- Mazda öğrencilerle
Ülkemizde ustalık her geçen gün unutuluyor ve bu durum eğitim sistemimizin içinde bulunduğu zorluklarla aşılacak bir sorun değil. Fakat teknik elemanları yetiştiren kurumların modern teknolojiye sahip olmaması pek çok endüstri kolunu etkiliyor. Otomotiv de onlardan biri. Mazda bu konuda elini taşın altına sokmuş. İstanbul’daki Şişli Endüstri Meslek Lisesi’yle yapılan ortak çalışma sonucu, Mazda bir sınıfı yeniden donattı ve burada gelecekte kendi teknolojilerini bilen teknik elemanların yetiştirilmesi için imkan sağladı. 26 öğrenci bu sınıfta Mazda teknolojilerinin de içinde bulunduğu yeni teknolojilerle teknik eğitim alacak ve 2107’de mezun olduklarında isterlerse Mazda bünyesinde iş sahibi olabilecekler. Mazda bu çalışma için henüz piyasaya sunulmamış 1,5 litrelik bir dizel motor ve bir tane de Mazda3 hibe etti. Böylece öğrenciler edindikleri teorik bilgileri bu iki örnek üzerinde pratiğe de dökebilecek.