Peugeot’nun marka imajı hakkında istediğinizi düşünebilirsiniz ama heyecan verici hatchbackler üretmek konusunda daha iyi geçmişe sahip bir üretici bulmanız da zor. Hal böyle olunca Peugeot’dan sıradışı bir hatcback bekliyorduk ve onlar da bunu bize verdiler. 308 R, RCZ R’da da kullanılan 270 HP güç üreten 1,6 litrelik motoruyla yeterince sıradışı bir modeldi. Neyse ki bu Peugeot için yeterli değil.

Burada Peugeot’nun yapmaya çalıştığı 308 R’ı yetersiz göstermek değil, süper sporcuları saçını günde 25 kere düzelten bir metroseksüel gibi göstermek. 3008 R Hybrid, 80 mm daha geniş iz açıklığı üzerine oturtulmuş olması dışında dışarıdan herhangi bir kompakt hatchback kadar zararsız görünüyor. Tabii 235/35R 19 ebatlı lastikleri de dikkat çekecektir ama hangimiz benzer şekilde abartılı lastiklere sahip bir Chevrolet Cruze’la karşılaşmadık ki?

1,6 litrelik motor varlığını aynen koruyor. 270 HP güç üretiyor ama iki yardımcısı daha var: Her biri 115 HP güç üreten iki elektrik motoru. Bu motorlardan biri içten yanmalı motorla 6 vitesli otomatik şanzıman arasında yer alıyor. İkincisiyse arka aksta yer alıyor ve 308 R Hybrid’e 3008 Hybrid4’te olduğu gibi 4 tekerlekten çekiş sistemi kazandırıyor.

308 R Hybrid’in 4 farklı sürüş modu var:

Birincisi ZEV, yani sıfır emisyon modu. Bu modda arkadaki elektrik motoru ana güç kaynağı rolünde ve eğer ihtiyaç olursa öndeki elektrik motoru da devreye girebiliyor.

İkinci mod yol modu. Bu modda ana rol içten yanmalı motorun, arkadaki elektrik motoru ona yardımcı olmak için bekliyor ve sistem gücü 300 HP olarak belirlenmiş.

Üçüncü mod pist modu. Adından anlamışsınızdır, bu modla birlikte sınırlar zorlanmaya başlıyor. Bu modda arka elektrik motoru yardımcı rolden ikinci başrole geçiyor ve ön elektrik motoru da gerekli hallerde destek veriyor. Henüz son moda gelmedik ama sistem gücü 400 HP ve torku da 530 Nm’ye ulaştı bile.

Dördüncü modsa hızlı tur modu. Bu modda tüm motorlar tam güçle çalışıyor ve 308 R hybrid 500 HP güç ve 730Nm torkla itilen bir vahşi haline geliyor. Bu modda 0-100 km/s hızlanma 4 saniyede gerçekleşiyor, 1000 m’yi 22 saniyede geride bırakıyor ve sınırlandırıldığı 250 km/s son hıza ulaşıyor. Peugeot mühendisleri bu sınırı muhtemelen 1 milyon liralık süper sporcuların sahipleri bu delirmiş 308’den uzaklaşabilsin diye koymuşlar, daha yüksek hızlar için gerekli lastik ve süspansiyon parçalarının aşırı pahalı olmasının bir ilgisi yoktur.

Bu kadar çok gücün ve torkun rahat kontrol edilebilmesi için iz genişliklerinin arttırılması yanında bir dizi değişiklik daha yapmış. Örneğin büyük ve ağır pillerin ağırlık dağılımını trajik bir şekilde bozmasını önlemek için piller yakıt deposunun arka koltuğun altındaki yerine yerleştirilmiş, yakıt deposu da bagajın altına, arka elektrik motorunun üzerine taşınmış. Deponun zemini, elektrik motorunun yapısına tam uyması için değiştirilmiş. Ön tekerleklen için 380 mm’lik arkalar içinse 290 mm’lik diskler kullanılmış ama elektrik motorları 308 R Hybrid’i 250 km/s’yle giderken bile durdurabilecek kadar fren etkisi yaratabildiği için bunlara ihtiyaç kalmayabilir. Sonuçta 308 R Hybrid’in ağırlık dağılımı ön/arka arasında 60/40 olarak belirlenmiş, ağırlık/güç oranıysa her bir HP başına 3,1 kg.

Bütün bunların bir konseptin kağıt üzerindeki verileri olması bile güzelken Peugeot 308 R Hybrid’in üretime gereğinden fazla yakın olması çok daha güzel. Tabii Peugeot’nun bu otomobili üretmesinin arkasında, yapabileceğini göstermekten daha makul bir neden olmalı.

https://youtu.be/57w_yHwR98E

308 R HYbrid 308 R HYbrid 308 R HYbrid 308 R HYbrid 308 R HYbrid Peugeot308RHybrid014 308 R HYbrid 308 R HYbrid