GTi adı üzerine kopan fırtınalar dindi. Artık hem VW hem de Peugeot GTi adını hızlı hatchbacklerinde kullanabiliyor. Bunun konumuzla ne alakası var? Alakası şu; hızlı hatchback akımı Golf GTi ile başladı ve bu nedenle bu araçlara GTi’lar diyoruz ama bu iki üretici dışındakiler hızlı hatchbacklerine başka takılar atamak zorunda. Hatta GTi’ların en iyisinin adı GTi değil, R.S. Bu kısaltma Renault Sport’un baş harflerinden oluşuyor ve onların en saygın ürünlerinin tam adı da Renault Megane Renault Sport. Şimdiyse Megane R.S.’in yeni nesli karşımızda.

Giriş fazla uzadığı için hemen sadede gelelim: R.S. yeni neslinde kaputu altında 1,8 litrelik yepyeni bir motorla aramıza katılacak. Motor standart versiyonda bile 280 HP güç ve 2400 d/d’da 390 Nm tork üretiyor. Standart versiyon diyoruz çünkü Trophy versiyonunun 2018 sonu gelmeden 300 HP güç ve 400 Nm torkla geleceği şimdiden açıklandı. Motor gücünü 6 vitesli manuel ya da yine 6 vitesli çift kavramalı EDC şanzıman üzerinden sadece ön aksa aktaracak. EDC şanzıman önemli bir yenilik zira yeni nesil GTi kullanıcıları bu şanzımanların hızlı vites geçişleriyle elde ettiği performans avantajına büyük önem veriyor. Dahası bu şanzımanla birlikte optimum kalkışlar yapan kalkış yardımcısı (Launch Control) gibi bir yardımcı da geliyor. EDC şanzıman yüksek performans için elden geçirilmiş. Örneğin çoklu vites düşürmeye imkan vermesiyle benzerlerinden ayrılıyor.

Aktarma konusu çözüldüğüne göre şimdi sıra bu kadar gücü yolla buluşturmakta. Bu konuda şasi teknolojilerine büyük iş düşüyor. 3. nesil Megane R.S.’te kullanılan ve ön aksta yanal kuvvetlerle çekiş gücünü birbirinden ayıran geometri geliştirilerek 4. nesle aktarılmış. Bunun yanında eskiden olduğu gibi Megane R.S. yine Sport ve Cup şasi seçenekleriyle gelecek. Cup hem daha sert ayarları hem de Torsen kilitli diferanseliyle pist kullanımına daha yakın olacak. İki versiyonun ortak yol tutuş sırrıysa arka aksı aktif olarak yönlendirebilen 4Control. Bu sistem Talisman’da da kullanılıyor ve hem dönüş çapını daraltıyor hem de yüksek hızlarda ön aksın üzerindeki yönlendirme baskısını azaltıp öden kaymayı geciktiriyor.

Renault mühendisleri en iyiye ulaşmak için ne kadar istekli olduklarını standart modellerden alınan teknolojilerle gösteremeyeceklerini düşünmüş. Bu nedenle Megane R.S.’i hidrolik amortisör takozlarıyla donatmış. Bunlar hem bound hem de rebound  sırasında (amortisör ve helezonların ağırlık altında sıkışması ve sonrasında biriktirdikleri enerjiyle lastiği geri itmeleri) oluşan darbeleri daha iyi sönümlüyor. Cup şaside bunun anlamı tepkilerin daha evcil olması, Sport şaside ise beklenenden daha iyi konfor seviyesi olarak gözlemlenecek.