Japonları güne ayak uyduramamakla suçlayıp durduk ama her Japon da aynı değil. Örneğin Nissan, Avrupalı ortağı Renault’nun da yardımıyla tam da bizim damak tadımıza uygun araçlar sunmayı başarıyor. İşin en ilginciyse en tutucu Japon üreticilerden biri olan Honda’nın son dönemde ani bir küçük hacimli ve aşırı beslemeli motor tutkusuyla dolması. Sonuç olarak ortaya 1,6 litrelik dizel motora sahip bir CR-V bile çıktı. Belirtmeliyiz ki, şu sıralar CR-V makyajlı versiyonuyla yollara çıkmış durumda ama bu durum karşılaştırmamızda büyük değişikliğe yol açmıyor. Peki ikisi de küçük hacimli dizel motorlara sahip Honda CR-V ve Nissan X-Trail arasındaki mücadelede kim geçer?

honda crv mi nissan xtrail mi

İç mekan

Nissan’ın, lüks markası Infiniti’den nasıl beslendiği X-Trail’in kokpitinde kolayca anlaşılıyor. İki aracın malzeme ve işçilik kaliteleri arasında ciddi bir fark bulunmamasına rağmen X-Trail kokpiti çok daha albenili olabiliyor. İki model de temiz işçiliğe ve hoş görünen yerleşimlere sahip. Honda daha tutucu ve daha direkt bir sunum yaparken Nissan işin gösteriş kısmına da vakit harcamış. Kokpitin köşelerdeki bileşimi ve yüksek oturma pozisyonu X-Trail sürücüsüne kaptan köşkündeymiş hissi kazandırıyor.

Honda CR-V: 7/10 Nissan X-Trail8/10

honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi

Ergonomi

İki üretici de ergonomi konusu üzerinde kafa yormuş. Bu sayede de ulaşılması zor kumanda bulmak zorlaşıyor. Yine de eksikler var. X-Trail’in direksiyonun sol kısmında gizli kalan düğme sayısı oldukça fazla. Neyse ki bunlar ikincil öneme sahip kumandalar. Dokunmatik ekran ve fiziki düğmelerle kullanılan müzik sistemi, araç kullanırken yapılabilecek en basit işlemi biraz karmaşıklaştırıyor. Bunun dışındaki kumandaların işlevlerini anlamak çocuk oyuncağı. Honda çalışanları kokpit ergonomisini iyileştirmek için bir robot geliştirmiş olmalı. Çünkü kokpitteki tüm kumandalara omuzlarınızı koltuk sırtlığından ayırmadan ulaşabiliyorsunuz. Bütün bunların arasında CR-V’nin vites koluna değinmeden geçmek olmaz. Muhtemelen pazarın en iyi yerleşimlerinden biri ve manuel şanzıman kullanım keyfini göklere çıkartıyor.

Honda CR-V: 8/10 Nissan X-Trail7/10

honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi

Yaşam ve yükleme alanı

Bu noktada X-Trail’in önemli bir teorik avantajı var. Boyu da aks mesafesi de rakibinden 7 cm (Boy; X-Trail: 4,64 metre, CR-V: 4,57, aks mesafesi; X-Trail: 2,70 metre, CR-V: 2,63 metre) daha fazla. Gerçek hayattaysa bu rakamların hiçbir önemi yok. İkisi de hem önde hem de arkada fazlasıyla cömert yaşam alanları sunuyor. Diz mesafesi abartılı genişlikte, baş mesafesiyse ondan bile fazla. Dahası kısa boyuna rağmen CR-V’nin bagajı 589 litreyle X-Trail’in 445 litrelik bagajından çok daha fazla hacim sunuyor. Tabii bu ilginçliğin basit bir açıklaması var. X-Trail’in bagaj zemininde iki tane küçük koltuk gizli. Bu sayede sadece çocukların sığabileceği fazladan bir yaşam alanı elde edilirken bagaj hacminden ciddi bir fedakarlık söz konusu. Ne yazık ki Nissan 3. sıra koltuk konusunda seçim şansı tanımıyor. Oysa ki 5 koltukla elde edilen 550 litrelik bagaj hacmiyle X-Trail çok daha çekici bir seçenek olabilirdi.

Honda CR-V: 9/10 Nissan X-Trail8/10

honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

Honda CR-V için 1,6 litrelik dizel motorun yanında 2,0 litrelik benzinli motor da sunuyor. Bu motor üst devirlerde keyifli çekiş gücü üretse de hem alt ve orta devirlerde fazlasıyla cansız hem de yakıt tüketimi konusunda savurgan. Yine de 5 vitesli otomatik şanzımanı ve 4 tekerlekten çekiş sistemiyle ilgi çekebilir. 1,6 litrelik dizel motorsa çok daha iyi özellikler sunuyor. Aslında 120 HP güç ve 300 Nm’lik tork üretmesi bugün alkışlanacak durumda değil. Üstelik maksimum torkunu 2000 d/d’da üretiyor ki bu da yüksek. Fakat yolda bunların hiçbiri hissedilmiyor. 6 vitesli manuel şanzımanın kemikli ama kısa yolları arasında gezinirken motor, CR-V’nin ağırlığı altında en ufak bir zayıflık ibaresi bile göstermiyor. Alt devirlerde kısa bir tepki gecikmesi yaşıyor ama canlandıktan sonra da yüksek keyif sunuyor. Dahası, eğer dikkatli kullanırsanız şehir trafiğinde bile 6 litre/100 km’nin altında yakıt tüketimi elde edebiliyorsunuz. Uzun yolda ise bu değeri daha da aşağıya çekmek mümkün olacaktır. Bu motorun 160 HP güç üreten versiyonu, 4 tekerlekten çekiş sistemi ve 9 vitesli otomatik şanzımanla daha ilginç bir seçenek oluşturuyor. 400 Nm’lik tork verisiyle bu motor hissedilir şekilde daha canlı ve istekli hissettiriyor. Bu motorun şanzımanla uyumu yüksek, tek sorun akıcı ama yoğun trafikte çok kısa 1. vites oranı nedeniyle yaşanan fazladan vites değişimlerinde yaşanıyor. Nissan, X-Trail’in motor yelpazesi konusunda Honda’dan bile daha kapalı davranıyor. Aslında buna da hakları var. Çünkü X-Trail 1,6 litrelik dizel motorla gayet mutlu ve isteyen bu motorla birlikte CVT şanzıman isteyense 4 tekerlekten çekiş sistemi alabiliyor. İkisinin bir arada sunulmamasını önemli olmasa da bir eksiklik. 1,6 litrelik dizel motor, Renault tarafından geliştirildi ve 130 HP güç, 320 Nm de tork üretebiliyor. Motorun çekiş gücü o kadar yüksek ki, sadece bir kaç yıl öncesinin 2,0 litrelik dizelleriyle bile kıyaslamak mümkün. Tabii bu kadar çok çekiş gücüne sahip olmasına rağmen sorunları da yok değil. 1500 d/d’nın altında motor neredeyse ölü tepkisizliğine sahip, bu nedenle de kemikli geçişlere sahip manuel şanzımanı tercih edenlerin çok fazla vites değişimine hazır olması gerekiyor. CVT şanzıman bu sorunu yok ediyor. Fakat burada da özellikle ilk kalkışlarda çekiş gücünün etkileyiciliğinin bir kısmından vazgeçmek gerekli. CVT şanzıman ayağınızı her gazdan çekişinizde motor devrini rölanti seviyesine düşürüyor ve bu da eski nesil overdrivelı otomatik şanzımanlara benzer bir sürüşe neden oluyor. 1,6 litrelik dCi, yakıt tüketimi konusunda biraz ilgiye muhtaç. Eğer gerçekten dikkatli olursanız manuel şanzımanlı versiyonla 6,3 litre/100 km’lik bir ortalama yakalayabiliyorsunuz. CVT’li versiyonsa tork konvertörlü kavramanın gazabına uğruyor. Şehir trafiğinde 8 litre/100 km’nin altına düşmek çok zor. Biz denemedik ama muhtemelen uzun ve sabit hızlı sürüşlerde şanzıman, tüketimi dikkat çekici bir şekilde düşürebilir.

Honda CR-V: 15/20 Nissan X-Trail13/20

honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi

Konfor, kullanım kolaylığı

Honda, CR-V’de süspansiyon ayarı konusunda geleneklerinden uzaklaşmış. Avrupa için hazırlanan Honda modelleri genelde kuru darbe emişe neden olan sert süspansiyon sistemleriyle bilinir ama CR-V öyle değil. Darbe emişi kesinlikle çok başarılı ve konfor konusunda hiç bir önemli zayıflık göstermiyor. Belki kısa darbeleri biraz daha iyi filtreleyebilirdi ama yerden yüksek bir araç için bu kadarı bile başarı sayılmalı. X-Trail’de Nissan da benzer bir başarı yakalamış. Aynı şekilde X-Trail de genel konfor özellikleri bakımından çok başarılı ve aynı şekilde kısa darbeler konusunda biraz daha çalışması gerekiyor. Burada en belirgin farkı yaratan X-Trail’in kızaklı ikinci sıra ve katlanan üçüncü sıra koltukları ve bunların menteşelerinin bozuk zeminlerde ürettikleri gürültü. Ayrıca X-Trail’in şasisi rakibinden daha fazla buruluyor ve bu da bozuk zeminlerde kabinden gelen gürültüleri arttırıyor. Kullanım kolaylığı konusundaysa ikili birbirine çok yakın. Tabii X-Trail’in donanım seviyesine bağlı bile olsa konfor donanımlarıyla lüks sınıfa yaklaşması da bir fark yaratıyor.

Honda CR-V: 7/10 Nissan X-Trail6/10

honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi

Yol tutuş ve güvenlik

X-Trail rakibinden biraz daha sert ayarlanmış süspansiyon sistemine ve daha uzun aks mesafesine sahip ve bu iki özellik sayesinde de yol tutuş konusunda oldukça başarılı. Aslında direksiyon sistemi biraz tembel ve hissiz ama sonuç olarak X-Trail de bir viraj canavarı değil bir aile aracı. CR-V’nin yol tutuş konusundaki en belirgin zayıflığı torkun etkilerini bertaraf edemeyen ön aksı. Özellikle viraj içinde gazın ayarını kaçırırsanız ön lastikler kolayca tutunma kaybı yaşıyor. ESP hemen imdada yetişip gaz emrini sizin yerine ayarlıyor. Tabii eğer amacınız viraj içinde hız kazanmaksa bunu ertelemek zorunda kalıyorsunuz. Direksiyon sistemi rakibinden biraz daha hızlı ama en az onun kadar konfor odaklı. Güvenlik donanımları konusundaysa Honda ilginç bir strateji izliyor. Bolca havayastığı ve ESP gibi donanımlar doğal olarak tüm CR-V’lerde standart ama otomatik fren yapabilen şehiriçi güvenlik sistemi, aktif şerit takip sistemi ve adaptif hız sabitleme sistemi gibi donanımları sadece 2,0 litrelik benzinli motora sahip versiyonda isteğe bağlı olarak sunuyor. Nissan şerit takip sistemini standart olarak sunarken, diğer güvenlik donanımlarını da donanım seviyesine göre sunuyor. Euro NCAP çarpışma güvenliği testlerinden iki model de 5 yıldızla ayrılmış.

Honda CR-V: 8/10 Nissan X-Trail9/10

Fiyat ve donanım

Manuel şanzıman, önden çekiş ve baz donanımlarla hesaplandığında ikilinin fiyatları birbirine fazlasıyla yakın. İki model de baz donanımda bile güvenlikten taviz vermiyor ama örneğin ikisinde de sis farı üst donanım seviyeleriyle geliyor. Nissan donanımın zenginleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi konusunda kesinlikle çok farklı bir alemde yaşıyor. Sadece 1,6 litrelik dizel motorla satılmasına rağmen X-Trail’in 13 farklı versiyonu bulunuyor. Donanım listesini de 360 derece görüş açısı sağlayan kamera sisteminden elektrikli el frenine, elektrikli bagaj kapağından eller serbest anahtara ve hatta ısıtmalı-soğutmalı bardaklıklara kadar genişletmek olası. Honda ise daha mütevazi bir şekilde iki motor seçeneği ve 5 farklı versiyona sahip. Konfor donanımlarını X-Trail seviyesine ulaştırmak için sadece 2,0 litrelik motorla sunulan Executive seçeneğini tercih etmek gerekiyor.

Güncel fiyat bilgileri;

Honda CR-V fiyat listesi için tıklayınız

Nussan X-Trail fiyat listesi için tıklayınız

Honda CR-V: 8/20 Nissan X-Trail8/20

Sonuç:

İlginç bir şekilde Nissan X-Trail 7 koltuk sunma hırsının kurbanı oluyor. Neredeyse tüm zayıflıklarına çok da kullanışlı olmayan fazladan koltuklar için gerekenler neden oluyor. Honda CR-V, her şeyi kararında yaparak 3 puan farkla karşılaştırmayı önde tamamlıyor. Başarılı motoru, keyifli sürüşü ve geniş yaşam ve yükleme alanıyla çok başarılı bir aile otomobili.

Honda CR-V: 62/100 Nissan X-Trail59/100

honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi honda crv mi nissan xtrail mi