Kimileri hayata eksiklerle başlar ki bu her zaman büyük sorunların habercisidir. Hyundai’nin kompakt sedanı Elantra bu sorunları yakından gördü. Orta Doğu ve Kuzey Amerika düşünülerek üretilmiş bir model olarak dizel motor seçeneğine sahip olmaması ülkemiz için ciddi bir eksikti. Neyse ki makyajla birlikte bu sorun tarihe kavuştu.
1- Nedir?
Hyundai’nin kompakt sınıftaki sedan karoserli modeli. Diğerleri gibi hatchbackten devşirme değil safkan bir sedan. Boyu 4,5 metreden uzun ve aks mesafesi de 2,7 metre. Bu ebatların ikisi de hem i30’dan hem de onun station wagon karoserli versiyonu i30 cw’den daha fazla. Rakiplerle kıyaslamak gerekirse, ilginç bir şekilde neredeyse tüm rakiplerin Elantra’dan uzun olduğu ama Fluence dışındakilerin aks mesafesinin Elantra’dan kısa olduğu görülüyor. Fluence da 2 mm’lik fazlalığa sahip. Hatırlatmak gerekir ki makyajla Elantra’nın boyu 20 mm değişti. Elbette bu farklılık sadece tampon değişimiyle ilgili.
2- Makyajla ne değişmiş?
Yeni motor seçeneğinden başka kayda değer yenilik yok desek yeridir. Farlar ve stop lambalarında ufak yenilikler var ve kokpitte de eskisinden daha yukarıya yerleştirilmiş hava çıkışları dikkat çekebilir. Bunun dışında süspansiyon sistemi elden geçirilmiş ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi Elantra’nın boyu uzamış. Direksiyon sistemi de sertliği ayarlanabilen elektrikli sistemle değiştirilmiş. Yeni renk ve jant seçeneklerinden bahsetmiyoruz bile.
3- Dizel motor nasıl?
Dizel motor 126 HP güç ve 260 Nm tork üretiyor. Maksimum torkun 2750 d/d gibi alışılmadık derecede yüksek devirde üretilmesi günümüz için ilginç. Bu, motorun maksimum çekiş gücüne ulaşması içi devir bandının yarısından fazlasını geçmesi anlamına geliyor. Biz manuel şanzımanlı versiyonu kullandık ama Hyundai tıpkı i30’da olduğu gibi Elantra’da da 6 vitesli otomatik şanzımanı seçenekler arasına eklemiş. Manuel şanzımanın geçişleri tarif edilmez yaşanır; gerçekten yumuşak ve elinizi attığınız anda kendi kendine doğru vitese gidiyormuş gibi hissettiriyor. Vites yollarının uzunluğu da vites oranları da iyi seçilmiş. Motorun alt devirlerde cansız olacağını düşünüyorsunuz ama tam olarak öyle değil. Evet belirgin bir turbo boşluğu var ama hayır, bu devamlı vites değiştirmenizi gerektirecek kadar can sıkıcı değil. Bunun yerine gerçekten hızlanmanız gerektiğinde yüksek torkun sizi taşıyacağına güvenmemeniz ve vites küçültmeniz gerekiyor. Yoksa akıcılık konusunda bir eksiklik hissedilmiyor. Torkun üst devirlerde gelmesinden en çok etkilenen yakıt tüketimi. Orta devirleri çok kullandığınız için yakıt tüketimini kontrol altında tutmak zorlaşıyor ve yüksek çekiş gücünü hissetmenin peşinde koşarsanız bir anda 1,6 litrelik bir benzinlinin tüketim rakamlarını görebiliyorsunuz. Sakin kullanımlarda 7 litre/100 km’nin biraz altında gerçekleşen tüketim de sınıfının en iyisi sayılmaz. Motorun çekiş gücü i30’dan daha tatmin edici hissettiriyor. Bu subjektif bir saptama ama Elantra kendinden daha güçlü motora sahip baz rakiplerinden daha iyi çekiş hissi sunuyor.
3- Sürüşü nasıl?
Elantra’nın sürüşüyle ilgili çok fazla değişiklik yok. En dikkat çekici olanlar direksiyon sisteminin artık sertlik ayarını yapılabiliyor oluşuyla ayarları hafifçe elden geçirilmiş süspansiyon sistemi. Süspansiyon sistemindeki değişiklikler ix35’te yapılanları hatırlatıyor. Sistemin tutunma kararlılığında değişim yaşatmadan darbe emişi arttırılmış. Zemin darbeleri emmekte başarılı olan süspansiyon sistemi, gövdenin hareketlerini de sınırlandırabiliyor. Tek sorun zemin bozukluklarının tutunma kararlılığını bozabilmesi. Yüksek hızlarda zemin dalgalanmalarına aşırı tepki verebiliyor ve bu da tehlikeli olmasa da tedirgin edici olabiliyor. Direksiyon sistemindeki yenilikse sadece kullanmayacağınız seçeneklerle ilgili. Aslında tek doğru ayar var o da Comfort isimli en yumuşak ayar. Diğer ikisiyse sahte bir sertlik hissi vermeye çalışırken direksiyonu etleştiren ayarlar. Hyundai’nin sportif direksiyonun sadece sertlikle gelmeyeceğini keşfetmesi de çok uzun sürmeyecektir.
4- Pahalı mı?
Dizel özelinde hareket edersek, daha uygun fiyatlı rakipleri var. Bunların bir kısmı daha düşük güç üreten dizel motorlara sahip kimi de gerçekten fakir donanım seviyelerine sahip. Donanım seviyesi ve motor gücü eşleştirildiğindeyse Elantra’nın rakipleriyle neredeyse aynı fiyat etiketine sahip olduğu görülüyor. Elantralar arasında seçim yapmaksa çok kolay. Eğer bolca konfor donanımı istiyorsanız Elite isimli üst donanım seviyesine çıkmalısınız. Style isimli baz donanım da yetirince zengin ama ondan hatrı sayılır derecede pahalı olan Elite, kompakt sınıf sınırlarını zorluyor ve sadece otomatik şanzımanla satılıyor.
5- Sonuç
Çekiş gücü yüksek dizel motor dikkatli kullanımlarda makul tüketim değerlerine imza atıyor. İç mekanı yetirince kaliteli ve sürüşü de oldukça konforlu. Hyundai’nin 5 yıllık garantisi ve başarılı dayanıklılık geçmişi de seçim aşamasında aklınızda bulunması gereken etkenlerden.