Avrupa’da 3 kapılı hatchback satın alanların aklında muhtemelen kullanmadıkları kapılara para vermeme fikri yatıyor. Çünkü pek çok Avrupalı üreticinin 3 kapılı hatchbackten anladığı arka kapıları iptal edilip ön kapıları uzatılmış hatchbackler. Bu durum Renault Megane Coupe, Opel Astra GTC ve VW Scirocco gibi modeller sayesinde değişmeye başladı ve küçük sınıfa kadar indi. Fakat tarz sahibi küçük sınıf üyesinin Hyundai’den gelmesini beklemiyorduk.
1- Nedir?
Hyundai i20’nin coupe karoserli versiyonu. Bildiğiniz 3 kapılı hatchbackler yerine Hyundai gerçek bir coupe tasarlamayı tercih etmiş. Coupe’nin yüksekliği, 1,45 metreyle 1,47 metrelik hatchbackten 2 cm daha az. Bunun dışında 2,57 cm’lik aks mesafeleri aynı ama Coupe’nin 4,04 metrelik boyu 5 kapılı kardeşinden 1 cm daha fazla. Otomobilin tavan tasarımı baştan aşağıya kendine özgü. Bu kadar uğraşılıp ön ve arka tasarımın büyük oranda aynı bırakılması çok yazık olmuş. Kullanılan yeni tamponlar Coupe’nin hakettiği farklılık algısını oluşturmak için yeterli değil.
2- İç mekanı nasıl?
Kokpiti i20’yle aynı ama kimi detaylarda kullanılan boyalı kaplamalarla fark yaratılmaya çalışılmış. Ön ve arka koltuklarda alan konusunda aynı sayısal veriler var ama özellikle arka koltukta alan sunumu çok farklı. Bu bölüme geçmek aten zahmetli ve arka yan camlar da olmasa da olurmuş dedirtircesine dar. Bir coupenin sürücü otomobili olması onu pek çok dertten kurtarır ve i20 Coupe’de sürücüsü için güzel bir sürprize sahip: Emniyet kemerini tutan bir plastik, uzun ön kapılar nedeniyle geride kalan B sütunu ve emniyet kemeri sorununu yok ediyor. Küçükcük plastiğe amma sevinmişsin diyenleri, tek hareketi asansör çağırmaktan ibaret bir bünyeyle bir coupede emniyet kemeri takmaya davete ediyoruz. Coupe’nin bagaj hacmi 5 kapılı versiyondan 10 litre fazlalıkla 311 litre olarak açıklanıyor.
3- Sürüşü nasıl?
Aslında Coupe’nin çok çekici motor seçenekleri var ama bunlar biraz pahalı ve bu nedenle ülkemizde sadece 1,4 litrelik eski nesil motorla satılıyor. Biz bu motorun 4 vitesli otomatik yerine 6 vitesli manuel şanzımana sahip versiyonunu kullandık ve açıkçası alt ve orta devirlerde pek canlı olmasa da şehir kullanımı için yeterli olacağını düşünüyoruz. 6 vitesli şanzıman, eğer performans beklentiniz varsa bolca vites değiştirme anlamına geliyor ama sakin kullanımda çoğunlukla aynı viteste devam edebiliyorsunuz. Bu arada performans beklentisi dedik ama bu motorla pek bir beklentiniz olmaması en iyisi. Coupe’nin yürüyen aksamı 5 kapılı versiyonla aynı. Tek farklılık 17 inçlik jantları saran 205/45 R17 ebatlı lastiklerin standart olarak sunulması. Bu da kolayca hissedilmeyecek denli küçük bir fark yaratıyor. Bütün bunlar i20’nin konforlu sürüşünün Coupe’de de hakim olduğunu gösteriyor. Aslında sportif tatlar vermesi beklenen bir otomobilde daha fazlasını isteyebilirdik ama 100 HP güç ve 134 Nm tork üreten atmosferik beslemeli bir motor söz konusuyken buna hiç gerek yok.
4- Fiyatı nasıl?
Aslında tam olarak denk gelecek rakibi olmadığı için fiyatını değerlendirmek biraz zor. Eğer 3 kapılı bir küçük sınıf üyesi alacaksanız tüm üreticiler size arka kapıları iptal edilmiş 3 kapılı hatchbackler sunuyor. Gerçekten farklı bir Coupe ise pek bulunmuyor. Bu durumda en iyisi normal i20 ile kıyaslama yapmak ki bu durumda da fiyat farkını makul olarak tanımlamak mümkün.
Hyundai i20 Coupe fiyat listesi için tıklayın.
5- Sonuç
Hyundai küçük sınıfta kendi tarzına sahip bir coupe yaratarak büyük bir cesaret örneği göstermiş. Eğer burun tasarımında da hissedilir bir fark yaratsaymış ortaya çok iddialı bir küçük sınıf modeli çıkabilirdi. Böyle olunca da i20 Coupe, i20’nin arka kapıları olmayan bir versiyonu ne sunuyorsa onu sunmaktan öteye geçemiyor.