Malumunuz otomobil fiyatları aldı başını gitti. Kompakt sınıflar 60 bin TL sınırında başlangıç fiyatlarına sahip ve bu nedenle de belli bir kısmın hedef tahtasının dışına çıktı. Hal böyle olunca da küçük sınıfa nur yağması olası. Bu haldeyse ailenize yeterli olacak bir küçük sınıf üyesi bulmalısınız. Tamamı 4 metre civarında boya sahip olsa da tüm sınıf içinde Hyundai i20 ve Skoda Fabia kullanışlılık anlamında en öne çıkan modeller. Yani karşılaştırmamızın adını koyduk, o zaman bakalım, Hyundai i20 ve Skoda Fabia arasındaki mücadelede kim geçer?

Kıssadan hisse

Eğer karşılaştırmanın tamamını okumaya üşeniyorsanız bu bölümümüz tam size göre. Detayları aşağıda görülebileceği üzere i20’nin olgun bir sürüşü var ve bir üst sınıfa yakın hislere sahip. Fabia ise istekli motoru, başarılı şanzımanı ve yol tutuş becerisiyle çok daha genç hissettiriyor.

skoda fabia mı hyundai i20 mi

İç mekan

Hyundai, i20 ile küçük sınıfla kompakt sınıf arasındaki çizgiyi iyice bulanıklaştırıyor. Temiz çizgiler, şık kaplamalar ve kaliteli detaylarla i20 kokpiti gerçekten etkileyici. Fabia’nın kokpiti de yeni nesliyle birlikte gösterişten nasibini almış. Lake kaplamalar denizde kum gibi bolca kullanılmış, krom detaylar ve çift renkli yapı gibi eklentiler de daha iyisi için ortamı hazırlamış. Bütün bu şatafatın içinde iki katılımcı da sert plastikleri iyi işçilikle birleştirerek ortaya dokunmak için değil ama yaşamak için oldukça kaliteli ortamlar çıkartmış.

Hyundai i20: 7/10 Skoda Fabia7/10

skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi

Kullanım kolaylığı

İki model de cesur denemelerden kaçınılarak hazırlanmış ve sonuç olarak da ortaya alışma süresinin göz açıp kapayıncaya kadar geçtiği otomobiller çıkmış. Aradığınız her şey aradığınız yerde, tabii aradığınız Fabia’nın anahtarsız çalıştırma düğmesi değilse. Bu düğme biraz saklı kalmış ama bir kere bulduğunuzda kullanımı basit.

Hyundai i20: 8/10 Skoda Fabia8/10

skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi

Yaşam ve yükleme alanı

i20 ile Hyundai bol alan için büyük boyutlar felsefesini takip ediyor. Modelin 4,03 metrelik boyu da 2,57 metrelik aks mesafesi de sınıfın en irileri arasında. Fabia ise daha mütevazi ebatlara sahip. Boyu rakibiyle benzer; 3,99 metre. Aks mesafesi ise ondan 10 cm kısa, 2,47 metre. Hal böyle olunca iç mekanda alan sunumunda i20’nin avantajlı olacağı ortada. Fakat durum tam olarak öyle değil. Açıkçası i20’nin sınıfına göre geniş iç mekanında fazladan 10 cm’lik aks mesafesinin izini sürmek zor. Arka koltukların minderleri Fabia’dan biraz daha uzun ve bu da uzun yolculuklarda büyük rahatlık sağlayacaktır ama subjektif farklar da bununla sınırlı. Rakamsal olaraksa i20’nin diz mesafesi konusunda üstünlüğü var. Yine de Fabia’nın geniş cam alanları oldukça etkileyici bir alan hissi sağlıyor. i20’nin 301 litrelik ve Fabia’nın 305 litrelik bagaj hacimleri hem kullanışlı hem de sınıf ortalamasının üzerinde alana sahip.

Hyundai i20: 8/10 Skoda Fabia7/10

Fabiamii20mi019 skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

TSI ve DSG karşılaştırmanın bu bölümünün tek hakimi. Fabia’nın 110 HP güç ve 175 Nm tork üreten 1,2 litrelik TSI motoru ve 7 vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman DSG’si yolda adeta sanatsal bir bütünlükle çalışıyor. Vites değişimleri yıldırım hızında ve motorla şanzımanın ahengi de muhteşem. Hızlı kullanımlarda sportif tatlar bırakan küçük patlamalar bile duyuluyor. Hyundai ise i20’de hala yeni motorlarını kullanmaya başlamadı. Bunun yerine 100 HP güç ve 134 Nm tork üreten 1,4 litrelik atmosferik beslemeli motor ve 4 vitesli tork konvertörlü otomatik şanzıman ikilisi varlığını sürdürüyor. Bu ikili trafikte ağırkanlı hissettiriyor ve şanzımanın az orana sahip olması nedeniyle ilk kalkış anında performans hissi zayıf kalırken, otoyol hızlarındaysa motor gereğinden yüksek devir çeviriyor. Bunlar kağıt üzerinde yapılan bir incelemeyle bile kolayca ulaşılabilecek sonuçlar. Fakat gerçek hayatta durum o kadar da farklı değil. Sonuç olarak yoğun trafikte torkun ne kadar erken üretildiğinin tıpkı kalkış performansı gibi çok önemi kalmıyor. Aynı hızları aynı akış hızında kullandığınızda iki motor/şanzıman ikilisinin arasındaki farklar da azalıyor. Hatta sıkışık trafikte, diğer şartlarda çok daha tutumlu olan TSI, Hyundai’nin atmosferik motoruyla benzer tüketim değerlerine imza atıyor. Bu sırada i20 başarılı izolasyonu ve tork konvertörüün kazandırdığı konfor artılarıyla bir kaç puan bile alabiliyor. Farkı yaratansa boşluk bulduğunuzda Fabia ile rüzgar dansçısı gibi hissedebilme olasılığınız ki i20 bunu sizden esirgiyor.

Hyundai i20: 13/20 Skoda Fabia17/20

skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi

Konfor

i20 modern zamanların beklenen motor/şanzıman ikililerin sunulmuyor ama konfor onun işi. Süspansiyon sistemi sessiz çalışıyor ve darbe emiş konusunda da çok başarılı. Benzinli motorla iç mekan sessizliği çok daha dikkat çekici hale geliyor ve üst sınıf ortalamalarını zorluyor. Fabia ise biraz daha kaba bir sürüşe sahip. Motor sesi kabinden duyuluyor, süspansiyon sistemi de kimi zaman darbeleri emmek yerine filtrelemekle yetiniyor. Aslında i20 ile karşılaştırmamış olsaydık Fabia’yı da konforlu olarak niteleyebilirdik ama rakibi bu konuda büyük iddiaya sahip.

Hyundai i20: 8/10 Skoda Fabia6/10

Yol tutuş ve güvenlik

Bu noktada Fabia’yı standart olarak XDS ile donatan Skoda’yı alkışlamalıyız. XDS aslında ESP’nin yan fonksiyonu ama sürüş sırasında hızı düşürmek yerine heyecanı yüksek tutmak için çalışıyor. Torku yönlendirme için kullanan XDS’nin varlığı ve artıları kolayca hissediliyor. Fabia görece yumuşak süspansiyon sistemine rağmen bir önceki nesil GTI’lar gibi keyifli ve hala güvenli sürüş sunabiliyor. Direksiyon sistemi hassas ve hızlı, süspansiyon tepkileri de etkileyici. Hal böyle olunca i20’nin durumu kötüleşiyor. Temel olarak güvenlik açığı yok ve sürüşü de kesinlikle ortalamaları karşılıyor. Fakat direksiyon sistemi yeterince hassas değil ve özellikle düz konumda hissizliği dikkat çekiyor. Süspansiyon sistemi yüksek konfor için rakibinden çok daha yumuşak ayarlanmış ama buna rağmen limitlerdeki tepkileri oldukça iyi ve ESP sistemi de hassas çalışarak güvenliği hep üst düzeyde tutuyor. Çarpışma güvenliği konusundaysa 5 yıldız alan Fabia, 4 yıldızda kalan rakibi karşısında üstünlük kuruyor.

Hyundai i20: 5/10 Skoda Fabia8/10

Fiyat ve donanım

Fiyat konusunda çok iyi teklifler veren Skoda öne çıkıyor. Baz versiyonun fiyat avantajı donanımdaki makul listeyle taçlanırken, benzinli/otomatik versiyonlarda fiyat seviyesi neredeyse aynı. Anlayacağınız Fabia’nın turbo beslemeli motor ve çift kavramalı şanzımanla elde ettiği her şey bedavaya geliyor.

Güncel fiyat bilgileri;

Hyundai i20 fiyat listesi için tıklayınız

Skoda Fabia fiyatları için tıklayınız

Hyundai i20: 16/20 Skoda Fabia18/20

Sonuç:

Skoda, Fabia ile küçük sınıfta ağırlığını koymaya hazır. Net galibiyet büyük oranda motor ve fiyat disiplinlerinden geldi, anlayacağınız benzinli motor ve otomatik şanzıman ikilisini tercih ediyorsanız Fabia net bir üstünlüğe sahip. i20’nin avantajı konforlu ve daha üst sınıflara yakışır sürüş kalitesinde ortaya çıkıyor.

Hyundai i20: 65/100 Skoda Fabia71/10

skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi skoda fabia mı hyundai i20 mi