Küçük sınıf en hareketli dönemlerinden birini geçiriyor. Ardıardına yenilenen modeller çıtaların her geçen gün yükselmesine neden oluyor. Tabii bu da tüketici beklentilerinin artmasını beraberinde getiriyor. Sınıfın en yeni modellerinden bir tanesi Hyunndai i20. i20’nin yeni olmasının yanında bir özelliği daha bizi ilgilendiriyor: i20 Türkiye’de üretilip dünya pazarlarına ihraç ediliyor. Yani Avrupa için çok önemli bir model tüketicilere ülkemizden gönderiliyor. Bu durumda i20’nin iddiasını kanıtlayabilmesi için karşısına bir diğer yerli küçük sınıf üyesi Renault Clio’yu koymak çok yerinde bir karar. Gerçi ülkemizde üretilmiyor olsaydı bile Clio elde ettiği başarılı satış rakamlarıyla her yeni modelin kendini karşısında kanıtlaması gereken bir rakip olacaktı. Üretim ayrıntılarını bir kenara bırakalım ve konumuza dönelim, en iyi yerli küçük sınıf hatchbacki bulmak için gerçekleşen mücadelede kim geçer bulalım.

Hyundai i20 mi renault clio mu

İç mekan

Aynı müşteri kitlesine bu kadar zıt iç mekan konseptleri sunulması oldukça ilginç. Hyundai küçük sınıf müşterisinin ciddi ve ağırbaşlı tasarımlardan hoşlanacağını düşünürken Renault teknolojik ve hareketli bir konsepti benimsemiş. Sonuç olarak ikilinin kalite hissi açısından belirgin bir farkları yok. Renault fark yaratmak adına geniş bir kişiselleştirme seçeneği listesi sunuyor ve bu sayede isteğinize göre çılgınlık seviyesinde bir iç mekan yaratabiliyorsunuz.

Hyundai i20: 7/10 Renault Clio7/10

Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu

Kullanım kolaylığı

i20’nin ağırbaşlı kokpiti kullanım kolaylığı konusunda belirgin bir avantaj sağlıyor. Yenilik peşinde olmayan yerleşimler ve abartıdan uzak detaylar sayesinde temel otomobil bilgisine sahip birisi tarafından kolayca çözülebiliyor. Renault ise biraz daha fazla alışkanlık bekliyor. Kapı kolçağının genişliği direksiyonu sola çevirirken rahatsızlık veriyor, dokunmatik ekran da ilk bakışta anlaşılamıyabiliyor. Fakat bir kez öğrendiğinizde düğme bolluğu yerine sanal düğmeler kullanmanın avantajını hissediyorsunuz. İki model de küçük eşya saklama gözleri konusunda cömert ve harici müzik sistemi gibi zamane trendleri için de hazırlıklılar. Clio’nun C sütununa gizlenen arka kapı kolları hem kullanımı zorlaştırıyor hem de ortaya ön kapıdan arka koltuğa geçmeye çalışan yolcular gibi istenmedik görüntüler çıkartıyor.

Hyundai i20: 8/10 Renault Clio7/10

Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu

Yaşam ve yükleme alanı

Küçük sınıf hatchbackler iki nesildir 4 metre sınırını geride bırakmış durumda. i20 4,03 metrelik uzunluğa ve 2,57 metrelik aks mesafesine, Clio ise 4,06 metrelik uzunluğa ve 2,59 metrelik aks mesafesine sahip. Anlayacağınız ikisinin de sadece adları küçük. Ön koltuklarda hayat oldukça iyi. Sağ koltukta oturan yolcuyla dirsek teması yok, ferahlık hissi de üst düzeyde. Buna karşın arka kısımda sunulan alan ancak sınıf ortalamalarında kalıyor. Bu bölümde 3 yetişkin fazlasıyla samimi yolculuk etmek zorunda. Eskiden küçük sınıfın bagaj hacmi ortalaması 280 litre civarındaydı. Clio’nun bagaj hacmi ise bundan bir küçük çanta kadar daha fazlasına izin verecek şekilde 300 litre. Hatta i20 daha da iyisini yapıyor ve bir su şişesi daha alabilecek şekilde 301 litre hacim sunuyor!

Hyundai i20: 7/10 Renault Clio7/10

Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu

Motor ve şanzıman seçenekleri

Küçük sınıfta altyapılar konusunda büyük bir yenilik yaşanmayalı uzun zaman oldu. Yeni çıkan modellerin çoğu eskinin elden geçirilmiş altyapılarına sahip ve i20 de onlardan biri. Temel olarak bu seçimin kaybettirdiği bir şey yok. En belirgin etki motorlar konusunda. Hyundai ilk nesil i20’deki motorları elden geçirerek yeni nesilde kullanıma sunmuş. Yakın zamanda yeni motorlar da yelpazeye eklenecek ama şimdilik baz motor olarak 1,2 litrelik benzinli motor (84 HP güç, 121 Nm tork) sunuluyor. Bu motor alt devirlerden itibaren yeterli çekiş gücü sunuyor ve yüklü kullanım ya da hızlı otoyol kullanımları dışında kesinlikle yeterli. Otomatik şanzıman isteyenler 1,4 litrelik (100 HP güç ve 134 Nm tork) benzinli motoru tercih etmeli. Dizel motor isteyenler içinse 90 HP güç ve 240 Nm tork üreten 1,4 litrelik motor sunuluyor. Bu motor 6 vitesli manuel şanzımana sahip. Motorun çekiş gücü yeterli ama yüksek torkunun yarattığı beklentiyle yine de örtüşmüyor. Ayrıca bizim şehir kullanımında elde ettiğimiz 7,4 litre/100 km’lik tüketim değeri de yüksek. Aynı etapta 1,5 litrelik dCi motora (90 HP güç ve 220 Nm tork) ve EDC çift kavramalı şanzımana sahip Clio’nun tüketimiyse 6,2 litre/100 km olarak gerçekleşti. Bu farktaki etken madde kesinlikle ağırlık. Clio çift kavramalı otomatik şanzımanıyla 1150 kg boş ağırlığa sahipken üst donanıma sahip i20 manuel şanzımanıyla bile tartıda 1350 kg çekiyor. Yani Clio’yla i20’nin ağırlıklarını dengelemek için Clio’da iri kıyım iki yolcunun bulunması gerekiyor. Renault’nun 1,5 litrelik dizel motoru bilindik iyi özellikleriyle düşük tüketimini taçlandırıyor; çekiş gücü ve esnekliği alkışlanacak kadar iyi, devirlenme istekliliği de yüksek. EDC çift kavramalı otomatik şanzımanın motorla uyumu çok iyi, yeni üretimlerin kavrama hassasiyeti ve vites düşürme hızı da iyileştirilmiş. Aynı motoru 5 vitesli manuel şanzımanla ya da 75 HP güç ve 200 Nm tork üreten versiyonuyla da satın almak olası. Bunun dışında Clio’da 0,9 litrelik 3 silindirli (90 HP güç ve 135 Nm tork) ve 1,2 litrelik 4 silindirli (120 HP güç ve 190 Nm tork) turbo beslemeli benzinli motorlar sunuluyor. Güçlü motor sadece EDC çift kavramalı şanzımanla sunuluyor ve çekiş gücü de etkileyici. Küçük motorsa çekiş gücü açısından bekleneni vermekten uzak kalıyor. İki motor da Renault’dan beklenmeyecek şekilde tüketim konusunda cömert davranmayı seviyor. Eğer bu motorlarla tutumlu olmayı istiyorsanız gaz pedalının altına gerçekten yumurta koymanız gerekecek. 1,2 litrelik baz benzinli motorsa sadece satın alım sırasında avantaj sunuyor.

Hyundai i20: 10/20 Renault Clio15/20

Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu

Konfor

i20’nin nesil değiştirirken altyapısı değişmemiş olsa da sürüş hisleri bambaşka tatlar veriyor. Bunu sağlayansa yüksek konforu. Küçük sınıfta bir otomobilin bu kadar sessiz iç mekan sunması kompakt sınıf üyelerinin uykusunu kaçırıyor olmalı. Dizel motorun sesi bile iç mekana zor sızıyor ama benzinli motorlarla sunulan ses konforu tam bir başarı. Süspansiyon sistemi darbe emiş konusunda başarılı ve sessiz çalışıyor. Sistem tek eleştiriyi yüksek hızlardaki yol dalgalanmalarında gövde hareketini kontrol altına almakta gecikerek alıyor. Bunun dışında Hyundai’nin havalandırma sistemi bile sesini düşük tutmayı başarıyor. i20’nin tüm sürüşü konfor üzerine kurulmuş ve direksiyon sistemi de bunu destekliyor. Clio ise tam ters konumda. Selefi zamanının ilerisinde konfor sunmayı başarırken dinamizm konusunda eleştiriliyordu ama güncel nesil ibresini sürüş dinamiklerine çevirmiş durumda. Bunun sonucu olarak süspansiyon sistemi beklenmedik derecede sert, darbe emiş kabiliyeti de sınırlı. Eğer gerçekten bozuk zeminde ilerliyorsanız Clio sinirlenip titremeye başlıyor ve sizi bir an önce o yoldan kurtulmaya itiyor. Kabinde ses seviyesi düşük ama rakibi bu konuda da daha iyisin başarıyor. Direksiyon sisteminin sakinliği sayesinde düzgün zemin üzerinde Clio kendine yakışan konforlu karaktere bürünebiliyor.

Hyundai i20: 8/10 Renault Clio5/10

Yol tutuş ve güvenlik

En basit sürüş hesabı buraya tam oturuyor. Yüksek konfor eşittir düşük dinamizm. Hyundai konfordan topladığı puanları dinamizmde kaybediyor. i20 virajı hızla almayı sadece bir an önce düzlüğe çıkmak için istiyor. Zorlanmayı sevmiyor ve bu hislerini sürücüsüyle paylaşmaktan da çekinmiyor. Hızlı kullanımda direksiyon sisteminin reaksiyon zamanları uzamaya başlıyor, gövde salınımları artıyor ve i20’nin yüksek boş ağırlığı kendini iyice belli ediyor. Eğlence kısmını bir kenara bırakıp yol tutuşu güvenlik açısından incelediğimizde i20’nin yeterli kapasiteye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Önden kayma eğilimi geç geliyor ve arkası da izine sadık. Ne olur ne olmaz diye de ESP standart donanımda. Clio ise sert süspansiyon sistemi ve dakik direksiyon sistemiyle virajları çok seviyor. Gövde salınımı çok daha az, direksiyonu iletişim kuramasa da hızlı ve net tepkiler verebiliyor. Clio’nun ön aksının yol tutuşu gerçekten etkileyici. Clio Euro NCAP çarpışma güvenliği testlerinden 5 yıldızla ayrılmayı başardı ama i20 henüz bu teste tabi tutulmadı.

Hyundai i20: 5/10 Renault Clio7/10

Fiyat ve donanım

İki üretici de küçük sınıf hatchbackleri için benzer fiyat listeleri hazırlamış. Fakat Hyundai’nin her eşleşmede biraz daha uygun bir teklifi bulunuyor. Clio’nun fiyat listesinde son noktaya ulaştığınızda cebinizden çıkacak para kimi orta sınıf üyelerinin başlangıç fiyatlarıyla benzer. Tabii bu seviyeye ulaştığınızda eller serbest anahtardan elektrikli katlanır dış dikiz aynalarına kadar bir dizi donanıma sahip olabiliyorsunuz. Hyundai tepe noktası konusunda daha tutucu. Dizel motora sahip versiyonlar en üst donanım seviyesi olan Elite’le alınamıyor. i20’de alabileceğiniz en sıradışı donanım devasa cam tavan.

Güncel fiyat bilgileri;

Hyundai i20 fiyat listesi için tıklayınız

Renault Clio fiyat listesi için tıklayınız

Hyundai i20: 17/20 Renault Clio16/20

Sonuç:

i20 motorlarıyla bir çuval inciri mahvetti. Temel olarak kullanışlı ve konforuyla sınıf standartlarını belirleyen bir model olmasına rağmen dizel motorun yüksek tüketimi büyük bir sorun. Clio ise Renualt’nun Türkiye’de neden bu kadar sevildiğini bir kez daha kanıtladı. Eğlenceli karakteri başarılı motorlarla birleşince ipi önde göğüsleyen taraf Clio oldu.

Hyundai i20: 62/100 Renault Clio64/100

Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20Hyundai i20 mi renault clio mu mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu Hyundai i20 mi renault clio mu