Kompakt sınıf sınıfta rekabette gerçekten çok sert geçiyor. Bu sınıf lüks sınıfların hemen altında ve maliyet öncelikli alt sınıflarınsa hemen üzerinde yer alıyor ve maliyet kaygısıyla büyük beklentiler aynı anda doyurulmaya başlıyor. Peki bu sınıfta eski bir ürünle neler yapabilirsiniz? Bu sorunu cevabını Renault’nun Megane’ı, aslında kendi de çok yeni olmayan ama teorik olarak Megane’ın bir nesil sonrasına ait olan Hyundai i30 karşısında arayacak. Peki bu ikili arasındaki mücadelede kim geçer?

Hyundaii30vsRenaultMegane

İç mekan

Hyundai her geçen nesilde özelliklere Almanlar’a daha fazla yaklaşan özelliklere sahip oluyor. Bu durum Avrupa pazarı için geliştirilen i30’da diğer modellerden daha belirgin. Orta konsolun tasarımı kökenini belli etse de malzeme kalitesi ve aydınlatmalar gibi özellikler Avrupa damak tadına uygun ve yeterince kaliteli. Megane ise bilindik Renault özellikleri sergiliyor. Kokpit tasarımı tutkudan uzak ve işlevsellik öncelikli bir yapı hakim. i30 kokpiti Megane kokpittinden daha süslü ve kaliteli ama kabul etmek gerekir ki daha yeni hissettirmekte yine de zorlanıyor.

Hyundai i30: 8/10 Renault Megane7/10

Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane

Ergonomi

Hyundai’nin Alman genleri burada da rahatça takip edilebiliyor. Kumandaların yerleri oldukça iyi seçilmiş ve kokpitteki düğme karmaşası dışında çok önemli sorunlar bulmak zor. Direksiyon simidi üzerinde çok fazla kumanda var ama bunların bir kısmını muhtemelen hiç kullanmayacağınız için büyük bir sorun olmuyor. Renault ise Megane’ın güncel trendlere uyum sağlaması için kullandığı özelliklerde ne yazık ki ergonominin temel ilkelerinden uzak kalıyor. Örneğin R-Link isimli çok gelişmiş multimedya ekranını satın alırsanız bu ekranın dokunmatik özelliklerini kullanmakta zorlanacaksınız çünkü ekran dokunulmayacak kadar uzakta konumlandırılmış. Havalandırma ve müzik sistemlerinin küçük düğmeleriyse ilk günden bu yana Megane’ın sorunları arasında ama yerleşimlerinin başarısı kullanımın yine de kolay olmasını sağlıyor.

Hyundai i30: 7/10 Renault Megane5/10

Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane

Yaşam ve yükleme alanı

İki kompakt hacthback neredeyse tamamen aynı ebatlarla sahne alıyor ve bu nedenle de iç mekan ya da bagaj hacmi gibi konularda yenişemiyor. Megane 4,30 metre uzunluğa ve 2,64 metrelik aks mesafesine sahip ve 372 litrelik bagaj hacmi sunuyor. i30 ise 4,30 metrelik uzunluğa ve 2,65 metrelik aks mesafesine ve 378 litrelik bagaj hacmine sahip. İkilinin arka koltuklar için sundukları yaşam alanı da doğal olarak neredeyse tamamen aynı. Fark yaratanlarsa küçük detaylar. Megane’ın arka camları daha geniş ve arka kapısının formu da giriş çıkışlarda daha geniş bir alan yaratıyor. Yine de ortada ciddi bir fark olduğunu söylemek çok zor.

Hyundai i30: 7/10 Renault Megane7/10

Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane

Motor ve şanzıman seçenekleri

Hyundai i30 için 1,6 litrelik benzinli ve dizel motorları 6 vitesli otomatik ya da manuel şanzımanla sunuyor. Benzinli motor 132 HP güç ve 164 Nm tork üretiyor, dizel motorsa 128 HP güç ve 260 Nm tork üretiyor. Farketmişsinizdir, iki motor da kağıt üzerinde benzerlerinden rahatça sıyrılacak verilere sahip. Benzinli motor göründüğü kadar etkili. Alt ve orta devirlerde gücünü göstermekte isteksiz ama devirlenme isteği ve üst devirlerdeki güçlü çekişi etkileyici. Dizel motorsa teknik verilerin gösterdiği kadar güçlü hissettirmiyor. Maksimum torkunu 2750 d/d’da üretiyor oluşu bunun arkasındaki en önemli neden. Tork bu kadar yüksek devirde üretilince tasarruf potansiyeli de uçup gidiyor. Manuel şanzımanlar keyifli ve yumuşak geçişlere sahip ama dizel motoru bu şanzımanla tercih edecekseniz vites kolu ve debriyaj pedalıyla barışık olmanız gerekiyor. 6 vitesli otomatik şanzımansa kendinden beklendiği gibi, yüksek konfor, güvenilirlik ve yüksek tüketimle birlikte geliyor. Renault’nun Megane için hazırladığı paket de Hyundai’nin sunduğundan çok farklı değil. 1,6 litrelik benzinli ve 1,5 litrelik dizel motor sunuluyor ve 1,6 litrelik benzinli motor manuel şanzımanla 110 HP, CVT şanzımanlaysa 115 HP güç üretiyor. Aslında burada aynı motorun iki farklı güç versiyonu yerine iki farklı motor var. Manuel şanzıman ve 110 HP güç üreten motor Renault’nun kendi üniteleri. 115 HP güç üreten motor ve CVT şanzımansa Nissan’dan alınıyor. Renault imzalı dizel motorun 90 HP (200 Nm tork) ve 110 HP (240 Nm tork) üreten iki versiyonu bulunuyor. Bunlardan 110 HP güç üreten çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman EDC ile donatılabiliyor. İki benzinli motor da orta devirlerden itibaren güçlü çekiş sunuyor ama gürültü koparmayı da seviyorlar. Bu durum, normalde motor devrini düşürüp gürültü seviyesine olumlu katkıda bulunan CVT şanzımanlı versiyon için de geçerli. Dizel motorsa artık kendisini çoktan kanıtlamış bir makine. Düşük tüketim ve makul çekiş gücü sunan, sürüşü keyifli hale getiren bir motor. Sonuçta ortaya iki farklı tablo çıkıyor. Hyundai başarılı benzinli motoruyla Renault’ysa başarılı dizel motoruyla öne çıkıyor.

Hyundai i30: 12/20 Renault Megane13/20

Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane

Konfor, kullanım kolaylığı

i30’un sakin kullanımlarda sunduğu sessizlik ve konfor kapasitesi gerçekten etkileyici. Süspansiyon sistemi darbeleri rahatça sönümlüyor, ses üretmiyor ve sarsıntı yaratmıyor. Pedalları ve diğer kontrolleri rahat kullanılıyor ve görüş açıları da makul oranda açık. Megane ise yaşlılığın ilk belirtilerini süspansiyon konforuyla gösteriyor. Darbeleri sönümlemek yerine savuşturmaya çalışıyor ve bu sırada arka aksı ses de üretiyor. Kabinin izolasyonu özellikle motor sesini dışarıda tutmakta zorlanıyor. Pedallar ve görüş açıları konusundaysa en az rakibi kadar başarılı.

Hyundai i30: 8/10 Renault Megane5/10

Yol tutuş ve güvenlik

i30 bu bölüm için çok iyi çalışmış. Çok kollu arka aksı ve incelikle ayarlanmış şasisi sayesinde yol tutuş potansiyel çok yüksek. İlk nesil i30 önden çok erken kayıyordu ama güncel neslin burnu izine çok sadık. Tabii izini göstermeyi başarabilirsiniz. Bir Hyundai geleneği olarak direksiyon hassaslıktan ve geri bildirimden o kadar uzak ki sürücüsü şasinin cesaretinden faydalanmakta zorlanıyor. Elektrikli direksiyon sisteminin 3 farklı ayarı var ve bu ayarlar sırasıyla hissiz ve tüy hafifliğinde, tamamen hissiz ve hissiz ve daha da ağır olarak sıralanıyor. Destek düzeyinin değişmesinin direksiyon hissine hizmet etmediğinin en güzel örneğini i30 oluşturuyor. Megane da bu konuda neler yapılabileceğini göstermekten uzak. Direksiyonu en az rakibi kadar hissiz ve geri bildirimden yoksun ama en azından daha hassas çalışıyor. Yönlendirmeler hızlı ama bu sefer de Megane’ın süspansiyon sistemi bu hızı desteklemiyor. Aslında izine sadık kalma konusunda oldukça başarılı ama ağırlık transferlerine çok sert tepkiler verebiliyor. Güvenlik konusundaysa Megane modern dünyadan uzak kalmış. Aslında Renault bu konuda haklı bir üne sahip ve Megane da Euro NCAP’in çarpışma güvenliği testine 2008’de girdiğinde 5 yıldızla ayrılmıştı. Fakat geçtiğimiz yıl yenilenen testte sadece 3 yıldızda kaldı. Aslında temel kabin güvenliği konusunda hala makul bir noktada ama hem yardımcı güvenlik sistemleri hem de diğer tüm kriterlerde artık daha yüksek puanlar bekleniyor. Bu konuda i30 5 yıldızıyla övünmeye devam ediyor. Hyundai’ni kompakt sınıf temsilcisi yetişkin ve çocuk güvenliğinde tam puana çok yakın duruyor ve yardımcı güvenlik sistemleriyle de puan topluyor. ESP her iki modelde de standart olarak sunuluyor.

Hyundai i30: 7/10 Renault Megane4/10

Fiyat ve donanım

Yıllanmış bir otomobil, üreticisinin kasasını en iyi dolduran otomobildir çünkü geliştirme maliyetleri çoktan çıkmıştır. Megane da bu avantaja sahip ve hiç de zayıf olmayan bir donanım listesi sunmasına rağmen başlangıç fiyatı rakibinin başlangıç fiyatından oldukça düşük. Daha zengin donanım seviyeleri tercih edildikçe fark azalıyor ama Megane fiyat avantajını hiçbir zaman bırakmıyor.

Güncel fiyat bilgileri;

Hyundai i30 fiyat listesi için tıklayınız

Renault Megane fiyat listesi için tıklayınız

Hyundai i30: 12/20 Renault Megane16/20

Sonuç:

Yeni olanın zaferi kolay geldi. Hyundai i30, konfor ve güvenlik gibi konularda günü daha iyi karşılayan özellikler sunuyor ve bu sayede de birinciliği göğüsledi. Megane ise kimi eksiklerine karşın çok iyi bir teklifte bulunarak menzilde kalmayı başarıyor. Sonuç olarak çoğu tüketici için fiyat en önemli karar nedeni ve bu noktada Megane neredeyse tüm sınıfını geride bırakıyor.

Hyundai i30: 61/100 Renault Megane57/100

Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane Hyundaii30vsRenaultMegane