Hibrit yani melez motorlu araçların tekeli Toyota’nın elinde gibi görünüyor. Prius nesillerdir aramızda ve çevrecilik konusunda Toyota’nın diğer modellerine de ilham kaynağı. Dahası Japon üreticinin küçük sınıftan SUV’lara kadar farklı hibrit ürünleri var. Buna karşılık Hyundai bu yolda daha yeni bir girişimci. İlk hibriti olan Ioniq, rekabette dev bir adım atıp senelerin birikimine sahip rakiplerin önüne çıkmak zorunda. Peki Hyundai geride durup pazarı iyice incelemiş mi?

1- Nedir?

Hyundai’nin çevreci otomobili. 3 farklı versiyonu var: Ioniq Hybrid, Ioniq Plug-in Hybrid ve Ioniq Electric. Bunlardan sadece Hybrid versiyon ülkemizde satılıyor. Prizden şarj edilebilen Plug-in ve sadece elektrik motorlu Electric ise şimdilik planla dışında. Ioniq tamamen çevreci olabilmek adına özel olarak geliştirilmiş bir otomobil. Üretiminde geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılmış ve tüm kurulumu da hem verimli hem de keyifli olması için oluşturulmuş. Boyu 4,47 metre ve aks mesafesi de 2,7 metre.

hyundai ioniq test yorum

2- İç mekanı nasıl?

Hem tanıdık bir Hyundai gibi hem de farklı. Farkının kaynağı dijital gösterge tablosu ki bu özelliğin i30’da da olmasını beklerdik. Geri kalan tüm detaylar bilindik Hyundai kumanda birimleri. Merkezi ekranın çözünürlüğü de dokunma hassasiyeti de oldukça iyi. Bu ekran diğer Hyundai modellerinde sadece multimedya için kullanılırken Ioniq’de hibrit sistemin çalışmasını da gösteriyor. Malzeme kalitesi kompakt sınıf ortalamalarında. İç mekanında sunulan küçük eşya saklama gözleri de cömert sayılabilir. Kokpitin en ilginç seçimi park freninin elle değil ayakla devreye sokulması. bu biraz demode hissettiriyor ama vites konsolunda ek saklama alanı açılmasını sağlamış.

hyundai ioniq test yorum

3- Arka koltukları nasıl?

Artık 2,7 metrelik aks mesafesi sunan bir kaç tane kompakt sedan bulmak mümkün ve bunların tamamı arka koltuklarında boyca diz mesafesi sunuyor. Ne yazık ki Ioniq Hybrid’in lityum-iyon pilleri arka koltukların altında konumlu. Bu nedenle arka koltuklar biraz yukarı ve biraz da öne konumlandırılmış. Diz mesafesi hala sınıf ortalamasında ama aks mesafesinin vaadedittiğinden az. Baş mesafesi de eğimli tavan nedeniyle sınırda. Şaft tüneli orta yükseklikte ve koltuğun orta bölümüne oturacaklar için de yeterince alan var.

hyundai ioniq test yorum

4- Bagajı nasıl?

443 litrelik hacim sınıf ortalamasının üzerinde. Dahası bagaj oldukça da kullanışlı. Arka aksında çok kollu bağlantıları ve yüksek kapasiteli pilleri olmasına rağmen bu kadar geniş ve kullanışlı bir bagaj sunulabilmesi büyük başarı. Bagajın sert zemini yükleme eşiğiyle zemin arasındaki farkın azalmasını ve bagajın iki bölümlü olmasını sağlamış. Dahası bu bölümde kullanılan plastik yük havuzları sayesinde küçük ve hassas yükler için çok daha iyi koruma sağlanıyor. Pandizot yerine kullanılan katlanır perde de bu bölümde saklanabiliyor.

hyundai ioniq test yorum hyundai ioniq test yorum

5- Motorlar ve piller nasıl?

105 HP güç ve 147 Nm tork üreten 1,6 litrelik direkt enjeksiyonlu motor, Atkinson çevrimiyle yüzde 40’lık ısıl verimliliğe ulaşmış. Bu değer, yakıtın ateşlenmesiyle ortaya çıkan ısının ne kadarının itiş gücüne dönüştürüldüğünü gösteriyor. Günümüzde benzinli motorların ortalama ısıl verimliliği yüzde 30/35 arasında. Elektrik motoru da ek olarak 43,5 HP güç ve 170 Nm tork üretiyor. Sistemin toplam gücü 141 HP ve 265 Nm olarak belirlenmiş. Bu değerler 6 vitesli ve çift kavramalı bir otomatikleştirilmiş manuel şanzıman üzerinden ön aksa aktarılıyor. İlginç bir şekilde şanzımanın Sport modu var ve bu mod seçildiğinde gösterge de değişiyor.

6- Sürüşü nasıl?

Oldukça iyi. Öncelikle hibrit sistemin uyumu çok iyi. İlk kalkışta elektrik motoru hareketi kazandırıp içten yanmalı motoru hızlanma için uyandırıyor ve sonrasında tekrar elektrik motoru tek başına devam ediyor. 120 km/s hıza kadar elektrik motoru Ioniq Hybrid’i tek başına ilerletebiliyor. Lityum-iyon piller yüksek kapasiteli ve hibrit dünyasında yaygın kullanılan nikel-metal pillere göre reşarj devrini daha hızlı tamamlıyor. Bunlar iyi haber ama örneğin İstanbul trafiğinde pillerin tamamını doldurmak o kadar da kolay değil, hatta belki imkansız. Sonuçta eldeki şarj sıkışık trafikte sadece elektrikle ilerlemek için çoğunlukla yeterli oluyor. Eğer performans beklerseniz Ioniq bu konuda da oldukça iyi. Özellikle Sport modda gerçekten etkileyici kalkışlar yapılabiliyor. Dahası Hyundai otomobilin yol tutuşu konusunda neredeyse takıntılı bir şekilde uğraşmış. Örneğin aracın üst kısımlarında (kaput ve bagaj kapağı gibi) ve süspansiyon bağlantılarının bazılarında alüminyum kullanılmış. Piller ve elektrik motoru gibi ek ağırlıklar zaten mecburen şasinin alt kısmında yer alınca da Ioniq’in ağırlık merkezi aşağı çekilmiş. Süspansiyon sistemi beklediğimizden biraz daha sert ayarlanmış ve bu yüzden darbe emiş kapasitesi sınırlanmış ama yine de makul kabul edilebilir. Yol tutuş konusundaysa oldukça başarılı. Direksiyon biraz daha keskin ve geri bildirimi olsaydı Ioniq kimi sportif hatchbacklere nal toplatabilirdi. Sürüşün en dikkat çekici sorunu yol gürültüsünün yüksekliği ki kullandığımız araçta çevreci lastikler yerine Michelin Primacy lastikler takılıydı, yani yuvarlanma gürültüsünün yüksek olması için bir neden yoktu.

7- Tüketimi nasıl?

Şehirde 100 km’de 4,1 litrelik tüketim değeri elde ettik ki bu oldukça iyi. Dahası 100 km’lik bir uzun yol yaptık ve hibridin o kadar da verimli kullanılamayacağı otoyollarda Ioniq’in performansını gözlemledik. 4,3 litre/100 km’lik tüketim değeriyle Ioniq şehirler arası yolda da oldukça başarılı oldu. 45 litrelik yakıt deposuyla 1000 km’nin üzerinde menzile ulaşması büyük başarı. Şehir dışı performansı modern dizel motora sahip bir kompakt hatchbackle benzer ama şehir içi yollarda onlardan çok daha başarılı.

8- Fiyatı nasıl?

Tek donanım seviyesiyle gelen Ioniq’in fiyatı üst donanım seviyesine sahip dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı bir kompakt sınıf üyesiyle benzer. Eğer test aracımızdaki gibi havalandırmalı ve sürücü tarafı elektrikli ön koltuklar, adaptif hız sabitleyici vb donanımlarla dolu bir Ioniq Hybrid isterseniz neredeyse 25 bin TL’lik bir paket olan Progressive Pack’i sipariş ile getirtmeniz mümkün.

Hyundai Ioniq fiyat listesi için tıklayın.

9- Satın almalı mıyım?

Ioniq Hybrid’in en önemli çekim noktası hem şehre hem de uzun yola uyumlu olması. Bu haliyle bütün ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek ve gayet kullanışlı bir otomobil. Fiat seviyesi kompakt sınıfın üst sırında. Dahası ikinci eli de bir muamma. Bu iki sorun sizin için önemsizse hemen satın almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

hyundai ioniq test yorum hyundai ioniq test yorum hyundai ioniq test yorum hyundai ioniq test yorum hyundai ioniq test yorum hyundai ioniq test yorum hyundai ioniq test yorum