Nissan’ın Juke ile elde ettiği başarı o kadar etkileyici ki ardından pek çok üreticiyi sürükledi. Buradaki sürükleme sadece küçük crossover pazarına giriş değil, ilginç far tasarımına sahip küçük crossover üretimi peşinde bir yarış. İkiye bölünmüş far tasarımını bize kazandıran ama değeri asla bilinmeyen Fiat Multipla’yı da bu vesile ile anmamız lazım. Multipla inanılmaz kullanışlılığa sahip bir kompakt vandı ama takipçileri farklı sınıflardan. Onun yolunda ilerleyen son model Hyundai’nin küçük crossoverı Kona.

Kona’yı tanıtmaya isminden başlayalım. Kulağa biraz uydurma gibi gelse de Kona’nın isim kaynağı tıpkı Tucson ve SantaFe gibi ABD yerleşim birimleri haritası. Kona da adını Hawai/Big Island’daki bir kıyı yerleşiminden almış. Yani Juke gibi kısa ve kolay söylenebilir bir ada sahip olması da tesadüf.

Kona’nın boyu 4,16 metre ve aks mesafesi de 2,60 metre. Bu değerler daha bir gün önce tanıtılan Citroen C3 Aircross’la neredeyse tamamen aynı. Nissan Juke’un boyu da 4,13 metre ile benzer ama 2,53 metrelik aks mesafesi küçük crossoverların farklı bir oyun alanına geçtiğini gösteriyor. Bu farkla özelikle arka koltuk yolcularının büyük fayda sağlayacağını söyleyebiliriz. Bunun yanında 361 litrelik bagaj hacmi de sınıf ortalamasından yüksek.

 

Kona’nın motor kaputu altında turbo beslemeli 1,0 litrelik (120 HP) ve 1,6 litrelik (177 HP) benzinli motorun yeri kesinleşmiş durumda. İlginç bir şekilde 1,4 litrelik (140 HP) benzinli motordan henüz bahsedilmemiş. 1,0 litrelik baz motor ilk etapta sadece 6 vitesli manuel şanzımanla ve önden çekişle sunulacak. 1,6 litrelik benzinli motorsa 7 vitesli DCT çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzıman ve 4 tekerlekten çekişle sunulacak.

Dizel cephesinde şenlik var ama bunun için 1 yıl fazladan beklemek gerekecek. Hyundai, Kona için yeni geliştirilen dizel motorun gelmesini bekleyecek. Bu motor, bugünkü gibi 1,6 litrelik hacimden 115 HP ve 136 HP güç üreten iki versiyona sahip olacak. Dahası, güçlü versiyon hem 7 vitesli DCT hem de 4 tekerlekten çekişle satın alınabilecek. Anlayacağınız Kona, 2018 sonlarında küçük hacimli dizel motor/otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemini sunan Mazda CX-3’e rakip gelecek.

Bu arada eğer 4 tekerlekten çekişle donatılırsa Kona’nın arka aksında çok kollu bağlantılar sunuluyor. Önden çekişli versiyonlardaysa torsiyon çubuğu kullanılıyor.

Hyundai Kona için uzun bir yardımcı sistem listesi de olacak. Bunun yanında PSA tarzı katlanır bir head-up gösterge ve kablosuz şarj alanı gibi donanımlar da Kona’da alınabilecek.

Hyundai Kona’nın üretimiyle ilgili detaylar henüz kesin değil. Üretimin ülkemizde olup olmayacağı ya da ne zaman başlayacağıyla ilgili bilgileri de ilerleyen dönemlerde duymayı beklediklerimiz arasına ekleyebiliriz. Piyasaya sunulması içinse muhtemelen 2017’nin son aylarıyla 2018’in ilk ayları arasında bir tahmin yapmak akla yakın olur.

hyundai kona ne zaman