Hyundai Tucson markanın kompakt sınıftaki crossover savaşına verdiği tepkinin adı. Nesil değişimiyle birlikte ix35 adı tarihe karıştı ve Tucson tekrar aramıza döndü ama bu sırada izlenen atılım isim değişikliğinin çok daha ötesinde. O zaman en yeni versiyonundan hareketle Tucson size ne kadar uygun görelim.
Test videosu için tıklayın.
1- Nedir?
Hyundai’nin kompakt crossoverı. 4,47 metrelik boyu ya da 2,67 metrelik aks mesafesiyle tam bir kompakt sınıf üyesi ama dışarıdan bunu gizlemeyi ve çok daha heybetli algılanmayı iyi beceriyor. Burada söz konusu olan yeni bir versiyon. 1,6 litrelik atmosferik beslemeli benzinli motor, 1,6 litrelik turbo beslemeli benzinli motor ve 2,0 litrelik dizel motor varlığını sürdürüyor. Yenilik olaraksa turbo beslemeli benzinli motorun önden çekişli versiyonuna 7 vitesli çift kavramalı şanzıman geldi.
2- Yeni versiyon nasıl?
1,6 litrelik hacme sahip ve turbo beslemeli benzinli motor oldukça iyi bir üretim. 177 HP güç ve 1500 d/d’da 265 Nm tork üretiyor. Bu değerlerle Tucson’a sağladığı çekiş gücü zaten hep yerindeydi. 7 vitesli çift kavramalı DCT şanzıman da hem motorla uyumlu hem de kavraması hassas bir şanzıman. 4 tekerlekten çekiş sisteminin eksikliği Hyundai’nin resmi internet sitesine göre Tucson’u hafifletmemiş. Genelde üreticilerin beyanlarını esas alırız ama bu sefer buna katılmıyoruz. Çünkü aynı motora ve manuel şanzımana sahip Tucsonlar arasında 4 tekerlekten çekiş sistemi 60-70 kg civarında fark yaratırken DCT şanzımanlı versiyonların aynı ağırlığa sahip olması normal olamaz. Bu nedenle farkı bu civarda kabul edeceğiz. İki versiyon arasında ilk farkedilen değişim motorun sunduğu ataklıkla ilgili. Aslında 4 tekerlekten çekişli versiyon da tutuk sayılmaz ama önden çekişle motorun performans hissi farklı bir lige ulaşmış.
3- AWD mi önden çekiş mi?
Bu sorunun cevabı aslında kullanım tarzınızla ilgili. Eğer normal iklime sahip bir şehirde yaşıyorsanız önden çekiş size kesinlikle yetecektir. Kısa kar tatillerinde kış lastikleri ilerleme kabiliyeti sağlamaya yeter. Önden çekişli versiyonun kuru asfalt üzerindeki tutunma kararlılığı oldukça iyi. Fakat düşük devirde gelen yüksek tork ve otomatikleştirilmiş şanzımanın heyecanlı kavraması kaygan zeminlerde gaz pedalına hassas davranmayı gerektirir. Bunun dışında biz yarım litreyi biraz aşkın tüketim avantajı da ölçümledik. Uzun ve sabit hızlı yolculuklarda önden çekişli versiyon 100 km’de 7,4 litreyle yetinirken şehir içinde de 100 km’de 9,1 litre yakıt tüketti. Bu değerlerle önden çekişli Tucson’u 50.000 km kullanırsanız, 4 tekerlekten çekişli versiyona göre her 100 km’de yarım litreden 250 litre yakıt tasarrufu yapabiliyorsunuz. Benzinin litresini 5 TL kabul etsek, bu farkla 1250 TL tasarruf edebilirsiniz. Tabii buna bir de satın alma sırasında yapacağınız tasarruf eklenirse rüya gibi bir teklif diyebiliriz.
4- İç mekanı nasıl?
Önceliğimiz yeni versiyon olunca genel Tucson özellikleri geri plana düştü. Tucson’un genel hali süslü değil ama kullanışlı olmak için tasarlanmış izlenimi uyandırıyor. Kokpitinde denemelerden kaçınılmış, standart uygulamalar gayet rahat kullanılan ve aynı zamanda modern de görünmeyi başaran bir ortam yaratıyor. Bu noktada albenili detayların azlığı dikkatinizi çekebilir. Daha fazla lake, tıraşlanmış alüminyum ve belki biraz ahşap kokpitin ruhunu besleyebilirdi. Arka koltuklarda sunulan yaşam alanı cömert 488 litrelik bagaj hcmi kağıt üzerinde rakiplerin gerisinde gibi görünse de gerçek boy yedek lastikle elde edilmiş ve kullanışlılık sorunu da yok.
5- Satın almalı mıyım?
5 yıllık garanti süresi, kaliteli işçilik ve heybetli tasarım. Pazarda pek çok iddialı rakibi var ama fiyat ve finansman teklifi cazip geldiyse kesinlikle düşünmeye değer.
Hyundai Tucson fiyat listesi için tıklayın.