Tucson’du ix35 oldu, ix35’ti tekrar Tucson oldu. Hyundai model isimleri konusunda karmaşa yaşıyor ama bu durum üreticinin ileri hareketini etkilemiyor. Her yeni Hyundai nesli daha kaliteli daha etkili ve imajına güvenen rakipleri karşısında bile daha güçlü. Kağıt üzerinde Tucson da bunlardan biri gibi görünüyor. Peki gerçek hayatta da öyle mi?
1- Nedir?
Hyundai’nin kompakt SUV’u. Boyu 4,47 metre ve aks mesafesi de 2,67 metre. Bu ebatlar selefi ix35’ten biraz daha büyük olduğunu gösteriyor. Burun tasarımı ağabeyi Santa Fe ile oldukça benzer görünüyor ama düşük satış adetleri sayesinde bir Santa Fe görüp de Tucson zannetmek o kadar da kolay değil.
2- İç mekanı nasıl?
İlk bakışta oldukça çekici. Malzemeler iyi görünüyor, baz donanım dışında standart olarak sunulan büyük ekran da teknoloji gösterisi yapıyor. Fakat derinden incelenince bir sonraki nesil Avrupalılar karşısında zorlanabileceği izlenimi oluşuyor. Özellikle alt kısımlardaki malzemeler biraz sert, gösterge tablosundaki menülerde dolaşmak zahmetli, kimi kontrol panelleri de eski hissettiriyor. Hyundai’nin başarısı bütün bunların toplu halde iyi hisler yaratacak şekilde yerleştirmiş olması ki ilk bakışta yarattığı olumlu hava da bu başarının meyvesi. Yine de yepyeni bir araçtan biraz daha albenili bir iç mekan beklerdik.
3- Arka koltuklar ve bagaj geniş mi?
Evet ve evet. Tucson’un arka koltukları en az ix35 kadar geniş ve o da bu konuda çok başarılıydı. Arka koltuk sırtlıklarının eğim ayarı var ve bu da yolcular için fazladan konfor anlamına geliyor. Üst donanım seviyesinde sunulan arka koltuk ısıtma sistemi de en az ix35’te olduğu kadar ilgi çekici bir donanım. Tucson’un bagaj hacmi 488 litre olarak açıklanıyor ve bu oldukça iyi bir değer. Yüksek tekerlek yuvaları nedeniyle bagajın kullanışlılığı biraz tırpanlanıyor ama geri kalan alan hala yeterli.
4- Motor seçenekleri neler?
ix35’ten tanıdık 1,6 litrelik atmosferik motor ilk karşılamayı yapıyor. 132 HP güç ve 160 Nm tork üreten motor ikisi de 6 vitesli manuel ya da otomatik şanzımanlarla satın alınabiliyor. Bu motor, ilk satın almada avantajlı ama hem çekiş gücü hem de tasarruf açısından çok fazla beklentide olmamak gerekiyor. 2,0 litrelik dizel motor da ix35’ten bilindik. 185 HP güç ve 400 Nm tork üreten motor, standart olarak 6 vitesli otomatik şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş ikilisiyle sunuluyor. Motorun çekiş gücünün yüksek olduğunu söylemek için kullanmamız gerekmiyor, benzer şekilde bu motorla Tucson’un bir hayli pahalı olduğunu söylemek için de fiyat listesine bakmamız gerekmiyor. Hyundai büyük motorlu Tucson’un fiyatının biraz olsun haklı çıkması için bu versiyona özel Executive isimli bir donanım seviyesi sunuyor. Ürün gamındaki tek yeni motorsa yine 1,6 litre hacme sahip ama bu sefer turbo beslemeli benzinli. Direkt enjeksiyonlu motor, 177 HP güç ve 265 Nm tork üretiyor ve isteyene önden çekiş ve 6 vitesli manuel şanzımanla isteyeneyse 4 tekerlekten çekiş ve 7 vitesli çift kavramalı şanzımanla sunuluyor.
5- Turbo+4×4+DCT = ?
Açıkçası bu kombinasyona Ford Kuga’dan alışığız ama Hyundai farklı olarak tork konvertörlü otomatik şanzıman yerine çift kavramalı şanzıman kullanmış. Bu tek başına büyük fark yaratabilecek bir değişiklik ama beklentimiz yine de yüksek değildi. Yola çıkınca Tucson daha farklı hissettiriyor. Öncelikle DCT’nin kavrama hassasiyeti oldukça iyi. Sıkışık trafikte kimi zaman kavramada gecikiyor ama bu da turbo beslemeli motorun alt devrinde kalkıp debriyajı zorlamak yerine biraz daha yüksek devirli kalkış yapmak istemesinde kaynaklanıyor. Sonuç olarak park manevraları için kavrama hassasiyeti çok iyi. Motorun performans hissi de etkileyici. İstekle devirleniyor, gücünü maksimum torkunun geldiği 1500 d/d’dan itibaren rahatça gösteriyor ve şanzımanla uyumu da sorunsuz. 4 tekerlekten çekiş sistemi de muhtemelen iş görüyordur ama biz 245/45R 19 ebadındaki lastiklerle bunu denemedik, size de denemenizi tavsiye etmiyoruz. Bunu için en iyisi kar yağmasını beklemek.
6- Tüketimi nasıl?
Böyle bir kombinasyonda en önemli konu tüketim. Bu nedenle biz de masraftan kaçınmadık ve tüketim ölçümü için bolca yol katettik. Öncelikle şehirde sakin bir kullanımla 9,7 litre/100 km civarında kalabiliyorsunuz. Bu yüksek görünebilir ama turbo beslemeli benzinli motor, 4 tekerlekten çekiş sistemi, otomatik şanzıman ve yerden yüksek araç birlikteliğini daha düşük tüketimle bir arada bulmak pek mümkün değil. Bunun dışında uzun bir otoyol sürüşüyle Tucson’un gerçek tutumluluk potansiyelini de araştırdık. İstanbul-Ankara arasında yaptığımız 400 km’lik ilk etapta 7,8 litre/100 km’lik tüketim verisi elde ettik. Dönüş yolunda elde ettiğimiz 8,1 litre/100 km’lik değeri de buna eklersek; bilimsellikten biraz uzak olsa da hız sınırlarına uyulduğunda Tucson’un şehirler arası yollarda 8 litre/100 km civarında bir tüketim değeriyle idare edebileceğini gösterdi ki bu çok iyi bir rakam. Bu sürüş sırasında her zaman olduğu gibi klima devredeydi, mümkün olduğunca hız sabitleyici kullanıldı, her yol bölümünde belirlenmiş hız sınırlarına uyuldu ve yokuşlarda aracın can sıkacak kadar yavaşlamasına izin verilmedi. Tucson bu ortalamayla kullanılırsa, 62 litrelik yakıt deposuyla 775 km’lik menzile ulaşabilecek gibi görüyor.
7- Sürüşü nasıl?
Gerçekten iyi. 19 inçlik jartlara rağmen süspansiyon sistemi konfor konusunda herhangi bir zayıflık sergilemedi. sistem sessiz çalışıyor, sıkı hissettiriyor ve darbeleri çok başarılı emiyor. Dahası yol tutuş konusunda da önemli bir eksikliği yok, gövde salınımı az, tutunma kabiliyeti ve izine sadakati de yüksek. Direksiyon sistemi Hyundai açısında ilerleme gösteriyor ama düz konumda hissiz olması ve küçük açılarda kendi kendine düz konuma geri dönmemesi gibi sorunlar hala var. Tucson’un iç mekan huzuru da dikkat çekici şekilde yüksek. Kullandığımız örnek yepyeni bir araçtı ve doğal olarak iç mekanından kaplama sesleri gelmiyordu ama dış seslerin kabinden uzak tutulması da özel bir başarı. Yerden yüksek bir araç için rüzgar sesinin iç mekandan duyulmaması da takdiri hakediyor.
8- Rakipleri neler?
Ford Kuga motor/şanzıman seçenekleri açısından direkt rakibi olarak görülebilir ve biz de kısa süre içinde bu iki modelin karşılaştırmasını hazırlamış olacağız. Bunun dışında sınıf da oldukça kalabalık. Renault Kadjar. Nissan Qashqai, Peugeot 3008 ve VW Tiguan gibi modeller hem boyut hem de fiyat açısından yakın özellikler sergiliyor.
9- Fiyat ve donanım
Hyundai Tucson için zengin bir donanım listesi hazırlamış. Buna karşılık atmosferik benzinli motorla fiyatı da oldukça iddialı. Çekici kombinasyonlarda fiyat seviyesi yükseliyor ama motor/şanzıman seçeneklerinin bolluğu yelpazenin kapsayıcılığını arttırdığı için aradığınızı bulmak kolaylaşıyor. Bunlar arasından turbo motor ve manuel şanzımanlı versiyon fayda/maliyet açısından iyi bir orta nokta olabilir. Bunun dışında Hyundai güvenlik donanımları konusunda özel bir çalışma yapmış. Donanım seviyesine göre kör açı algılama sistemi ve şerit takip sistemi gibi donanımlar alınabiliyor. Otomatik acil durum fren sistemiyse standart olarak sunuluyor. Tucson hem EuroNCAP’ten hem de IIHS çarpışma güvenliği testlerinden çok yüksek puanlar alarak bu konuda kendini kanıtladı.
Hyundai Tucson fiyat listesi için tıklayın.
10- Sonuç
Tucson, sürüş kalitesi ve donanım zenginliğinin yanında motorunun başarısıyla da dikkat çekici bir araç. SUV meraklıları için karizması yerinde ve hala nispeten düşük maliyetli olabiliyor.