Jeep’in orta sınıf modeli Cherokee, daha arazi araçları şehre inmeden önce şehirlileri arazi lastikleri üzerinde gitmeye ikna etmiş bir model. Yani bugünkü rakipleri daha çizim tahtalarının hayalini bile kurmazken Cherokee vardı. Ne yazık ki bundan önceki Cherokee nesilleri o zamanlardan kalma özelliklere sahipti. Sallantılı ve ağır sürüş, arkadan çekiş temelli eski nesil yürüyen aksamlar ve ancak Anlantik’in öbür yakasında sevilebilecek iç mekan malzemeleriyle Avrupalı rakipleri karşısında çok da şansı yoktu. Bugünse bunların hepsi değişti. Buyurun bakalım.
1- Nedir?
Jeep’in orta sınıftaki modeli. Aslında ABD pazarında eskiden Liberty adıyla satılıyordu ve bu çok daha doğru bir seçimdi. Çünkü Cherokee’nin büyük bir arazi aracı olan Grand Cherokee’yle hiçbir ortak yanı yok. Büyük bir modelle benzer isim taşımanın ne zararı olabilir ki diyenler için, Grand Cherokee’nin yarattığı beklentiyi nispeten sınırlı bir bütçeyle karşılamaya çalışmanın zorluğunu hatırlatalım. Yeni nesil, gelecekte farklı modeller için de kullanılacak olan US Wide isimli modüler platform üzerinde yükseliyor. Bu sınıfta geniş bir ürün yelpazesi oluşturabilmenin yoluysa önden çekişli ve farklı kombinasyonlara izin veren bir altyapı geliştirmek. Cherokee de önden çekiş temelli olarak geliştirilmiş. Bu satırlarda pek tasarım yorumu okumadınız ama Cherokee’nin dünyanın en güzel şeyi olmadığı bizim de dikkatimizi çekti. Fakat bu sizi ondan uzak tutmasın, hem içinde olduğunuz sürece dış tasarımı görmekten kurtuluyorsunuz hem de farları yanmadığında aslında o kadar da alışılmadık görünmüyor. Tasarımın önemli bir başarısı, 4,6 metrelik boyu ve 2,7 metrelik aks mesafesiyle aslında çok da iri olmayan aracı oldukça heybetli göstermesi.
2- İçi nasıl?
Cherokee adının yarattığı yüksek beklenti belki karşılanmıyor ama kendi içinde baktığınızda kesinlikle tatmin edici. Malzemeler kaliteli görünüyor, göstergelerin ortasında çok kaliteli bir ekran ve ota konsolun ortasında da yeterince kaliteli bir ekran var. Vites konsolunun esnemesi, koltuk kafalığının sallanması gibi küçük sorunlarsa görmezden gelinebilir. Jeep’in ilginç yerleşimler konusunda uzun bir mazisi var ve Cherokee de bunlardan nasibini almış. Benzin depo kapağının nasıl açıldığını kendi kendinize bulmanız imkansız. Sürücü kapısında kol dayanağının tam altındaki düğmeyi bulsanız da kullanmak hala zor. Adaptif hız sabitleyicinin, hız sabitleyiciden ayrı bir düğmeyle çalıştırılması da anlamsız. Bunun dışında, sürüş pozisyonu bir crossover yerine bir arazi aracı gibi, trafiğe yüksekten bakabiliyorsunuz, arka koltuklardaysa bolca diz mesafesi sunuluyor. Hatta Jeep kendini aşıp arka koltuklar için kızaklar da sunmuş. Böylece, buna niye ihtiyaç duyacaksınız bilmiyoruz ama koltuk diz mesafesini daraltabiliyorsunuz. Bu sayede bagaj hacmini genişletmeyi umanların eline yedek lastikle arka koltuk sırtlıkları arasında dar bir alan geçiyor. Bagaj hacminin sadece 423 litre olmasıysa oldukça kötü bir haber.
3- 9 vitesli otomatik iyi mi?
Daha fazla daha iyidir, bu tam boy bir palavra. En azından vites oranları konusunda daha fazla daha iyi değildir. Fakat hem pazarlama hem de emisyon normları yüzünden vites sayılarımız gitgide artacak. Pazarlama için iyi çünkü müşteriler daha fazlasını da daha teknolojik olanı da sever, emisyon için iyi çünkü daha fazla vites oranı demek testlerde daha düşük tüketim demek. Oysa 6 vitesten sonrası gerçekten gereksizdi. Fiat-Chrysler’in 9 vitesli otomatik şanzımanı için de bu geçerli. Cherokee’nin kaputu altındaki 2,0 litrelik dizel motor, 170 HP güç ve 350 Nm tork üretiyor, yani yeterince güçlü. Fakat ne zaman gaz pedalına bassanız şanzıman yanlış viteste oluyor. 120 km/s sabit hızla ilerken (110 km/s hız sınırı+tolerans değeriyle çift yollarda hız sınırımızı 122 km/s kabul edebiliriz) 9. vites seçildiğinde motor devri 1450 d/d civarına düşüyor. Fakat motor maksimum torkunu 1750 d/d’da üretiyor. Bu nedenle de bir tümsekten geçip ayağınız gaz pedalına çarpsa bile şanzıman vites düşürmek zorunda kalıyor. Burada sorun tamamen Cherokee’nin otomatik şanzımanında değil, muhtemelen tüm yüksek vitesli otomatik şanzımanlar için bu geçerli olacak. Bu detay dışında değerlendirirsek, vites geçişleri ilk iki vites dışında çok hissedilmiyor ve yavaşlarken vitesleri sinirli bir ralli pilotu gibi düşürüyor.
4- Tüketim düşük mü?
Eğer şanzımanla barışık bir sürüş sergilemeyi başarırsanız tüketim ilginç bir şekilde düşük olabiliyor. Çok uzun ve sabit hızlı bir sürüşte biz 6,6 litre/100 km’lik tüketim rakamı elde ettik. Şehir kullanımında tablo biraz daha farklılaşıyor ve tüketim kolayca 8,5 litre/100 km’nin üzerine çıkıyor. Yine de bu rakamlar, boş ağırlığı 2 tona yakın, 4 tekerlekten çekişli ve otomatik şanzımanlı bir arazi aracı için iyi kabul edilebilir.
5- Sürüşü nasıl?
Yine çok cevaplı bir soru. Şehirde biraz sıkıcı, direksiyonu kendini arazide zannediyor ve küçük yön değişiklikleri için büyük hareketler yapmak gerekiyor. Bu da özellikle dar sokaklardan geçerken yorucu olabiliyor, dar virajlarda da gövde salınımı fazla. Şehir dışı yollarda biraz daha kendine geliyor, süspansiyon zemin dalgalanmalarıyla rahatça başediyor, dengesi iyi ve direksiyon sistemi de genişleyen viraj çaplarına daha iyi uyum sağlıyor. Otoyoldaysa Cherokee daha önce tatmadığı duygular tadıyor. Yüksek hız dengesi ve verdiği güven hissi BMW X3’le karşılaştırılabilecek kadar iyi. Şimdiye kadar otoyol kullanımını bu kadar çok seven bir Jeep kullanmamıştık.
6- Teknolojisi nasıl?
Bir Amerikan üretiminin teknolojisi nasıl olmalıysa öyle, gırtlağına kadar teknolojiye boğulmuş. Tüm ayarlar kokpitteki dokunmatik ekran üzerinden yapılıyor ve sayamayacağınız kadar çok ayar var. Gösterge tablosunun ortasındaki ekranın çözünürlüğü kimi akıllı telefonların ekranlarından daha iyi. Bunun dışında Limited isimli üst donanım seviyesinde güncel tüm aktif güvenlik yardımcıları bulunuyor. Yani Cherokee’nizi bir Volvo kadar güvenli hale getirebilirsiniz. Sistemler o kadar kapsamlı ki Cherokee park manevrası sırasında bile otomatik olarak fren uygulayabiliyor. Yani hem kamera hem de sensöre rağmen hala bir yerlere çarpmak niyetindeyseniz Cherokee sizi önlüyor.
7- Komşu faktörü
Jeep markası serbest piyasa ekonomisine geçtiğimiz günden bu yana yüksek prestije sahip, üstelik bunu Chrysler’in gerçekten kötü fikirleri bile eritemedi. Dahası, Cherokee’nin de kendine ait yüksek prestiji var. Bütün bunlar gösterişli tasarım ve bolca kromla birleşince de komşularınız çatlayacak diyebiliriz.
8- Rakipler
Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLK ve Volvo XC60’tan oluşan listeye yakın zamanda Land Rover Discovery Sport da dahil olacak. Bu modeller karşısında Jeep Cherokee’nin şansı olmaz diyorsanız bir de fiyat kısmını okuyun deriz.
9- Fiyat
Küçük hacimli motoru olmamasına rağmen fiyatı rakiplerine göre makul. Baz Longitude versiyonuyla daha donanımlı olan Limited versiyonu arasındaki fiyat farkı biraz abartılı ama aradaki donanım farkı da fazla.
Jeep Cherokee fiyat listesi için tıklayın
10- Satın almalı mıyım?
Farklılığı ve gücü seviyorsanız Jeep Cherokee bu ikisini nispeten makul bir fiyat etiketiyle sunmayı başarıyor. Üstelik bu sefer katlanmanız gereken kötü seçimler her zamankinden çok daha az.