Mercedes de kompakt crossover modasına katıldı. GLA, A Serisi’nin biraz daha maceracı görünen versiyonu ve bu haliyle arazi aracı görünümlü ama şehir hayatına daha uygun bir araç arayanlara seslenmeye çalışıyor. Onu Audi Q3 ve/veya BMW X1 ile karşılaştırmak çok daha kolay olurdu, Q3 kalitesiyle X1’se sürüşüyle bizi etkilerdi. Bunun yerine farklı bir alternatifin karşısına koyduk (işin aslı BMW’nin elinde X1 test aracı yoktu, Q3’ü de Mini Countryman karşılaştırması için çoktan kullanmıştık). Jeep Compass ilk bakışta zayıf bir rakip gibi görünebilir ama fiyatı ve sunduklarıyla GLA’nın karşısında çok daha dik durma potansiyeline sahip. Üstelik arazi aracı olmak onun genetiğinde var, arazi aracının jenerik markasına sahip: O Jeep tarafından üretilmiş bir cip. Yani arazici olmaya çalışan bir şehirliyi, şehirli olmaya çalışan bir arazicinin karşısına yerleştirdik. Peki Jeep Compass ve Mercedes GLA arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Çok uzatmadan Almanlar’ın ürettiği otomobili birinci ilan edelim ve yolumuza devam edelim. Mercedes bu işi gerçekten iyi biliyor. Malzeme kalitesi yüksek, birkaç ekstra seçenekle kompakt sınıftan beklenmeyecek seçkinlik seviyesine ulaşılıyor. Fakat kokpit tasarımının A Serisi’yle tamamen aynı olması kimi kullanıcıları memnun etmeyebilir. Jeep ise bilindik Amerikan karakterine sahip. Malzemeler sert, detaylar üzerine çok düşünülmemiş ve tasarımın da türünün en çekicisi olmadığını kabul etmek gerekiyor. Ama yiğidi öldürüp hakkını yemeyelim, kokpitte gözünüzü rahatsız edecek bir durum da yok. Yani kokpit plastiğine vurmayı sevenlerdenseniz Mercedes sizi daha çok mutlu edebilir, buna karşılık kokpiti düğmelerinizi bir arada durduğu bir alan olarak görüyorsanız Jeep de yeterince tatmin edici. Tabii bu noktada Compass’ın kapı tutamaklarına ayrı bir önem vermek gerekiyor. Malumunuz kapı tutamağı, normal şartlarda bir araca binen tüm yolcular tarafından kullanılan bir bölümdür. Yani oraya dokunmasam da olur diyemezsiniz. Ve Jeep deri kaplı kapı içinde tutamak için kalın bir kalıp kullanmak yerine ince bir plastik kullanmayı tercih ederek büyük bir hata yapmış. Küçük görünen kararların büyük etkiler yaratmasına iyi bir örnek. Benzer şekilde cam kumandaları ve kapı kolları da beklenen kalite hissini vermekten uzak. Bütün bu detaylardan sonra, Mercedes’in yavaşça açılıp kapanan kapakları, sıkı kolları ya da kumandaları daha kıymetli hale geliyor.
Jeep Compass: 5/10 Mercedes GLA200: 8/10
Ergonomi
Bunu söylemeyi beklemezdik ama iki araç için de ergonomi sorunu olmadığını müjdeleyebiliriz. Kumandaların yerleşimleri ve büyüklükleri iyi seçilmiş. Jeep’te kumanda yükünü merkezi dokunmatik ekran kaldırıyor. Ekranı kullanmak basit, neredeyse çocuk oyuncağı. Çözünürlüğü de muhteşem sayılmaz ama Jeep’in sert karakteri içinde sırıtmıyor. Havalandırma kumandaları da temel yerleşime ve çalışma prensibine sahip. Sadece direksiyon üzerindeki kumandalar kafa karıştırabilir ama buna da hızlıca alışacaksınız. Sonra direksiyonun arkasında da düğme olduğunu keşfedip biraz şaşıracaksınız. Mercedes bu tür sürprizler yapmıyor. Kokpiti rahatça kullanmak için en az bir tane parmağınızın olması yeterli. Her şey için bir düğme var ve yerleşimleri derli toplu.
Jeep Compass: 8/10 Mercedes GLA200: 8/10
Yaşam ve yükleme alanı
Jeep Compass ve Mercedes GLA’nın boyutları şaşırtıcı şekilde yakın. Compass 4,46 metrelik uzunluğa ve 2,63 metrelik aks mesafesine sahipken, GLA 4,42 metrelik uzunluğa ve 2,7 metrelik aks mesafesine sahip. İç mekanlar konusunda Mercedes’in avantajlı olacağını öngörmek kolay. Fakat bildiğiniz üzere Mercedes son zamanlarda sportiflik konusunda biraz takıntılı bir ruh haline sahip ve bu nedenle de özellikle arka koltuklarında fazladan aks mesafesinin sağlayacağı avantajı kullanamıyor. Ön koltukların kafalığı sırtlıkla tek parça halinde yükseliyor ve cam çizgisi de çok yüksek. Diz ve baş mesafesi yeterli olsa da arka koltuklarda alan hissi çok düşük. Yapılması gerekeni Jeep gösteriyor. Geniş cam alanları ve biraz daha yüksek koltuk yerleşimi sayesinde arka koltuk yolcuları da toprağın üzerindeymiş gibi hissedebiliyor. Tabii bunda Compass’ın 1,66 metrelik yüksekliği de etkili oluyor (GLA: 1,49 metre). Bagaj alanları konusundaysa 480 litrelik bagajıyla GLA’nın, 458 litre hacim sunan Compass’a göre küçük bir üstünlüğü bulunuyor.
Jeep Compass: 7/10 Mercedes GLA200: 6/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
Kabul bu bölüm ABD kaynaklı bir üretici için biraz korkutucu. Jeep, Compass’ı ilk tanıttığında VW’den aldığı dizel motorla bu korkunun üstüne gitmeye çalışmıştı. Fakat pompa-meme enjeksiyonlu bu dizel motor, garip güç patlamaları ve derin bir alt devir cansızlığı nedeniyle pek de başarılı değildi. Bugünse, en azından ülkemiz adına bu tür sorunlar yok. Çünkü sunulan tek dizel motor 2,2 litrelik Mercedes dizeli ve Tofaş da doğal olarak bu motoru ülkemizde satışa sunmuyor. Onun yerine 2,0 litrelik benzinli motor ve önden çekiş, seçeneksiz şekilde sunuluyor. Motor 156 HP güç ve 5100 d/d’da 190 Nm tork üretiyor. Eğer bu veriler size etkileyici geldiyse, 2000’lerin başından bu yana motor teknolojisinin gelişimiyle ilgili biraz araştırma yapmanız yerinde olacaktır. Örnek isterseniz Mercedes ürün gamı yardımcı olabilir. GLA200’de kullanılan 1,6 litrelik motor, tıpkı rakibi gibi 156 HP güç üretiyor. Etkileyici olan bunu yüzde 20 daha küçük hacimle başarması değil, etkileyici olan 1250 d/d ile 4000 d/d aralığında sürekli olarak üretilen 250 Nm tork. Düşük devirde gelip sizi terk etmeyen yüksek tork modern dünyanın başarı reçetesi ve bu karşılaştırma da bunu ortaya koyuyor. GLA200, 1,4 tonluk ağırlığıyla Compass’tan (1535 kg) 130 kg daha hafif ve yolda ondan 50 HP daha güçlüymüş gibi hissettiriyor. Mercedes motorunun çekiş gücü her daim yüksek ve yakıt tüketimini kontrol altında tutmak da kolay. Eğer sakin kullanım taraftarıysanız kolaylıkla 7,4 litre/100 km’lik bir değer yakalayabiliyorsunuz. Aynı tüketim değerini Compass’ta da yakalamanız mümkün olabilir, tabii önce sadece yokuş aşağı gidebileceğiniz bir yer bulmalısınız. Atmosferik beslemeli motor ve CVT şanzıman ikilisi yakıt tüketimi konusunda cimri olmaktan uzak. Sakin kullanımlarda 9,4 litre/100 km’lik tüketim değeriyle yetinmeniz gerekiyor. Eğer gaz pedalını zorlarsanız tüketim değerini rahatça 12 litre/100 km civarına çıkartabiliyorsunuz. Bir kez daha yiğidi öldürelim hakkını yemeyelim, 2,0 litrelik motor orta devirlerden itibaren yeterince çekiş gücü üretiyor ve CVT şanzımanla uyumu da yüksek. Gerçekten yüksek çekiş gücü, hem de boynunuzu incitebileceğiniz kadar yüksek çekiş arıyorsanız adresiniz GLA45 AMG olmalı. 360 HP güç üreten 2,0 litrelik motoruyla bu otomobil crossoverların limit denemesi gibi.
Jeep Compass: 9/20 Mercedes GLA200: 14/20
Konfor, kullanım kolaylığı
Compass, konfor konusunda kimi detaylar dışında iyi bir iş çıkartıyor. Süspansiyon sistemi sessiz çalışıyor ve darbe emiş yeteneği de yüksek. Kabindeki sessizlik etkileyici, CVT şanzıman sayesinde motor devamlı olarak düşük devirlerde kalabiliyor ve bu da konfor adına bir artı daha getiriyor. Tek eksiklik kısa darbelerin kabine fazla yansıtılması. Bu konuda GLA çok daha iyisini yapabiliyor. Dürüst olmak gerekirse GLA’yı kullanmadan önce A Serisi altyapısının bu kadar yüksek konfor potansiyeline sahip olduğunu söyleseler bir hayli gürültülü şekilde gülerek cevap verirdik. Önde McPherson, arkadaysa çok kollu bağlantılar (Compass da aynı kurulumu kullanıyor) ve yüksek yanaklı lastikler sayesinde darbe emiş gerçekten etkileyici. Kullanım kolaylığı konusundaysa GLA’nın küçük sorunlar var. Çift kavramalı şanzımanın ilk kavraması çok başarılı değil ve bu nedenle de küçük manevralar için alışkanlıkla birlikte şansa da ihtiyacınız var. Geri görüş açısı konusunda Mercedes tasarımcıları çaba gösterdiklerine dair bir işaret bile bırakmamış. GLA’nın geri görüş açısı dar değil, tam anlamıyla kapalı. Jeep tasarımcılarıysa bu konuda en azından çaba göstermiş gibi yapmış. Küçük cam geri görüş açısını iyileştirmese de, uzaklarda bir yerlerde birilerinin bu sorunu farkettiğini gösteriyor. Ayrıca CVT şanzıman kulanım kolaylığı konusunda da tam bir uzman.
Jeep Compass: 7/10 Mercedes GLA200: 8/10
Yol tutuş ve güvenlik
A Serisi altyapısını taşıyan tüm modeller gibi GLA da yol tutuş konusunda tam bir uzman. Kararlı bir tutunma karakteri sergileyen ön aks, elektronik yardımcıların da desteğiyle GLA’ya boyun ağrıtacak bir yol tutuş becerisi sağlıyor. Direksiyon sisteminin iletişimsizliği kardeşlerinden biraz daha fazla hissediliyor. Bunda yüksek yanaklı lastiklerin payı olduğu düşünülürse, yüksek konfor için verilen küçük bir taviz yorumu yapılabilir. Compass’ın direksiyon sistemi iletişimsizlik konusunda benzer bir başarıya sahip. Jeep bir adım daha ileriye giderek sistemin direktliğinin dozunu da azaltmış. Küçük manevralar için büyük direksiyon hareketleri gerekiyor ve bu haliyle Compass arazici kimliğini vurguluyor. Fakat bu seçim crossoverın kullanım zevkini keskin bir şekilde baltalamıyor, sadece rakibinden geriye düşürüyor. Süspansiyon sistemi makyajla birlikte elden geçirilmiş ve eskinin kolayca önden kayan ayarları yerine çok daha dengeli ve keyifli bir ayar kullanılmış. Compass, izini direksiyon sisteminin vaadettiğinden çok daha rahat takip ediyor. Güvenlik konusunda bilinenler değişmiyor. Mercedes GLA Euro NCAP testinden 5 yıldızla ayrıldı ve bunu yaparken de oldukça yüksek puanlar aldı. Compass ise sadece 2 yıldız alabilmiş. Eğer teselli olacaksa teste katılan Compass 2,2 litrelik dizel motora sahipmiş, yani Türkiye’de satılan Compasslar’dan 100 kg daha ağırmış. Tabii bu gerçek bir teselli değil, ancak bir avuntu olabilir.
Jeep Compass: 4/10 Mercedes GLA200: 8/10
Fiyat ve donanım
Vergi sistemimiz malum, 1,6 litrenin üzerinde motor hacmine sahip araçlar ciddi bir şekilde cezalandırılıyor. Fakat Compass bu cezayı almamış gibi davranıyor ve GLA da bu davranış biçimine katkıda bulunuyor. Bu ciddi arazi aracı görünümlü ve 2,0 litrelik motora sahip crossover, yerden yüksek bir hatchback gibi görünen ve 1,6 litrelik motora sahip rakibinden bir hayli uygun fiyat etiketine sahip. Üstelik ilginç donanım kalemlerinin tamamı da bu fiyata dahil. Compass’ın Limited versiyonunda, piknik yaparken çok işinize yarayacak şekilde bagaj kapağının içine gizlenmiş bir çift hoparlör, uzun yükler taşırken işinize yarayacak şekilde katlanabilen ön yolcu koltuğu sırtlığı gibi donanımlar standart olarak sunuluyor. GLA ise ne kadar ekmek o kadar köfte prensibine sadık kalmış. Yani çekici bir GLA için çekici bir cüzdana ihtiyacınız var.
Güncel fiyat bilgileri;
Jeep Compass fiyat listesi için tıklayınız
Mercedes GLA fiyat listesi için tıklayınız
Jeep Compass: 16/20 Mercedes GLA200: 12/20
Sonuç:
Sonuç şunu gösteriyor ki eğer bir şey için fazladan ödeme yapacaksanız bu şey yıldız taşısa iyi olur. Mercedes GLA, her ne kadar gerçek bir arazi aracının gölgesi bile olamasa da genel anlamda oldukça iyi özellikler sunuyor ve Jeep Compass’ın bunların çoğu karısında elleri kolları bağlı durumda.