Küçük sınıf crossoverlar son dönemin yükselen yıldızları. Fakat ilginç bir şekilde premium markalar bu konuda ağırkanlı davranıyor. Tabii bunun arkasında küçük sınıf için üretim yapmamaları da yatıyor. Yakın geçmişe kadar havalı bir marka logosuna sahip bir küçük crossover almak istiyorsanız Mini Countryman’i seviyor olmanız gerekiyordu. Bugünse en büyük Mini karşısında en küçük Jeep’i buluyor. Jeep Renegade, küçük sınıf crossover pazarını kızıştırmaya hazır. Peki Mini Countryman ile Jeep Renegade arasındaki mücadelede kim geçer?
İç mekan
Jeep, yepyeni bir model hazırlamış olmanın avantajlarını hemen hissediyor. Renegade’in iç mekanı modern dünyanın gereklerini yerine getirmekle kalmayıp bir Jeep olduğunu da kolayca hissettiriyor. Malzeme seçimi keyifli ama eğlenceden uzak, hatta sıkıcı. Mini ise daha eğlenceli bir kokpite sahip olsa da bu kokpit artık oldukça yaşlı hissettiriyor. Geçtiğimiz yıllarda önemli ergonomik hataları düzeltildi ama malzeme kalitesi ya da genel çizgileriyle Countryman kokpiti ömrünün sonbaharında olduğunu belli ediyor.
Jeep Renegade: 8/10 Mini Countryman: 6/10
Kullanım kolaylığı
Renegade’in oturma pozisyonu beklenmedik derecede yüksek ve bu sayede de görüş açıları, ön çapraz dışında bir hayli açık. Köşeli karoser ve dik camlar da görüş açısına iyi etki ediyor. Genel olarak kumandaları yumuşak ve kullanımları da kolay. Minyon yapıda olan kullanıcılar pedalların fazla önde olması nedeniyle direksiyona aşırı yaklaşma sorunu yaşayabilir. Mini ise terzi tarafından kişiye özel üretilmiş gibi. Sade, net ve kullanışlı. Pedalların ve kumandaların hassasiyeti rakibinin bir adım ötesinde ama çapraz geri görüşü dar. Eğer Countryman’i Mini Connected (BMW’nin iDrive’ının biraz daha basit bir türevi) kumanda birimi olmadan alırsanız tüm ayarları devir göstergesinin içindeki küçük ekran ve sinyal kolunun ucundaki tek düğmeden yapmanız gerekiyor ve bu tahmin edebileceğinizden daha sıkıcı bir durum.
Jeep Renegade: 7/10 Mini Countryman: 7/10
Yaşam ve yükleme alanı
İki model yanyana durduğunda Renegade Countryman’in yanında oldukça heybetli görünüyor. 4,25 metrelik boyu ve 1,66 metrelik yüksekliği gerçekten de rakibinin 4,10 metrelik boyu ve 1,56 metrelik yüksekliğinden fazla. Fakat Renegade’in 2,57 metrelik aks mesafesi Countryman’in 2,59 metrelik aks mesafesinden daha az. Arka koltuklarda hissedilense bundan bile fazlası. Countryman çok daha ferah bir yaşam alanı sunuyor ve kızaklı arka koltuklar sayesinde bu durum daha da iyileştirilebiliyor. Renegade ise daha geleneksel, dik konumlu arka koltuğunda sunduğu alan rakibinin gerisinde kalsa da küçük sınıf yerine kompakt sınıfla kıyaslanması gerekli. Kızaklı arka koltuk sırası sayesinde Countryman’in bagaj hacmi 350 litreyle 450 litre arasında değiştirilebiliyor. Renegade’in bagajıysa 351 litre.
Jeep Renegade: 6/10 Mini Countryman: 8/10
Motor ve şanzıman seçenekleri
İki üretici de bizim sevdiğimiz motorlara sahip. Jeep, en küçük modelini geliştirirken Fiat’tan yardım aldı ve bu sayede de tamamı Fiat imzalı 1,4 litrelik benzinli ve 1,6 litrelik dizel motorlara sahip oldu. 1,4 litrelik motora sahip bir Renegade henüz kullanmadık ama bu motor kullanıldığı diğer modellerde başarılı çekişiyle biliniyor. Buna karşılık tüketimini kontrol altında tutmak biraz güç. Renegade’in en çekici seçeneğinde; 4 tekerlekten çekiş sistemi ve 9 vitesli otomatik şanzıman bu motorun 170 HP güç üreten versiyonuyla birlikte sunuyor ve bu nedenle de risk altında. Bunun dışında aynı motorun 140 HP güç üreten versiyonu 6 vitesli çift kavramalı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla donatılabiliyor. Dizel motor seçeneğiyse değişken geometrili turbo besleme sayesinde 120 HP güç ve 320 Nm tork üreten 1,6 litrelik motor. Motor gücünü hissedilir bir sıçrama noktasıyla bulunuyor. Maksimum tork 1750 d/d’da üretiyor ve bu devre kadar da güçsüzlük hissediliyor. Bu da hem vitesle bolca oynamanıza hem de yakıt tüketiminin bir nebze yükselmesine neden oluyor. Mini de benzer bir motor seçeneğine sahip. PSA ortaklığı zamanında geliştirilen 1,6 litrelik dizel motor, 115 HP güç ve 270 Nm tork üretiyor. Kağıt üzerinde rakibinden zayıf olsa da yolda öyle hissettirmiyor. Motorun çekişi etkileyici ve esnekliği de beklenenden çok daha yüksek. Tabii bunda dizel motorlu Countryman’in dizel motorlu Renegade’den 100 kg kadar daha hafif olmasının da etkisi var. Bunun dışındaki motor seçenekleri de çok çekici. 1,6 litrelik baz benzinli motor 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip versiyonlarda düşük basınçlı bir turbo beslemeyle birlikte sunuluyor ve bu sayede de torku 160 Nm’den 190 Nm’ye çıkartılmış. Countryman Cooper S versiyonundaysa aynı motorun 190 HP güç ve 240 Nm tork üreten bir versiyonu sunuluyor. Benzinli motorlar 6 vitesli otomatik şanzımanla birlikte alınabiliyor ve tüketim rakamları skin kullanımla birlikte tahmin edilenden daha çok düşürülebiliyor. Cooper S versiyonuyla bile 100 km’de 8 litrenin altında tüketim rakamları elde etmek mümkün.
Jeep Renegade: 12/20 Mini Countryman: 14/20
Konfor
Renegade yerden yüksek yapısının üzerinde bolca ağırlığa sahip. Bu nedenle de güvenlik kriterlerini karşılayabilmesi için süspansiyon sistemi sert ayarlanmış. Bu nedenle sürüşü biraz sert ve konfor kapasitesi sorguya açık. Eğer iyi bir zeminde ilerliyorsanız Renegade oldukça konforlu ve akıcı bir sürüş sergiliyor. Fakat zemin bozuldukça Jeep’in huzuru da bozuluyor. Kısa darbelerle neredeyse hiç başedemiyor ve görece kısa aks aralığı da zemin dalgalanmalarını aynen kabine yansıtıyor. Günün birinde bunu söylemeyi beklemiyorduk ama Countryman’in konfor konusunda öğretebilecekleri varmış. Renegade’den sonra Countryman’in süspansiyon sistemi çok daha olgun ve konforlu hissettiriyor. Sistem kısa darbeleri sönümleyemese de büyük başarıyla filtreleyerek etkilerini azaltıyor, normal yol bozukluklarınıysa rahatça yok ediyor. İç mekan sessizliği konusundaysa genç olan yaşlının önüne geçiyor. Renegade’in dizel motorunun sesi de diğer dış sesler de kabinden uzak tutuluyor. Mini bu konuda biraz daha çalışmalı derdik ama bunun için yeni nesli beklemek daha doğru olacaktır.
Jeep Renegade: 7/10 Mini Countryman: 8/10
Yol tutuş ve güvenlik
Renegade konforda kaybettiği puanları burada rahatça topluyor. Direksiyonu hissiz ve iletişimsiz olsa da tepkileri hızlı ve yönlendirmesi de hassas. Süspansiyon sistemi gövdenin kütlesiyle rahatça başediyor, virajlarda yatıyor ama yolcularını korkutacak kadar değil. Limitlerinde önden kayma eğilimi biraz erken geliyor ama ESP ustaca müdahalelerle güvenliği elden bırakmıyor. Renegade bu başarısıyla puan tablosunda yüksek getiri elde edebilirdi; tabii karşısındaki bir Mini olmasaydı. Countryman eski nesil olmasının avantajını ilk kez yaşıyor. Yeni Mini Hatchback’in hissiz direksiyonu yerine Countryman’de eskinin sezgisel yönlendirmesine sahip direksiyon sistemi kullanılıyor. Counryman virajlara istekle giriyor, sürücüsünü bilgilendiriyor ve bütün bunları yaparken 1,3 tonluk boş ağırlığa sahip olduğunu kesinlikle belli etmiyor. İki model de Euro NCAP testlerinden 5 yıldız almış ama Renegade modern ve daha zorlu testlere girmiş. Mini ise eski puanlama sistemine göre puanlanmış. Renegade’in Limited donanım seviyesinde şerit takip asistanı ve kaza önleme asistanı gibi sistemleri standart ya da isteğe bağlı olarak sunuluyor. Countryman ise sürücüsüne sonuna kadar güveniyor.
Jeep Renegade: 8/10 Mini Countryman: 8/10
Fiyat ve donanım
Mini’nin fiyat listesindeki Countryman seçenekleri oldukça az. En uygun fiyatlı versiyon 4 tekerlekten çekiş sistemine ve 6 vitesli otomatik şanzımana sahip. Renegade ise 1,4 litrelik Multiair motorun manuel şanzımanlı versiyonuyla başlayıp 2,0 litrelik dizel motorlu Trailhawk versiyonuna kadar geniş bir yelpaze sunuyor. Bu haliyle Renegade’in başlangıç fiyatı çok daha uygun ve iki modelin motor/şanzıman seçenekleri eşleşse bile Renegade’in fiyat avantajı bitmiyor. Fiyat listesinden elde edilecek en ilginç veri, bir Mini modelindeki 4 tekerlekten çekiş sistemi kullanımının bir Jeep modelindekinden fazla olması.
Güncel fiyat bilgileri;
Jeep Renegade fiyat listesi için tıklayınız
Mini Countryman fiyat listesi için tıklayınız
Jeep Renegade: 16/20 Mini Countryman: 12/20
Sonuç:
Yepyeni bir model olarak yıllanmış rakibi karşısında Renegade’in elinin daha güçlü olmasını bekliyorduk ama 1 puan farkla da olsa ipi önde göğüslemeyi başardı. Renegade’in belirgin bir eksiği yok. Countryman ise yıllar içinde gösterdiği gelişim ve olgunlaşma sayesinde oldukça iyi bir yol arkadaşı konumuna yükselmiş durumda. Üzerindeki yaşlılık etkisi oldukça belirgin ve bunun değişmesi için bir kaç yıl içinde gelecek olan yeni nesli beklememiz gerekli.