Otomobil dünyasında isimler hep değişir. Firmaların politikaları ya da kötü anılar isim değişikliğinin arkasındaki en önemli etkenler. Buradaki iki katılımcıda bu iki nedenden ötürü isim değiştirdi. Land Rover müşterilerinin kötü anılarını silmek için Freelander ismini tarihe gömdü, Mercedes ise canı sıkıldığı için isimlendirme politikasını değiştirdiği için GLK ismini terketti. Sonuçta ikisi de yepyeni premium SUV’lardan bahsediyoruz ve asıl önemli olan hangisinin yüksek etiket bedelini daha çok hakettiği. O zaman Land Rover Discovery Sport ve Mercedes GLC arasındaki mücadelede kim geçer görelim.

Kıssadan hisse

Eğer karşılaştırmanın tamamını okumaya üşeniyorsanız bu bölümümüz tam size göre. Detayları aşağıda görülebileceği üzere iki SUV da oldukça kaliteli kullanışlı ve pahalılıklarınca prestije sahip. Ne yazık ki Discovery Sport’un fiyatları biraz yüksek.

LR discovery sport mu mercedes glc mi

LR discovery sport mu mercedes glc mi

İç mekan

İki premium üretici söz konusu olunca çıta yüksekliği doğal olarak limitte. Land Rover bu konuda kendini kısıtlanmış hissediyor. Çünkü Discovery Sport’un sadece Range Rover Evoque’un prestijini sarsmayacak kadar seçkin olmasına izin var. Bu nedenle iç mekanda seçilen kaplamalar ve düğmeler biraz daha sıradan ve biraz daha albeniden uzak. Kalite algısı üst düzeyde ama süslemeler ve seçkinlik konusunda yapılabilecek bir sürü ek iş var. Bu ekleri görmek içinse GLC’nin kokpitine geçmek yeterli. Mercedes’in birilerini kollamak gibi bir gayesi yok. Bunun aksine yeni nesil ürünlerinde rakiplerini küçük düşürmeye çalışıyor gibi bir hali var. Tüm düğmeler alüminyumun soğuk ışıltısına sahip, lake ya da ahşap kaplamalar geniş alanları kaplıyor, kaliteli plastik ya da deriler de geri kalan alanları donatıyor. GLC’nin özellikle kapı içlerinde sunduğu kalite algısı sınıfını aşıyor.

LR Discovery Sport: 6/10 Mercedes GLC8/10

 

LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi

Kullanım kolaylığı

Pek de ufak tefek olmayan SUV’lar olsa da iki araç da çok rahat kullanılıyor. Direksiyon sistemleri kompakt hatchbackler gibi nazik ve pedalları da yumuşak. İkilinin en önemli sorunu uzun donanım listelerinin getirdiği kontrol karmaşası. Örneğin her ikisinin de direksiyon simitleri düğme kalabalığına maruz kalmış durumda. Genel kullanım konseptlerindeyse Land Rover’ın dokunmatik ekranına karşılık Mercedes’in çoklu merkezi kumandasının savaşı var. Burada kazanan net bir şekilde dokunmatik ekran. Seçimler ve sezgisel kumandalar gayet iyi ayarlanmış, pek çok farklı bilgiye tek bakışta ulaşmak mümkün. Kullanım sorunları yok değil, örneğin koltuk ısıtıcılarını bile iki hamlede devreye sokmak pek pratik değil. Fakat bu Mercedes’in her bir ayar için minimum 4 seçim gerektiren sisteminin yanında basit kalıyor. Biz dokunmatik seçim kumandasını asla kullanamadık ve çevirmeli düğme üzerinden basit ayarlar için ana menü, alt menü ve yan menüler arasında dolaşmak da sürüş sırasında yapılacak iş değil.

LR Discovery Sport: 7/10 Mercedes GLC6/10

LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi

Yaşam ve yükleme alanı

Discovery Sport 4,6 metre uzunluğa ve 2,74 metrelik aks mesafesine sahip. GLC ise 4,65 metre uzunluğa ve 2,87 metrelik aks mesafesine sahip. Peki bu ikiliden hangisi 7 koltuklu olarak da alınabiliyor? Tabii ki Discovery Sport. Bu ilginç bir tercih ve pek de kullanışlı değil. Üçüncü sıra koltuklar bagaj alanında büyük bir lokma çalıyor ve küçük çocuklar dışında pek fazla birey tarafından da kullanılamıyor. Bu koltukları yok sayınca Discover Sport’un iç mekanı da bagajı da çok daha kullanışlı. İki koltuk sırasında da bolca yaşam alanı sunuluyor ve geniş cam alanlar ve koltukların yüksek yerleşimi sayesinde ferahlık hissi de çok yüksek. Bunun yanında Discovery Sport’un koltuklarının yerleşimi bir arazi aracında olduğunuz hissini uyandırıyor. GLC ise daha çok yerden yüksek bir station wagon gibi hissettiriyor. Sunulan alan ya da ferahlık hissi konusunda bir sıkıntısı yok, geniş cam alanlara sahip ama koltuklarının yerleşimi binek araç gibi. Bagaj hacimleri konusundaysa ufak bir sıkıntımız var. Mercedes’in açıklamasına göre GLC’nin bagaj hacmi 505 litre ki bu yeterince gerçekçi bir değer. Fakat Land Rover’ın açıkladığı 981 litrelik hacim öyle değil. Bu muhtemelen tavana kadar olan bölümün ölçümü, biz Discovery Sport’un bagajı oldukça geniş diyelim.

LR Discovery Sport: 8/10 Mercedes GLC8/10

LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi

Motor ve şanzıman seçenekleri

Hem Land Rover hem de Mercedes SUV’ları için bir benzinli bir de dizel motor sunuyor. Dahası ikisi de bu motorları sürekli 4 tekerlekten çekiş sistemiyle ve 9 vitesli otomatik şanzımanlarla birlikte sunuyor. Daha da dahası ikisinde de dizel motorların iki güç seçeneği söz konusu. O zaman eşit puan verip geçelim demek de mümkün ama pek gerçekçi değil. Discovery Sport’un benzinli motoru 240 HP güç üretiyor ve performansıyla Sport adının hakkını veriyor. Ne yazık ki tüketim konusunda pek itidalli değil. Bu nedenle rotayı dizel motora çevirmek en iyisi. 150 ya da 180 HP güç üreten versiyonu farketmeksizin dizel motor hem başarılı çekiş gücü hem de kaliteli sürüş sunuyor. Titreşimi az, sesi boğuk ve 9 vitesli şanzımanla yüksek uyuma sahip. Mercedes ise GLC’de yeni 2,0 litrelik motoru yerine eski 2,1 litrelik motorunu kullanıyor. Biz bu motoru sakin, sessiz ve güçlü hatırlardık ama yeni motoru kullandığımızdan mıdır yoksa GLC’nin karakterinden midir bilmiyoruz ama bu sefer titreşimli, gürültücü ve yeterince esnek olmadığı kanaatine vardık. Motorun 9 vitesli şanzımanla uyumunda da küçük pürüzler var. Bu durum rakibinin tam tersi bir duruma yol açıyor. Discovery Sport’u nasıl dizel motorla satın almanız gerekiyorsa GLC’yi de en azından leni dizel motor gelene kadar benzinli motorla satın almanız gerekli. 2,0 litrelik benzinli motor 211 HP güç üretiyor, ipeksi çalışma karakterine sahip, performans hissi yüksek ve gerektiğinde küçük hacimli bir motor kadar düşük tüketim değeri sunabiliyor. Laf tüketimden açılmışken, bu araçların ağırlığı ortalama 1,8 ton civarında, 4 tekerlekten çekiş sistemleri, yüksek gövdeleri ve otomatik şanzımanları var. Yani 8 litre/100 km’nin altında bir ortalama tüketim değeri bu ligde tutumluluk rekoru olarak görülür.

LR Discover Sport: 15/20 Mercedes GLC15/20

LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi

Konfor

Bir SUV’u arazi kullanımı için satın alanların sayısı yok denilecek kadar az. Bunun yerine aranan konfor oluyor. Ne yazık ki Discovery Sport az Discovery çok Sport olarak ayarlanmış. Bunun yerineyse daha gergin ve daha sinirli bir sürüş var. Süspansiyon sistemi hissedilir şekilde sert. Fakat hakkını yemeyelim darbeleri tamamen sönümlemese de başarıyla filtreliyor. GLC ise Mercedes kökenlerini birazcık reddetse de sürüş konforunun ne demek olduğunu açıklıyor. Özellikle benzinli motora sahip versiyonların iç mekan sessizliği lüks sınıfa yakışacak türden. Süspansiyon sistemi de darbeleri rahatça sönümlüyor ve kendini aşan durumlarda bile soğukkanlı kalabiliyor.

LR Discovery Sport: 6/10 Mercedes GLC8/10

Yol tutuş ve güvenlik

Sport sportluğunu bu bölümde gösterebilir. Sinirli direksiyon ve süspansiyon sistemleri sayesinde virajlara aç bir izlenim bıraksa da Discovery Sport bir SUV ve bu da yüksek gövde ağırlığının yerden yüksek ağırlık merkezi gibi bir etkenle birleşmesi demek. Sonuçta virajlarda tutunma kararlılığı yüksek olsa da gövdesi bolca eğiliyor ki bu da pek cesaret verici değildir. GLC de benzer tepkilere sahip ama direksiyonu ya da süspansiyon sistemi de zaten aksini iddia etmiyor. Sonuçta bu ikili viraj delisi olmak yerine güvenli olmayı tercih ediyor. İkili bolca aktif ve pasif güvenlik donanımını standart ya da opsiyonel olarak sunarak da bunu kanıtlıyor.

LR Discovery Sport: 6/10 Mercedes GLC6/10

Fiyat ve donanım

Önce hacimleri eşit olan benzinli motorlardan başlayalım. Discovery Sport’ta benzinli motor oldukça zengin HSE donanımından itibaren sunuluyor. GLC’de ise 3 donanım seçeneğinde de benzinli motor alınabiliyor. İki motor arasında sadece 29 HP güç farkı var ama Discovery Sport’un ne kadar pahalı olduğuna inanamayacaksınız. En pahalı Discovery Sport 2.0 Si4 ile en pahalı GLC250 4Matic arasındaki fiyat farkı 100 bin TL civarında. Elbette Mercedes opsiyon fiyatlarıyla bu farkı bir çırpıda kapatabilir ama Discovery Sport’un fiyatlandırmasıyla ilgili tek sorun benzinli motorda değil. Mercedes’in motoru 2,1 litrelik hacmiyle bir üst vergi dilimine giriyor ama GLC220d ve GLC250d’nin fiyatları 2,0 litrelik motora sahip Discovery Sportlar’dan daha düşük.

Güncel fiyat bilgileri;

Land Rover Discovery Sport fiyat listesi için tıklayınız

Mercedes GLC fiyatları için tıklayınız

LR Discovery Sport: 8/20 Mercedes GLC14/20

Sonuç:

kimgecer.com karşılaştırmalarında bu kadar net sonuçlar pek alışık değiliz. Fakat bu fiyatlandırmayla Discover Sport’un kelimenin tam anlamıyla ağzıyla kuş tutması gerekiyor. GLC ise bilindik Mercedes özelliklerini beklenmedik biçimde benzinli motoruyla taçlandırıyor.

LR Discovery Sport: 56/100 Mercedes GLC65/100

LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi LR discovery sport mu mercedes glc mi