Küçük crossoverlar, B-SUV’lar ya da her ne derseniz deyin, yerden yüksek araçların başlangıç seviyesi büyük bir ivmeyle popülerleşiyor. Artan araç fiyatları bir yandan, sıkışık şehir hayatına daha uyumlu boyutları ve kesinlikle büyükleri aratmayan özellikleriyle bu araçlar pazarın yeni yıldız adayları. Hyundai Kona da onlardan bir tanesi ve şimdi tazelenmiş haliyle rekabete hazır.

Detaylardan önce son haberi paylaşalım: Makyajlı Hyundai Kona satışa sunuldu. 1.0 T-GDI, 1.6 T-GDI benzinli ve 1.6 CRDI dizel olmak üzere 3 motor seçeneği bulunan Kona’nın dizel motoru artık hafif-hibrit sisteme sahip. Motor seçenekleri açısından en büyük sürpriz, giriş seviyesindeki 1,0 litre hacimli, 3 silindirli ve turbo beslemeli benzinli motorun da artık olarak 7 vitesli ve çift kavramalı DCT şanzımanla sunuluyor olması. Style, Elite, Smart ve N Line olmak üzere 4 donanım seviyesi bulunan makyajlı Kona’da, Style donanım seviyesi sadece 1,0 litrelik benzinli motor ve 1,6 litrelik dizel motorla sunuluyor. Bunun dışında Elite donanım seviyesi sadece dizel motorla sunulurken Smart ve N Line donanım seviyeleriyse 1,6 litrelik benzinli motora özgü. Bu arada bu motor da diğer motorlar gibi sadece önden çekişle sunuluyor. Donanım listelerinin tamamında 6 havayastığı, şerit takip sistemi ve ön çarpışma önleme yardımcısı standart olarak sunuluyor. Elite ve N Line donanım seviyelerinde i20’den tanıdığımız 10,25 inçlik dijital gösterge tablosu sunulurken, 8 inçlik multimedya ekranı ve Apple CarPlay/Android Auto desteği Style dışındaki donanım seviyelerinde standart olarak geliyor. LED farlarsa sadece N Line donanım seviyesine özgü.

Makyajlı Hyundai Kona fiyat listesi için tıklayın.

Makyajlı Hyundai Kona kataloğu için tıklayın.

Detaylara geri dönecek olursak: Kona’nın dış tasarımında yapılanlar Hyundai’nin modelinden oldukça memnun olduğunu gösteriyor. Zaten rakamlar da bunu saklamıyor: 2017’de satışa sunulan Kona, Avrupa’daki 228 bin adetlik satışıyla markanın en önemli modelleri arasına girmiş. Sonuç olarak modelin tasarımında çok önemli değişiklikler yapılmamış. Dürüst olmak gerekirse Kona ile ilk tanıştığımızda biz aksini düşünmüştük. Zira Kona tasarımı ya sev ya nefret et tarzına yakın gibi görünüyordu ve bu durum genelde sürdürülebilir olmaz. Fakat Hyundai bu tasarımı tüketicilere sevdirmeyi başarmış gibi görünüyor. Sonuçta Kona’nın dış tasarımında yapılanlar sınırlı; farların şekli değil ama aydınlatma alanları değiştirilmiş, ön tampon tamamen yenilenmiş ve daha kibar bir şekle kavuşturulmuş. Profildeki değişim 17 ve 18 inçlik jantların yenilenmesinden ve eklenen yeni gövde renklerinden (Ignite Flame, Cyber Gray, Surfy Blue, Dive in Jeju, Misty Jungle) ibaret. Zaten makyaj operasyonuna harcanan mesainin yüzde 65’lik kısmı bu gövde renklerinin isimlerini bulmak için geçmiş, kesin bilgi… Arka taraftaysa yine farklı bir tampon ve aydınlatma alanları değiştirilmiş tanıdık formlu stop lambalarıyla makyaj tamamlanmış. Sonuçta Kona’nın boyu 40 mm uzamış, yani yeni tamponların etkisi bir hayli yüksek.

Bu arada Kona’ya yeni eklenen N-Line versiyonundan da bahsetmek gerekli. Tamamen farklı gövde kitiyle daha sportif görünen bu versiyon, ayrıca kimi motor seçeneklerinde farklı yürüyen aksam ayarlarına da sahip olacak.

İç mekanda yapılanlar daha çok detay düzenlemesi gibi ama donanımlar konusunda da önemli gelişim var. Genel olarak hatları korunsa da kalite algısını geliştirmek adına kimi malzemeler elden geçirilmiş. Bunun dışında elektrikli park freni önemli bir donanım yeniliği olmasının yanında kokpitin algısı için de iyi bir adım olabilir. Eklenen ambiyans ışıklandırması tüm kokpiti sarmasa da bardaklıklar ve ayak bölmesini aydınlatıp gece sürüşlerinde hoş bir atmosfer için kullanılacak. Bunun dışında tüm kaplamalar ve kılıflar da değiştirilmiş. Artık Kona’yı açık renk kaplamalarla da satın alabileceksiniz.

Donanım bölümüne geçersek, her biri 10,25 inçlik iki ekran (Türkiye’de sadece gösterge tablosu için sunuluyor) Kona’nın güne uyumunun en önemli silahları olacak. Gösterge tablosu için kullanılan ekran daha önce i20’de tanıtılan ekranın aynısı. N-Line için kendine has grafiklere sahip ekran hem kişiselleştirme hem de sunum açısından etkileyici olabilir. Multimedya ekranı ise hem daha büyük ebadı hem de yeni özellikleriyle ilgi çekici. Bölünmüş ekran üzerinden çoklu işlem yürütebilecek olan sistem, ayrıca bağlanabilirlik özellikleriyle de farklı sunumlara sahip oluyor. Ne yazık ki bu tür bağlantılar ülkemizin farklı mevzuatları gereği Türkiye’de çalıştırılamıyor. Yine de Avrupa’da Kona sahibi olursanız, anlık trafik bilgisinin yanında boş park yeri bilgisi ve aracınızı park ettikten sonra gideceğiniz yere nasıl devam edebileceğiniz gibi bilgiler yeni yazılım ile verilebiliyor. Biz de artık çoklu Bluetooth bağlantısının ve yüksek çözünürlüklü ekranın keyfini süreriz. Kona için Avrupalılar’ın bir kaç misli fazla ödeme yapmak zorunda kalacağız ama olsun… Son olarak Kona’da donanıma bağlı olarak sunulan ekran da 7 inçten 8 inçe yükseltilmiş ve kablosuz Apple CarPlay gibi özelliklerle güncellenmiş.

Motorlar konusunda da önemli yenilikler var. Örneğin 1,6 litrelik T-GDI turbo beslemeli benzinli motorun gücü 198 HP’ye yükseltilmiş. Yani artık resmi olarak bir Kona GTI sözkonusu. 136 HP güç üreten 1,6 litrelik dizel motorsa 48V elektrik sistemiyle donatılıp mild-hibrit özellikler kazanmış. Motora kayışla bağlı bir elektrik motorunun hem marş motoru hem de jeneratör işlevi görmesi sayesinde bu versiyon, aküsünde depoladığı enerjiyi ilk kalkış ve ara hızlanmalarda motora destek vermek için kullanabiliyor. Sonuçta bu yardımla yakıt tüketimi bir nebze düşebilecek. Bu motor 7 vitesli çift kavramalı şanzıman DCT ya da 6 vitesli “akıllı” manuel şanzımanla donatılabilecek. Manuel şanzımanın akıllı kısmı elektronik olarak kontrol edilen debriyajı. Yani sürücünün doğru debriyaj kullanımı için çok akıllı olması gerekmiyor, Kona bu işi kendisi halledip hem debriyajı koruyor hem de tüketimi optimize edebiliyor. Bunu başarmak için, sürücü ayağını gaz pedalından çeker çekmez motorla şanzıman bağlantısını koparıyor ve sürücünün ayağı fren ya da gaz pedallarından birine dokunduğu anda da bağlantıyı tekrar kuruyor. Bu bölümün son bilgisi de artan ÖTV öncesi Hyundai’nin Kona Hybrid’i Türkiye’de satışa sunma üzerine plan yaptığı olabilir. Muhtemelen bu planlar artık ölçek dışında kalmıştır ama bir umuttur yaşatan insanı.

Teknik bölüme geçersek, öncelikle süspansiyon sistemi elden geçirilmiş. Torsiyon çubuklu versiyonlarda arka aksta kimi zaman vuruntulara neden olan stoperler değiştirilmiş ve neredeyse tüm sistem daha konforlu ve sessiz olacak şekilde tekrar düzenlenmiş. Bunun dışında lastik seçimleri de değiştirilmiş, mesela 18 inç jantlı versiyonlarda kullanılan Continental Conti Sport Contact 5 lastikler, daha konforlu ve daha düşük yuvarlanma dirençli Conti Premium Contact 6 lastiklerle değiştirilmiş. Direksiyon yazılımı da yeni süspansiyon kurulumu ve yeni lastiklerle daha iyi uyum sağlaması için elden geçirilenler arasında.