Skoda Octavia tanıtıldığı ilk günden bu yana büyük ilgi gördü. Hatta belki de VW Grup yöneticilerinin hayal bile etmediği bil ilgi gördü. Bunun sonucunda her nesilde kabuğundan biraz daha sıyrıldı ve daha iddialı bir model haline geldi. Şimdiyse durum biraz daha farklı. Skoda modelleri en iyi olmak için değil, VW modellerinden iyi olmamak için tasarlanıyor. Fakat Octavia ve tabii ki Superb için bu durum büyük oranda değişti. Artık onları sınırlayacak gerçek bir VW modeli yok. O zaman limit gökyüzü mü?
Tabii ki değil. Sonuçta Skoda modellerinin hala makul fiyatlı olması şart. Dahası Octavia’dan makyaj operasyonuyla tam bir Passat alternatifi çıkartmak da o kadar kolay değil. Yine de denemekten zarar gelmez. Bu nedenle Octavia’nın burun tasarımı, Skoda’nın çok sevdiği belirgin tazelemelerden birini yaşamış. Bir önceki neslin geçirdiği radikal tasarım geçişi kadar derin değil ama makyaj öncesinden rahatça ayrılacak kadar da belirgin. Tamponlar ve ızgara değişirken farların da sanki formları korunmuş ama gündüz farları bir nedenden ötürü aşağıya doğru sarkmış gibi. Izgarayı bütünleyen ve ışık imzasını değiştiren bu yeni yapı makyajlı Octavia’nın hemen tanınmasını sağlayacak.
İç mekan büyük oranda değişmeden kalmış ama bilgi-eğlence sistemi yeni yazılıma kavuşmuş. Artık standart olarak 10 inç ve üst donanımlarda 13 inç olarak gelen ekrandan, hem çok eleştiri alan arayüzün yeni nesli hem de son dönemin büyük ses getiren yapay zeka uygulaması Chat GPT kullanılabilecek. Bu yapay zeka uygulamasının neler yapıp neler yapamayacağı merak konusu ama bunu görmek için önce bağlanılabilirlik özelliklerine kavuşmamız gerekiyor.
Motor seçenekleri konusunda tek yenilik; artık 1,0 litrelik TSI motorun adının anılmıyor oluşu. Bunun yerine 1,5 litrelik TSI motorun 115 HP güç üreten baz versiyonu devreye alınıyor. 1,5 litrelik e-TSI ise varlığını devam ettiriyor. 2,0 litrelik TDI dizel motor da ürün gamını tamamlıyor.