Toyota’nin pikabı Hilux haklı bir üne sahip. En zorlu coğrafyalarda bile yıllarca hizmet verebilmesi, zorlu arazilere uyum sağlaması ve tabii ki güçlü yapısıyla bu araç yokedilemez sınıfında yer alıyor. Fakat 1 tonluk pikaplar için farklı beklentilere sahip yeni bir müşteri kitlesi ortaya çıkmış durumda. Bu müşteriler Hilux ve benzerlerinin kasasına çimento torbası değil market torbası dolduruyor ve en zorlu arazi sürüşünü de AVM otoparklarındaki kaldırımlara çıkarken deneyimliyor. Yani Hilux’ın değişmesi gerekli. İşte makyaj da tam bu yönlü değişimleri getirmiş.
Detaylara geçmede önce son haberi verelim: Makyajlı Toyota Hilux Türkiye’de satışa sunuldu.
Hilux’ın genel tasarımı değiştirilmemiş. Aradaki farkı anlamak için gerçekten uzman olmak gerek. Zira ortalama bir Hilux, üzerinde taşıdığı aksesuarlarla buradaki makyajlı versiyondan daha ilginç görünebiliyor. Makyajla değişenler far ve stopların aydınlatma alanları, gövde renkleri, hava giriş ızgarası gibi detaylardan ibaret. İç mekandaysa 8 inçlik dokunmatik ekran, tıpkı Toyota binek modellerinde de olduğu gibi fiziki düğmelere sahip olacak şekilde değiştirilmiş. Sistemin işlem gücü arttırılmış ve tepki süreleri kısaltılmış. Laf donanımlardan açılmışken, Hilux ürün gamına Invincible adında yeni bir donanım seviyesi eklendi. Eskiden en üst donanım seviyesi olan Hi-Cruiser’ın üstüne yerleştirilen bu seviyede, hem dış hem de iç görünüm hatrı sayılır şekilde değişecek. Örneğin 9 hoparlörlü JBL ses sistemi gibi bu sınıftan beklenmeyecek bir donanımın yanında, ambiyans ışıkları, deri koltuklar, ısıtmalı ön koltuklar ve direksiyon simidi gibi detaylarla farkını hissettirebilecek. Donanımlar güvenlik kısmında da oldukça zengin. Tüm Hiluxlar ön, yan ve perde havayastıklarına ek olarak sürücü diz havayastığıyla birlikte gelecek. Bunun yanında Hi-Cruiser ve Invincible donanım seviyelerinde adaptif hız sabitleme sistemi, bisikletlileri de algılayabilen otomatik fren sistemi ve şerit takip sistemi standart olarak sunulacak.
Makyajlı Toyota Hilux, 252 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Bu seviye Adventure donanım seviyesi, manuel şanzıman ve arkadan çekiş için geçerli. En üst donanım seviyesindeyse fiyat 319 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu fiyat seviyeleri binek araçların yüksek vergiler nedeniyle ulaştığı değerler düşünülünce kelepir gibi bile görülebilir. O zaman diğer ayrıntılara geri dönebiliriz.
Teknik değişimler görsel değişimlerden daha fazla. Öncelikle Hilux’ın direksiyon ve süspansiyon sistemleri elden geçirilmiş. Dürüst olmak gerekirse aracın buna ihtiyacı da vardı. Arka akstaki yaprak yaylar yeniden tasarlanmış, tüm amortisörler tekrar ayarlanmış ve burçlar değiştirilmiş. Sonuçta Hilux’ın vazgeçemeyeceği arazi kabiliyetiyle asfalt konforu arasında yeni bir denge noktası için uğraşılmış. Hilux 2,8 litrelik yeni bir dizel motora sahip oluyor. 204 HP güç ve 500 Nm tork üreten motor, ne yazık ki ülkemizde satılmayacak. Türkiye’de satılacak versiyonlar; 2,4 litrelik dizel motordan, 150 HP güç ve 400 Nm tork alabilecek ve kimi versiyonlarda 6 vitesli otomatik şanzımanla da alınabilecek.