Fiat’ın kullanışlı ve tarz sahibi modeli 500L, ailecek makyajlandı ve ömrünün ikinci yarısına başladı. Makyaj görsel olarak çok güçlü değil. Bu da mevcut versiyona sahip olanlar ve sahip olmak üzere olanlar için iyi haber. Makyajla modelin versiyonlarının isimlendirmesi değişmiş. Yeni durumda baz versiyon Popstar olarak anılmaya devam ediyor. Yerden yüksek versiyon Rockstar yerine Cross Plus olarak anılmaya başlarken eskiden Living olarak anılan 7 koltuklu versiyonsa Wagon olarak anılacak. En önemli haberi verdiğimize göre artık modelin ömrünün ikinci yarısında neler beklememiz gerektiğine bakabiliriz.
1- Nedir?
Fiat’ın küçük van ailesi. Adı 500 olsa da aslında ne orijinal 500’le ne de crossover 500X’le ortak yönü yok. Onlardan farklı olarak tıpkı Doblo gibi Punto altyapısının elden geçirilmiş bir türevi üzerinde yükseliyor. 4,24 metrelik (Cross Plus: 4,27 metre, Wagon: 4,37 metre) uzunluğu ve 2,61 metrelik aks mesafesine sahip. Bu ebatlar çok büyük görünmüyor ama 500L’nin iç mekanında gerçek bir alan mucizesi yaşanıyor, tabii bunların detayına birazdan ineceğiz. Makyajla dış tasarımdaki en önemli yenilik gündüz farlarının 500 stilinde elden geçirilip halka biçimlilerle değiştirilmiş olması.
2- İç mekanı nasıl?
Doblo ve benzerlerinde olduğu gibi sürüş pozisyonu kabinin ortasına beklenenden daha yakın. Bu da ilginç bir şekilde ferahlık hissini besliyor. Yüksek tavan ve geniş cam alanlar bu devirde mahrum bırakıldığımız ferahlığı bir kat daha arttırıyor. Eğer dışarıyı görmeyi seviyorsanız 500L versiyonları bunun için elinden geleni yapıyor. Makyajla yeni bir gösterge tablosu ve üst versiyonlara büyük bir dokunmatik ekran kazandırılmış. Ayrıca malzeme kalitesi de iyileştirilmiş. Bu bölümde 500’ün karakterini izlemek çok kolay değil ama benzerlerinden çok daha eğlenceli ve karakter sahibi olduğunu söylemek de mümkün. Kokpitin kullanışlılığı iyi, arka koltuklarda sunulan alan da oldukça cömert. Arka koltuk sırası kızaklar üzerinde kaydırılarak diz mesafesi ve bagaj hacmi arasında seçim yapılabiliyor. Bagaj, eğer arka koltuklar en geri konumdaysa 412 litre alan sunuyor. Arka koltuklar en ön konuma getirildiğinde alan 455 litreye çıkıyor. Bu değerlerin ikisi de iyi kabul edilebilir. Bagaj hacminin kullanışlılığı da bir hayli etkileyici. Wagon versiyonu fazladan uzunluğu sayesinde çok daha iyi bagaj hacmi değerlerine sahip. 7 koltuktan 5 tanesi kullanımdayken bagaj hacmi 493 litre.
3- Sürüşü nasıl?
Bizim kullandığımız 1,3 litrelik dizel motora, Dualogic otomatik şanzımana ve Cross Pluss donanıma sahip versiyon muhtemelen en çok satılacak versiyon. Çünkü yerden yüksek yapısıyla crossoverları hatırlatıyor, dizel motoruyla tasarruf, otomatik şanzımanıyla da konfor vaadediyor. Tabii bunların hepsini bir arada sunarken kimi sunumları mükemmelden uzak kalmış. Bunlardan en barizi 95 HP güç ve 215 Nm tork üreten motorun 1,3 tonu aşan boş ağırlık altında performans beklentisini karşılayamıyor olması. Muhtemelen bu düşük tüketim karşılığında vazgeçilecek bir durum ama performans konusunda gerçekten pek beklentinizin olmaması gerekiyor. Genel anlamda dizel motor akıcılık konusunda iyi ama özellikle ilk kalkışlarda daha fazlasını bekleyebilirsiniz. Mükemmellikten uzak bir diğer unsur, tahmin edebileceğiniz, muhtemelen artık düzeldiğini umduğunuz ama pek düzelmeyen Dualogic şanzıman ve yavaş vites değişimleri. Bu şanzıman tek kavramalı bir otomatikleştirilmiş manuel ve hakkını yemeyelim olabileceği kadar medeni hale gelmiş. Yine de hala biraz yavaş ve sarsıntılı vites değişimleri yapıyor. Tabii bu da 5 vitesli otomatik şanzıman için sadece 4000 TL talep edilmesiyle gözardı edilebilecek bir durum. Son olaraksa yerden yüksekliği 2,5 cm arttırılmış süspansiyon sistemiyle bir hayli havalı görünen Cross Plus versiyonu, sürüş sırasında özellikle sert frenlerde dengesini kaybedebiliyor. Peki bütün bunların genel sürüş özelliklerine etkisi nasıl? Eğer aradığınız konforlu, az yakıt tüketen ve makul fiyatlı bir aile aracıysa sıfırın altında. Çünkü böyle bir otomobil arıyorsanız dingin ve ikinci planda kalmayı seven sürüş özellikleri sizi sadece mutlu edebilir.
4- Fiyatları nasıl?
Makyaj öncesine göre biraz daha yüksek. Baz versiyon, yani Popstar 95 HP güç üreten 1,4 litrelik benzinli motor ve manuel şanzımanla sunuluyor ve satış fiyatı 79.900 TL olarak belirlenmiş. Aynı donanımla 1,3 litrelik dizel motor almak isterseniz 91.900 TL’yi ve buna bir de Dualogic şanzımanı eklerseniz 95.900 TL’lik ödeme yapmanız gerekiyor. Eğer yerden yüksek Cross Plus donanım seviyesini tercih ediyorsanız hayat 1,3 litrelik dizelle ve manuel şanzımanla 97.900 TL’den başlıyor. Dualogic şanzımanla 101.900 TL ve güç ve performans konusunda çok daha cömert olan 1,6 litrelik Multijet dizel motorla da (sadece manuel şanzımanla satılıyor) 102.900 TL’lik etiketler söz konusu. Son olarak 7 koltuklu Wagon versiyonu 1,3 litrelik dizel motor ve Dualogic şanzıman ya da 1,6 litrelik dizel motor ve manuel şanzımanla 105.900 TL’lik tek fiyat teklifine sahip.
5- Satın almalı mıyım?
Genel olarak aile kullanımı için otomobil alanların hatchback, sedan ya da crossover tercih etmesi ve aileler için tasarlanmış vanları gözardı etmeleri ilginç bir tercih. Fakat 500L ilgi çekici tarzı ve en azından aile kullanımı için eksiksiz sunumuyla oldukça çekici bir alternatif. Hal böyle olunca da bizim önerimiz, ailenizin mutluluğunu öncelikli görüyorsanız 500L’yi en azından satın alma listenize eklemeniz.