BMW’nin makyaj operasyonları kullanıcıları tarafından çok seviliyor. Çünkü bu operasyonlar estetik anlamda çok küçük değişiklikler içeriyor. Böylece de halihazırda o modeli kullananların araçlarının değer kaybı daha az olur. Detay sevenler bilir, her BMW modeli yıldan yıla gelişimini devam ettirir. Model yılı içinde yeni motorlar, yeni şanzımanlar, yazılım özellikleri ya da yeni donanımlar modelleri güncel tutar. Böylece de makyaj zamanı geldiğinde değişiklikler çok az olur. Fakat bu sefer biraz daha farklı oldu. BMW, 1 Serisi’nin tasarımını radikal bir şekilde değiştirdi. Dahası teknik bazı değişiklikler de var. Yani önümüzde neredeyse yepyeni bir otomobil duruyor. Peki makyajlı 1 Serisi ne kadar güçlü?

P90176846

1- Nedir?

BMW’nin kompakt hatchbacki. Sınıfında özel bir yeri var çünkü kompakt sınıfın yegane arkadan çekişli modeli. Bu çekiş sisteminin 4,5 metreden kısa hatchbacklerde tercih edilmemesinin nedeni belli, çok yer kaplaması ve BMW 1 Serisi de bu sorunu gayet derinden yaşıyor. Bu nedenle muhtemelen halefi tıpkı X1 ve 2 Serisi Active Tourer gibi önden çekişle gelecek. Yani bu arkadan çekişli son kompakt hatchback olabilir. Kıymetini bilelim.

2- Makyajla neler değişti?

Burun tasarımı, stop lambaları, jant seçenekleri, motor seçenekleri, donanım özellikleri ve iç mekan detayları. BMW’nin yayınladığı basın bültenine göre süspansiyon ayarlarından bir değişiklik yok ama yolda 1 Serisi aksini iddia ediyor. Makyaj öncesine göre sürüş kalitesi çok daha üst düzeyde. Süspansiyon sisteminin kısa darbelere verdiği kötü tepkiler yerini çok daha kaliteli darbe emişe bırakmış ve titreşim seviyesi de bir hayli düşmüş. Benzer bir düzenlemeyi Toyota büyük bir devrim olarak gösteriyor ama BMW değinme gereği bile duymuyor. Belki de gitgide daha konforlu otomobiller üretmekten bir şekilde utanıyorlardır. Sonuç olarak süspansiyon sistemi yol tutuş konusunda en ufak bir tereddüt bile yaratmadan daha konforlu hale gelmeyi başarmış. Sürüş keyfi her zamanki gibi yüksek, direksiyonu keyifli, yol tutuş kendine has ve oyun isteyenlere aradığını verebiliyor.

BMW 116 d

3- Yeni motorlar nasıl?

118i olarak tanımlanan benzinli versiyonda 1,5 litrelik benzinli kullanılıyor. 120i olarak tanımlanan versiyondaysa eski 1,6 litrelik motor kullanılmaya devam ediyor. Biz 116d olarak tanımlanan dizel motorlu versiyonu kullandık. 1,5 litrelik 3 silindirli motor, silindir eksiğini kesinlikle belli etmiyor. 116 HP güç ve 270 Nm’lik değerler hacim sınıfı için normal. Çekiş gücüyse neredeyse etkileyici. 8 vitesli otomatik şanzımanlı versiyon ara hızlanmalarda geniş vites yelpazesi sayesinde çok hevesli. Normal kullanımda gaz pedalı tepkisi biraz gecikmeli ama adaptif şasi ayarını Sport’a getirirseniz bunun da çözümü bulunuyor. Biz karma kullanımda 6,8 litre/100 km’lik tüketim değer elde ettik, hatta şehir içinde 7 litre/100 km’nin altına düşmekte zorlandık ki bu değerler yüksek. Yüksek tüketimde iki faktör etken: 1,4 tonluk boş ağırlık kompakt sınıftaki bir hatchback için zaten fazla ve arkadan çekişle kullanılan tork konvertörlü otomatik şanzıman ek sorunlar getiriyor.

4- Kötü yanları yok mu?

Tabii ki var. Öncelikle iç mekanı ciddi şekilde dar hissettiriyor. Bu camların darlığıyla bağlantılı subjektif bir problem değil, bildiğiniz rakamsal olarak daha az alandan bahsediyoruz. Özellikle arka koltuk sırasındaki alan sunumu dikkat çekici bir şekilde sorunlu. Bunun nedeni arkadan çekiş sistemi, motorun normalden daha gerideki konumu, otomobili boydan boya geçen bir şaft ve benzerlerinden çok daha fazla yer kaplayan bir arka aksa sahip olması. 360 litrelik bagaj hacmi sınıf ortalamasına uygun. Bunun dışında test aracımızın arka kapıları gövdenin esnemesine ayak uyduramıyor ve garip sesler üretiyordu. Bu daha önce herhangi bir BMW modelinde karşılaşmadığımız bir sorun. Bavyeralı üretici ne SUV’larında ne de cabriolarında uzun zamandır gövde esnemesi bağlantılı bir gürültü sorununa sahip olmamıştı.

5- Rakipleri

Net bir cevap; Audi A3, Mercedes A Serisi ve kabul ederseniz Volvo V40. İşin eğlenceli kısmı, bu üç önden çekişli rakipten sadece Audi A3 alan sunumu konusunda 1 Serisi’ni gözle görülebilir şekilde geride bırakıyor. Hem A Serisi hem de V40 dar ve kasvetli iç mekanlara sahip. Bu modellerin tamamı iyi sürüş özellikleri ve başarılı motorlara sahip. Sadece V40 konfor konusunda önemli eksilere sahip ve yakın bir gelecekte küçük hacimli dizel motorundan mahrum kalacak.

6- Fiyatı nasıl?

Bir BMW’den olmasını beklediğiniz gibi yüksek. 116d’nin baz fiyatına rahatça dizel motorlu ve otomatik şanzımanlı bir orta sınıf üyesi alabilirsiniz ve en önemli eksiğiniz anahtarınızdaki BMW logosu olur. Fakat premium markalara geçiş tarifesi en baştan bu yana bu şekilde oluşturulduğu için yakınmayı gerektirecek bir durum da yok.

Makyajlı BMW 1 Serisi fiyat listesi için tıklayın.

7- Sonuç

Makyajla birlikte 1 Serisi, gerçek BMW karakterine en çok yaklaşan kompakt hatchback haline gelmiş. Sürüş keyfi odaklı, kalitesi hissedilebiliyor ve verdiğiniz paranın karşılığı logodan ibaret değil. Yüksek tüketim ya da dar yaşam alanları gibi sorunlarsa gülü sevenlerin katlanacağı dikenlerden başkası değil.

BMW 116 d BMW 116 d BMW 116 d BMW 116 d BMW 116 d BMW 116 d