Hyundai Kona ilginç bir araç. Zira hem Hyundai-Kia Grubu içinde hem de otomotiv endüstrisi içinde kendine has bir konuma sahip. Malum Kona’nın benzinli ve dizel motora sahip versiyonları bulunuyor. Bunun yanında Kona’nın hibrit versiyonu da bulunuyor ama ülkemizde satılmıyor. Dahası Kona’nın tamamen elektrikli bir versiyonu da bulunuyor ki bunun ilerleyen dönemde ülkemizde satışa sunulma ihtimali belirdi. O yüzden nazır makyajlı versiyonu da tanıtılmışken Hyundai Kona Electric ile tanışmanın tam vaktidir.

Önce en son haberi verelim. Kona’nın uzun menzilli versiyonu 734.000 TL ve normal versiyonu ise 487.000 TL’den satışa sunuldu. Bu fiyatlara ilk 5 bakım gideri, eve kurulabilecek bir duvar şarj cihazı ve 250 dakikalık e-şarj kartı da dahil. Yani bir nevi “Yeni Başlayanlar İçin Elektrikli Araç Paketi” denilebilir. Aracın pilleri 8 yıl ya da 160 bin km’lik garanti altında ve donanımı da bir Kona’nın olabileceği kadar zengin.

Kona’nın çok yönlü altyapısı sayesinde bu kadar çeşitli üretim yapılabiliyor. Hatta Kona Electric de bu sayede iki farklı versiyona sahip. Bu versiyonların ikisi de sadece önden çekişli ama içten yanmalı motora sahip kardeşlerinden farklı olarak arkada çok kollu bağımsız aksla geliyor. Baz versiyon 39,2 kWs kapasiteli lityum-iyon pil paketine ve 305 km’lik menzile sahip. Hızlı şarj ünitesi ile şarj edilirse pil paketini yüzde 10’dan yüzde 80’e şarjı sadece 47 dakika sürüyor. Bu pillerle birlikte 136 HP güç ve 395 Nm tork üreten bir elektrik motoru kullanılıyor. Kona bu motorla 0-100 km/s hızlanmasını 9,9  saniyede tamamlayıp 155 km/s hıza ulaşabiliyor.

İkinci versiyon ise 64 kWs’lik pile ve 484 km’lik menzile sahip. Daha fazla pil gücü daha uzun şarj süresi anlamına geliyor ama durum o kadar da kötü değil. 50 Kw’lik bir ünite ile 64 dakika süren %10-%80 şarj süresi, 100 KW’lik bir hızlı şarj ünitesi ile 47 dakikaya geriliyor. 220V’luk bir prizden, yani evinizdeki herhangi bir prizden bu versiyonu şarj etmeyi düşünmekse biraz zor, zira şarj süresi 28 saat olarak hesaplanmış. Küçük pilli versiyon için bu süre 17 saat.

Kona Electric’in tasarımı diğer kardeşlerinden biraz daha farklı. Özellikle burun tasarımı biraz alışkanlık isteyebilir. Bunun dışında iç mekanda da vites konsolu farklı tasarlanmış. Vites kolunun yokluğunda yükseltilen konsol iki katlı hale getirilmiş ve bu da tanıdık ama farklı bir tasarım hissi uyandırmasının nedeni.