Mazda son dönemde büyük bir atılım yaptı ama ne yazık ki bunun keyfini Mazda tutkunları dışında çok fazla kiyi süremiyor. Çünkü Mazda’nın şu anda günümüz trendlerine uyan tek bir motoru bile yok. Yeni tanıtılan Mazda3 sadece 1,6 litrelik atmosferik motorla satılırken Mazda6 ve CX5, 2,0 litrelik atmosferik motora sahip. İç karartıcı şekilde CX-5’in birde 2,2 litrelik dizel motoru var. Bütün bu motor seçenekleri aslında büyük bir güzelliği gölgeliyor. Bu üç model de çok iyi özelliklere sahip ama vergi baskısı altındaki bir pazarda kimse böyle kumarlara girmek istemiyor.

Şimdiyse bu tabloyu değiştirecek bir yeniliğin haberi geliyor: 1,5 litrelik dizel motor. İkinci nesil Mazda3’te ve güncel Mazda5’te zaten küçük hacimli dizel motorlar Ford’dan alınarak kullanılıyordu. Fakat güncel neslin bu iki modelden çok daha iyi otomobiller olduğu düşünülünce gerçek başarının yeni dizelle geleceği öngörülebilir. Tabii bir de otomatik şanzıman artısı var.

Yeni motor, Mazda’nın çok övündüğü ama muhtemelen kimsenin anlamadığı Skyactiv teknolojisine sahip. Aslında Skyactiv için bir teknoloji paketi diyebiliriz. Çünkü Mazda, şasiden şanzımana kadar yeni geliştirdiği herşeye Skyactiv adını veriyor. Doğal olarak yeni geliştirilen 1,5 litrelik motor da Skyactiv-D ailesine mensup. Bu ailenin şimdilik tek ferdi 2,2 litrelik dizel motor. Bu motor çekiş gücünün yüksekliğiyle olduğu kadar esnekliğiyle de etkileyici. 1,5 litrelik motordan beklentilerimiz bu yönde. Açıklanan ilk teknik verilere göre güç çıkışı Renault’nun 1,5 litrelik dizel motoruyla çok yakın. Silindir başına 4 supaplı motor 4000 d/d’da 105 HP  güç ve 1,500-2,500 d/d aralığında 250 Nm tork üretiyor.

Yeni motorun en önemli özelliği, tıpkı 2,2 litrelik ağabeyi gibi düşük sıkıştırma oranına sahip olması. Bilindiği gibi dizel motorlar basit bir anlatımla, sıkıştırdıkları havanın üzerine püskürtülen yakıtın alev almasıyla çalışıyor. Yani rahat bir çalışma ortamı için yüksek sıkıştırma oranına ihtiyaç var. Fakat yüksek sıkıştırma oranı da patlamanın çok ani olması nedeniyle yakıt miktarının hesaplanması ve ayarlanması için daha dar zaman aralığı gibi sorunları anında getiriyor. Mazda’nın yeni motorunun sıkıştırma oranı 14,8/1. Bu değer 2,2 litrelik motorun 14,0/1’lik değerinden yüksek ama hala dikkate değer biçimde düşük. Motor pahalı ek teknolojilere ihtiyaç duymadan Euro6 egzoz emisyon normunu karşılayabiliyor. Bu, gelişmiş ülkelerde düşük vergi dilimi anlamına geliyor, bizdeyse düşük tüketim. Henüz kesin rakamlar açıklanmadı ama Euro6 emisyon normunu karşılayan küçük hacimli bir dizel motorun yüksek tüketime sahip olmak gibi bir şansı yok.

1,5 litrelik dizel motor artık CX-3’te kullanılıyor ve yakın bir zamanda da Mazda3’ün kaputu altına girecek.

Hazumi_2014_SKYACTIV-D 1.5_01__jpg300