Kimilerine göre E Serisi Mercedes’in başlangıcıdır. Yıldızlı sürüş keyfi yaşamak istiyorsanız E Serisi ve üzerini tercih etmeniz gerekiyor ki bu da tüm olasılıkları iki modelle sınırlıyor. Günümüzde C Serisi de gerçek bir Mercedes tavrı sergilemeyi başarıyor ki bu E Serisi’nin en önemli sorunlarından biri. Peki E Serisi farkını hissettirebiliyor mu? Bunu bir kez daha görmek için E 220d’yi konuk ettik ama bu sefer 4Matic isimli 4 tekerlekten çekiş sistemiyle.

1- Nedir?

E Serisi’nin 2,0 litrelik motora sahip versiyonu. Bu motor artık sadece 4Matic isimli gelişmiş 4 tekerlekten çekiş sistemiyle satılıyor. Bu haliyle de pek çok beklentiyi rahatça karşılayacak potansiyele sahip.

2- Motor nasıl?

2,1 litrelik selefine kıyasla büyük bir ilerleme. Sakin, olgun ve ipeksi çalışma karakterine sahip. Titreşimsizliği ve sessizliğiyle E Serisi’ne çok yakışıyor. 220 kodu, 194 HP güç ve 400 Nm tork üretebiliyor. Motor gücünü iki aksa 9 vitesli otomatik şanzıman üzerinden aktarıyor. Bu üçlünün çalışma uyumu gerçekten etkileyici. Motor aradığı her yardımı şanzımanın geniş yelpazesinden alabiliyor. 1. vites biraz fazla kısa ve bu da ağır akan trafikte fazladan vites değişimi anlamına geliyor ama bu gerçekleşirken hissetmiyorsunuz. Ani güç isteklerinde de şanzıman hızlı tepkiler vererek gerekeni sağlıyor.

3- 4Matic nasıl?

4Matic türünün en gelişmiş örneklerinden olan yeni nesil bir 4 tekerlekten çekiş sistemi. Sistem neredeyse tüm fonksiyonlarını elektronik kontrolünde ve fren müdahalesiyle yapıyor. Bu da hafif ve etkili olmasını sağlıyor. Tam olarak bir arazi fatihi değil ama zaten E Serisi’nin de böyle bir ihtiyacı yok. 2,0 litrelik dizel motor maksimum torkunu 1600 d/d’dan itibaren ürettiği için ortaya çıkabilecek tutunma kararsızlıklarıyla başedilmesi tek beklenti ve bunu da çok iyi başarıyor. Dahası tam zamanlı bir 4 tekerlekten çekiş sistemi olduğu için torku sürekli ve aktif olarak dağıtarak genel sürüş güvenliğine de katkıda bulunuyor. Ani gaz emirlerinde ya da dar dönüşlerde gücün çok daha verimli bir şekilde aktarıldığını rahatça hissediyorsunuz. Bu da E Serisi’nin kendinden emin tavrını bir adım daha ileriye taşıyor.

4- Tüketimi nasıl?

Arkadan çekişli haliyle E 200d neredeyse tasarruflu bir araçtı. 4 tekerlekten çekiş sistemi bunu biraz bozmuş olsa da çok etkilememiş. Test tüketimi hala 6,4 litre/100 km ile oldukça iyi seviyede. Odaklanırsanız tüketim değerini 5,5 litre/100 km civarlarına bile indirebiliyorsunuz.

5- E Serisi genel olarak nasıl?

E Serisi her şeyi dozunda veren bir otomobil. Dozunda sportif, dozunda konforlu ve dozunda kullanışlı. Konfor konusundaki tek sıkıntısı patladığında da ilerlemesini sağlayan Run Flat lastiklerin neden olduğu enine darbelerde hissedilen sertlik. Bunun dışında mümkün mertebe büyük jantlardan ve abartılı taban genişliklerinden kaçınmak konfor için iyi olacaktır. Bagajı 540 litre hacme ve makul kullanışlılığa sahip, arka koltuklarında sunduğu alan da mükemmel olmasa da oldukça iyi. Kokpitinde bir önceki nesil Mercedes bineklerini kontrol karmaşası hakim. Dokunmatik ped ya da çevirmeli düğme ile kontrol edilebilen merkezi kumanda birimi A Serisi’nde sunulan MBUX’i mumla aratıyor. Direksiyon simidi üzerindeki dokunmatik bölgeler bu birimin kullanımını bir nebze kolaylaştırsa da durum hala pek iyi değil. Kokpitin görselliğiyle adeta bir şölen havasında.

6- Fiyatı nasıl?

Normal tüketiciler için anormal derecede pahalı. Bu yazı yazıldığında 2018 modeller bile 720 bin TL’nin üzerinde satış fiyatına sahipti. Ve bu sadece Türkiye Paketi için verilen liste fiyatı. Bir kaç kişiselleştirmeyle gidebileceğiniz uzun bir yol var.

7- Sonuç

Gücen ekonomik durumda standardın çok üzerindeki fiyat seviyesiyle çoğu kişi için ulaşılmaz sınırın ötesinde bir otomobil, doğal olarak çok iyi özellikler sunuyor ve kullanımı da keyifli.