Eğer bu yazıyı Birleşik Arap Emirlikleri’nden okuyorsanız çok şanslısınız. Birazdan ülkenizde en çok satılan iki arazi aracından hangisinin daha iyi olduğunu öğreneceksiniz. Şaka bir yana ama Dubai’ye gidenler bilirler, Mercedes G Serisi ve Toyota Land Cruiser oralarda Nissan Qashqai muamelesi gören iki dev. Çölün ortasında kurulu kent devletlerinde çok sevilen ikili, aslında birer dinozor. Onlarca yıldır güne ayak uydurarak aramızda kalmaya devam ediyorlar ve bu sırada ilk tanıtıldıkları zamanki amaçlarından hiç sapmadılar, sadece günümüz trendleri onların eski kafalı halleriyle de güncel kalmasını sağlıyor. O zaman G-Rex ve Landinorus Cruisorus arasındaki ölümüne yarışta kim geçer öğrenelim.

MercedesGvsToyotaLC

İç mekan

Normalde fiyat konusuna bu kadar erken giriş yapmayız ama bu iki aracın toplam değeri 1 milyon TL’nin (hala hatırlayan varsa eski parayla 1.000.000.000.000 TL ediyor) üzerinde. Hal böyle olunca beklentilerimiz sonsuz, sınır da gökyüzü olmalı. Ne yazık ki durum tam böle değil. Toyota, LC’de bilindik bir konfor teması kullanmış. Kaliteli ahşap, yumuşak deriler, alüminyum ve krom detaylar ve mecbur kalınan yerlerde de bilinen en yumuşak plastikler. Land Cruiser’ın iç mekanı gerçekten kaliteli ve lüks hissettiriyor ama bu lüks kavramı biraz 2000’lerin başından kalma gibi. G Serisi ise bambaşka bir alemde. Öncelikle karşımızdaki araç 1979’da tanıtılan aracın aynısı. Altyapısında ciddi değişiklikler oldu ama genel olarak değişmeden kaldı. Mercedes yaşlanmanın önüne geçmek için binek modellerin güncel iç mekan özelliklerini düzenli olarak G Serisi’ne de uyguluyor. Teorik larak 1979 model bir G Serisi’ne de 2014 model G Serisi’nin kokpiti uygulanabilir. Basit veya ucuz olur demiyoruz ama uygulayabilirsiniz. Bunun bir neticesi olarak kokpit aynı anda hem lüks, hem modern hem de köhne hissettiriyor. G Serisi’nin ön camı neredeyse 90 derecelik açıya sahip ve bu nedenle elinizi uzattığınızda ön cama çarpıyorsunuz. Kokpit dimdik olsa da malzemeleri kaliteli görünüyor. Burada da ahşap, deri ve kaliteli plastiğin birleşimi dikkat çekiyor ama kullanılan malzemelerin niteliği günümüz güzellik algısına daha uygun. Ahşaplar lake cilaya sahip, alüminyumlar da parlatılmış. Buna karşılık G Serisi’nin plastik kalitesi rakibinden hissedilir şekilde düşük.

Mercedes G Serisi: 7/10 Toyota LC V8 9/10

MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaL

Ergonomi

Böylesi eski tarz araçlardan ergonomi konusunda iyi bir duruş beklemek çok da mantıklı olmaz. Fakat burada Toyota’nın Land Cruiser’ın gelişimini ve nesil değişimini hiç atlamadığı ve bu sayede de ergonomi konusunda çok daha iyisini geliştirebileceği gerçeğinden de kaçmamalıyız. Ama buradaki asıl sorun LC’nin eski kafalılığı değil, Toyota’nın ergonomi konusundaki özensizliği. Örneğin kumandaların dağınıklığı ya da direksiyonun sol tarafına çok fazla kumanda yerleştirilmesi zaten bilinen Toyota sorunları. LC’de bütün bunlar bir adım daha ileriye taşınıyor, çünkü bir çok farklı donanım için bir çok düğme var. Örneğin arazi kumandaları için üç farklı bölgeye yerleştirilmiş kumandaları kullanmanız gerekiyor. Kameraları çalıştıran düğmeyi ise ya tesadüfen bulmanız ya da birinin size göstermesi gerekiyor. Buna karşılık Mercedes de çok daha iyisini başaramıyor. Evet kumandaların yerleşimi en azından belli bir mantık dahilinde yapılmış ve genelde düğme aramak zorunda kalmıyorsunuz. Fakat bu koca araçta küçücük bir cep telefonu için bile bir eşya gözü açılamamış olmasının bir anlamı yok. G Serisi’ndeki tek bardaklık, yolcunuz ayağını sağa çekmeye ikna olursa kullanılabilen ve vites konsolunun sağ tarafından çıkan bir fileden ibaret. Tabii bir de merkezi kumanda düğmesinin yeri var. Tıpkı diğer Mercedes modelleri gibi kapı kolunun hemen önünde ama size değil kokpite bakar konumda.

Mercedes G Serisi: 7/10 Toyota LC V8 5/10

MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC

Yaşam ve yükleme alanı

İkili arasında ciddi bir boy farkı olmasına rağmen ikisinin de iri araçlar olduğu su götürmez gerçek. Mercedes G  Serisi 4,66 metrelik boyuyla aslında bir kompakt sedandan daha uzun değil, tabii yedek lastiği de hesaba katarsak. Yoksa boyu sadece 4,45 metre, yani Opel Astra Hatchback’ten sadece 4 cm uzun. Fakat 2,85 metrelik aks mesafesi ve 1,95 metrelik uzunluğu kompakt sınıf üyelerinden çok daha fazla. Land Cruiser ise çok daha uzun. Arazi aracının boyu 4,95 metre, buna karşılık aks mesafesi rakibiyle mm’sine kadar aynı ve 1,86 metrelik yüksekliği ondan 9 cm daha az. Bu değerleri inceleyince ikilinin iç mekanlarında bolca alan sunmaması için bir neden yokmuş gibi görünüyor. Fakat durum en azından G Serisi için öyle değil. Ön koltuktaki yaşam alanı için bile geniş tanımlaması yapmak zor. Sadece baş mesafesi yönünden sorun yok ama dizinizin sağa sola çarpması ya da sıkışıklık hissi her daim yanınızda. Üstelik 1,75 metrenin biraz üzerindeki bir sürücü bile koltuğun tüm ayar kapasitesini kullanmak zorunda kalabiliyor. Arka koltuktaki diz mesafesi de bundan ciddi bir şekilde etkileniyor. Üstelik arka koltuktaki yaşam alanı daha geniş olan bir kaç tane küçük sınıf üyesi bile var. G Serisi’nin iç mekanı bir şekilde 4 kapılı coupeleri hatırlatıyor, herkesi davet ediyor ama ağırlamak konusunda isteksiz. Neyse ki dik ve geniş camlar sayesinde ferahlık hissi yönünden sorun yaşanmıyor. Land Cruiser büyük bir aracın iç mekanında nasıl bir alan sunumu yapılması gerektiğini gösteriyor. Ferah, geniş ve her sırada bolca yaşam alanı Land Cruiser’ın çok iyi bir aile aracı olmasını sağlıyor. 3. sıra koltuklara geçmek, yerden yüksek yapının da etkisiyle bir hayli zor ama burada yetişkinler bile yolculuk yapabilir. Bu koltuklar tıpkı 80’lerdeki gibi bagaj duvarlarında asılı durmasına karşın LC’nin bagaj hacmi 655 litre. Devasa boyuta ve ağırlığa sahip bir kapağın arkasında saklanan bu hacim arka koltuklar yatırılarak genişletilebiliyor ama yükleme yapmak için eşyanızı hiç de küçümsenmeyecek bir yüksekliğe çıkartmanız gerekiyor. G Serisi, neredeyse minyatür (!) boyunun etkisiyle sadece 480 litrelik bagaj hacmi sunuyor ama yüksek tekerlek yuvalarına karşın bu hacmin tamamı kullanışlı bir şekilde sunuluyor. G Serisi’nin bagaj kapağı, yedek lastiğinin de etkisiyle rakibinden bile ağır ama sol tarafa doğru açılarak kapalı garajlarda yükseklik sorunu yaşatmıyor. Yükleme eşiği yüksekliği sorunu doğal olarak G Serisi için de geçerli.

Mercedes G Serisi: 5/10 Toyota LC V8 9/10

MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC

Motor ve şanzıman seçenekleri

Eğer bu sınıfta dizel motorların mutlak hakimiyetini tanırsak hem Mercedes’in hem de Toyota’nın müşterilerinin aklını karıştırmama taraftarı olduğunu görüyoruz. Mercedes’in G Serisi için 3,0 litrelik V6 dizelin yeterli olacağı görüşünde. Motor, 211 HP güç ve 540 Nm tork üretiyor ve gücünü 4 tekerleğe 7 vitesli otomatik şanzıman üzerinden gönderiyor. Motorun maksimum torkunu 1600-2400 d/d aralığında sürekli üretmesi bir arazi aracı için bulunmaz nimet. Çünkü dengesiz zeminlerle ilerlemek için kararlı ve güçlü bir etme gücüne ihtiyacınız var. Motorun boş ağırlığı 2 tonu aşkın olan G350 CDI’ı rahatlıkla hızlandırdığını söylemek mümkün. Tabii burada aradığımız bir arazi aracının yol performansı. Yoksa ML350 CDI ve hatta GL350 CDI, G350 CDI’dan çok daha iyi performans hissi sunuyor. Motorun yetersiz kaldığı durumlar için 7G-Tronic imdada yetişiyor: Ara hızlanma isteklerinde vitesleri ikişer ikişer düşürebilmesi sayesinde güç eksiği hissedilmiyor. Toyota ise Mercedes’ten daha bonkör davranmış ve Land Cruiser için 4,5 litrelik bir V8 dizel kullanmış. Motor, devasa hacminden 272 HP güç ve 650 Nm tork üretebiliyor. Maksimum torku tıpkı Mercedes motorunda olduğu gibi alt devirlerden itibaren (1600-2800 d/d aralığında) sürekli üretiliyor ve bu da arazi kullanımları için benzer avantajlar sağlıyor. Motor gücü iki aksa 6 vitesli otomatik şanzıman üzerinden aktarılıyor. Fazladan gücüne rağmen Land Cruiser’ın yükü de rakibinden fazla: Boş ağırlığı bile 2,8 tona yakın. Hal böyle olunca da performans hissi çok daha düşük hissediliyor. Bu histe şanzımanın ağırkanlı çalışma karakterini benimsemiş olması da etkili. Onun tek yapmaya çalıştığı sarsıntısız vites değişimleri ve bunu da kesinlikle başarıyor ama ara hızlanmalar için gerekli olan dakikliğe sahip değil. İki ağır kütlenin iki büyük motorla yürütülmesinin neticesi olarak G350’nin 96 litrelik, Land Cruiser V8’in de 93 litrelik devasa yakıt tankları hızlı bir şekilde boşalıyor. İkilinin 12 litre/100 km’nin altında tüketim değeri görmesi çok zor ve ağır arazi ya da sıkışık trafik gibi şartlarda bu tüketim verisi daha da yükselebiliyor.

Mercedes G Serisi: 14/20 Toyota LC V8 11/20

MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC

Konfor, kullanım kolaylığı

Toyota konfor konusunda neler yapabileceğini Land Cruiser’da gösteriyor. Sabit akslardan oluşan temel süspansiyon sistemi arkada 4 kollu bağlantılarla desteklenmiş. Yüksek yanaklı lastiklerin de yardımıyla ortaya yürüyen bir köşk çıkmış. Dizel motorun, rüzgarın, lastiklerin ya da yanınızdaki kamyonun egzozunun sesi iç mekana sızamıyor, yol bozuklukları ütüleniyor ve gaz pedalı zemine yapıştırıldığında dahi devasa karoser ufka paralelliğini korumaya devam ediyor. G Serisi ise rakibinin karşısında biraz daha geri kafalı kalıyor. Onda da sabit akslar kullanılıyor ama Mercedes bunun yeterli olacağı görüşünde. Bu nedenle de yolda rakibinden biraz daha sallantılı ve biraz daha kaba hissettiriyor. Motor sesi iç mekana sızmıyor ama rüzgar ve dış kaynaklı gürültüler kimi zaman filtrelenmeden iç mekana sızıyor gibi yüksek. Kullanım kolaylığı konusundaysa ayrı bir değerlendirme bölümü açmak daha iyi olurdu. Bu iki araç da iri boyutlara ve arazi kullanımı öncelikli ayarlara sahip. Bu nedenle de kullanım kolaylığı onların uzmanlık alanı değil. Hal böyle olunca Land Cruiser’ın başarısı daha dikkat çekici oluyor. Boyu kendinden neredeyse yarım metre kısa olan rakibinden 1 metre daha kısa dönüş çapına sahip (G Serisi: 13,6 metre, LC V8 12,6 metre) ve aracın etrafını saran kameralarla park manevralarında sürücüsüne elinden geldiğince yardımcı oluyor. Buna karşılık direksiyonun ağırlığı, frenlerinin yorgunluğu ya da ergonomik sorunları şehirde en iyi yol arkadaşı olmadığını vurguluyor. G Serisi’nin şehir hayatınna hazırlığı daha da az. Büyük dönüş çapının yanında geri görüş kamerası (isteğe bağlı sunuluyor) sadece yedek lastiğini gösteriyor, çıkık çamurlukları nedeniyle genişliğini ancak tahmin edebiliyorsunuz ve direksiyonu da park manevraları için ağır kalıyor. Dahası neredeyse tüm konfor ekipmanları isteğe bağlı donanım listesinden seçilmek zorunda.

Mercedes G Serisi: 6/10 Toyota LC V8 9/10

MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC

Yol tutuş ve güvenlik

Bu ikilinin yol tutuş konusunda herhangi bir iddiaları bulunmuyor. Genel olarak değinmiş olmak için, Land Cruiser’la viraj dönmeye çalışmak yerine düz gidip bariyeri kırmak daha iyi bir fikirken, G Serisi ellerinizi terletse de virajı dönmeyi başarıyor. İkilinin direksiyon sistemlerinden lastiklerine kadar tüm yürüyen aksamları arazi kullanımı öncelikli hazırlanmış. Peki yoldan çıkınca (tabii ki kendi isteğinizle çıkmanızdan bahsediyoruz, yoksa iki araç da elektronik yardımcılar sayesinde abartılmadığı sürece yolda kalmayı başarıyor) hangisi daha iyi? Aslında bu konu tam olarak kimgecer.com’un uzmanlık alanı değil ama çoğu kullanıcının da bizden daha zorlu arazilere girmeyeceği gerçeğinden hareketle temel verilerden bahsedebiliriz. G Serisi’nde Mercedes güne ayak uydurmak adına 4Matic isimli 4 elektronik 4 tekerlekten çekiş sistemine geçti ama onu mekanik sistemlerle desteklemeyi sürdürüyor. Bunun anlamı, 4Matic fren müdahalesiyle hafif arazide G Serisi’nin ilerlemesini sağlarken, daha zorlu zeminler için 3 tane diferansiyel kilidinin hazır beklediği. Sonuçta Mercedes G Serisi hiç de gerçekçi görünmeyen arazi sürüşlerini gerçekleşleştirebiliyor ve bu sırada sürücüsünden sadece gaz pedalı ve direksiyonla tutarlı emirler vermesini bekliyor. Zorlanma belirtisi ya da tekleme görmek için muhtemelen bizim cesaret sınırlarımızdan çok daha ilerisine gitmek gerekiyor. Land Cruiser ise bir sürü elektronik yardımcıyı kendi yeteneklerinin yanında sunarak sürücüyü rahat ettirmeye çalışıyor. Onun da durdurulması bir hayli güç ve gerekli hallerde coğrafyayı hafifçe değiştirerek ilerlemesine devam edebiliyor. Eğim iniş yardımcısının yanında eğim çıkış yardımcısına, zemine göre çekiş gücü seçimi ve de süspansiyon yükseklik seviyesi seçimi gibi yardımcılar onu daha da kullanıcı dostu hale getiriyor. İlginç bir şekilde iki model de EuroNCAP çarpışma güvenliği testine girmemiş. Land Cruser’ın Avusturalya Yeni Otomobil Değerlendirme Programı (ANCAP) ise çarpışma testi güvenlik neticesini 5 yıldız olarak açıklanmış.

Mercedes G Serisi: 7/10 Toyota LC V8 6/10

MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC

Fiyat ve donanım

Mercedes G Serisi için fiyat listesi açıklamıyor, bunun yerine bayilerine yönlendiriyor. Biz yine de fikir vermek adına liste fiyatının 500 bin TL’nin üzerinde olduğunu ve fotoğraflarda gördüğünüz gibi bir G350 BlueTEC için 600 bin TL’nin üzerinde ödeme yapmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Sanırız aradaki 100 bin TL’lik fark  isteğe bağlı donanım listesindeki ekipmanların ne kadar pahalı olduğu hakkında da fikir veriyordur. G Serisi’nin yanında Land Cruiser kelepir kalıyor. Aslında liste fiyatı G Serisi’nden biraz daha yüksek ama yukarıda bahsi geçenlerin yanında ve bahsi de geçmeyen bir çok donanım standart olarak sunuluyor.

Güncel fiyat bilgisi;

Mercedes G Serisi fiyatı ile ilgili bilgi almak için tıklayınız

Toyota Land Cruiser fiyat listesi için tıklayınız

Mercedes G Serisi: 8/20 Toyota LC V8 10/20

MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLC

Sonuç:

Bu iki arazi efsanesinin günümüze bu kadar uyum göstermiş olması ilginç. Kabul etmek gerekirse ikisini de şehirde kullanmak pek çok basit işi olduğundan daha zor hale getiriyor ve gerçek yetenekleri her zaman ikinci planda kalıyor. Yine de Land Cruiser V8, büyüklüğünü kullanarak rakibini geride bırakmayı başardı. Mercedes G Serisi ise sınıflar üstü konumu konusunda akıllardaki soru işaretlerini koruyarak üretimde 35 yılı geride bırakmanın gururuna ve hiç bir rakibinin erişemeyeceği prestij kapasitesine sahip olduğunu gösterdi.

Mercedes G Serisi: 54/100 Toyota LC V8: 59/100

MercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaLCMercedesGvsToyotaLC MercedesGvsToyotaL