Binek otomobil konforunda bir minibüs arıyorsanız uzun zamandır tek adresiniz VW’di. Alman üreticinin “Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu!” diyen reklam sloganı çoğunlukla doğruydu. Çünkü en önemli rakip olan Mercedes Vito arada derede kalmış özelliklere sahipti ve ciddi eksikleri de bulunuyordu. Bu seferse Mercedes eksiklerini giderdiğini ve en iyisini yaptığını iddia ediyor. Peki Transporter/Caravelle’in yeni nesli karşısında Vito’nun şansı ne?

transporter mı vito mu

İç mekan

Hem Caravelle hem de Vito öncelikli olarak ticari kullanım için geliştirilmiş modeller. İkisinin de binek versiyonları var ama bu versiyonlar ülkemizde satışa sunulmuyor. Bu nedenle de ikisinin de iç mekanında sundukları binek araç kullanıcılarının beklentilerini karşılamakta zorlanıyor. Sert plastikler, dik konumlu kokpitler ve heyecansız tasarımlar ortak noktalar. Buna karşılık binek araçlardan alınmış detaylar ve kullanışlı yapı da dikkat çekiyor.

Mercedes Vito: 6/10 VW Caravelle7/10

transporter mı vito mu transporter mı vito mu

Kullanım kolaylığı

İkisi de iri ebatlara sahip minibüsler olduğu için normal bir otomobil kullanıcısına göre kullanım kolaylığı tanımı biraz farklı olacaktır. Fakat bu tür bir araca alışıksanız iki model de şaşırtıcı derecede kolay kullanım sunuyor. Görüş açıları çok başarılı, boyları 5 metrenin üzerinde olsa da aracın bittiği yeri tahmin etmek çok kolay. Bunun dışında kokpitlerin ergonomisi iyi sayılabilir. Fakat ilginç bir şekilde bu devasa araçlarda akıllı cep telefonlarını sığdırabileceğiniz bir yer sunulmamış.

Mercedes Vito: 7/10 VW Caravelle7/10

transporter mı vito mu transporter mı vito mu

Yaşam ve yükleme alanı

Açıkçası bu bölüme yazacak çok fazla fikrimiz yok. İkisi de devasa araçlar ve her yerlerinde bolca alan sunuyorlar. En önemli farkı yaratan koltuk dizilimleri. Mercedes, iki bank tipi koltukta 6 kişiyi ağırlayabiliyor ve ek 2 kişi için de ön sağa iki kişilik bir bank daha yerleştirmiş. Bu düzen, bagaj genişliği ve arka kısımda yolculuk konforu açısından iyi ama öndeki koltuklar çok konforsuz, ayarsız ve iki kişi için de yeterince geniş değil. VW ise önde tek kişilik normal bir koltuk sunuyor. Bu nedenle de 8+1 kişilik oturma düzenine tamamlamak için arkada bank tipi 3 koltuk sıralanmak zorunda. Bu koltuklarda konfor sınırlı ve eğer diz mesafesi normal tutulursa bagaj neredeyse yok oluyor. Bu iki aracı fabrikasyon düzende kullananların oranı nedir bilmiyoruz ama Mercedes’in yöntemi akla daha yatkın geliyor. Yine de iki aracın da bolca alan sunması nedeniyle ve bu tür araçlarda kişiselleştirme çok yaygın olduğu için eşit puanlama yapmaya karar verdik.

Mercedes Vito: 10/10 VW Caravelle10/10

transporter mı vito mu transporter mı vito mu transporter mı vito mu transporter mı vito mu

Motor ve şanzıman seçenekleri

Mercedes minibüsünde beklenmedik bir çeşitlilik sunuyor. 1,6 litrelik dizel motor (114 HP) ve önden çekiş, 2,1 litrelik dizel motor, 3 güç versiyonu (136 HP, 163 HP ve 190 HP) ve arkadan çekiş sistemleri söz konusu. Otomatik şanzıman sadece 2,1 litrelik dizel motorla birlikte alınabiliyor. VW ise çok daha sade bir gama sahip. 2,0 litrelik motorun 3 farklı güç versiyonu (102 HP, 140 HP ve 180 HP) var, tamamı önden çekişli ve bunlardan 140 HP güç üreten isteğe bağlı olarak, 180 HP güç üretense standart olarak çift kavramalı DSG şanzımanla sunuluyor. Mercedes baz motorla da en güçlü motorla da oldukça uyumlu ve tüketim konusunda yüksek tutumluluk potansiyeliyle hareket ediyor. 7 vitesli otomatik şanzımanın tepkileri hızlı ve geçişleri net. Manuel şanzımanlar da motorlarla uyumlu ve geçişleri oldukça başarılı. Caravelle’in motor seçenekleri de benzer şekilde başarılı. Seslerini iç mekana biraz daha fazla duyuruyorlar ve esneklik konusunda da küçük bir farkla geride kalıyorlar. DSG şanzıman Mercedes’in otomatik şanzımanından çok daha hızlı vites değiştirebiliyor ama kavrama hassasiyeti rakibinin gerisinde. Bu da özellikle park menevraları gibi hassas kavrama gerektiren hallerde zorluk yaratıyor.

Mercedes Vito: 17/20 VW Caravelle15/20

transporter mı vito mu transporter mı vito mu

Konfor

Vito konfor konusunda oldukça iyi bir iş çıkartıyor. Süspansiyon sisteminin darbe emişi oldukça iyi ve sessizliği de takdir alıyor. Yüksek hızlarda kabine rüzgar sesi sızabiliyor ama bunun için yasal hız sınırlarının üzerine çıkmak gerekiyor. Caravelle’in süspansiyon sistemi biraz daha sert ayarlanmış. Özellikle arka aks, darbelerle başetmekte kimi zaman zorlanabiliyor. Caravelle de rüzgar ve yol gürültülerine karşın en az rakibi kadar iyi izole edilmiş ama motor sesinin iç mekanda daha çok duyulduğu hemen hissediliyor.

Mercedes Vito: 8/10 VW Caravelle6/10

Yol tutuş ve güvenlik

Selefi yüksek hızlarda gezinmeye başlayan ve viajlarda ağırlığı altında ezilen Vito, yeni nesliyle çok büyük mesafe katetmiş. Düz gidiş dengesi çok daha iyi, hem önden çekişle hem de arkadan çekişle yol tutuş kabiliyeti bu büyüklükte ve bu ağırlıkta bir araç için oldukça iyi. Caravelle ise gözü kapalı birine Tiguan diye yutturulabilir. Sürüş özellikleri oldukça iyi ve viraj dengesinin yüksekliği de neden otoyolda her arkanıza baktığınızda size selektör atan bir Transporter olduğu sorusunu yanıtlıyor. Güvenlik konusunda Almanlar’ın “bunlar minibüs deyip geçelim” dediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Vito, isteğe bağlı olarak şerit takip sistemi veya çarpışma önleme sistemi alınabiliyor, kuru fren (ıslak zeminlerde fren balatasını diske yaklaştırıp diskin üzerindeki suyu alan sistem) gibi özelliklerse standart olarak sunuluyor. Caravelle’de de kuru fren, yorgunluk bildirimi ve ikincil çarpışma önleme asistanı standart olarak sunuluyor.

Mercedes Vito: 8/10 VW Caravelle: 8/10

Fiyat ve donanım

Mercedes 114 HP güç üreten 1,6 litrelik dizel motora ve manuel şanzımana sahip Vito 111 CDI ile oldukça çekici başlangıç fiyatı sunuyor. Bu fiyat o kadar çekici ki, donanımlı bir kompakt sınıf üyesi yerine bu devasa aracı satın almanız mümkün. Caravelle’in 102 HP güç üreten motor ve manuel şanzımanla başlangıç fiyatı dikkat çekici şekilde daha yüksek. Üst taraflardaysa ibre VW tarafına dönüyor. Vito’nun en pahalı versiyonuyla Caravelle’in en pahalı versiyonu arasında 40 bin TL’nin üzerinde fark var. Tabii bunda Vito’nun donanım listesinin zenginliği de etkili.

Güncel fiyat bilgileri;

Mercedes Vito fiyat listesi için tıklayınız

VW Caravelle fiyat listesi için tıklayınız

Mercedes Vito: 17/20 VW Caravelle16/20

Sonuç:

Anlaşılan o ki Mercedes azmetmiş ve başarmış. Vito, sürüşünün kalitesi ve binek araçlara yakınlığı sayesinde sadece ticari araç arayanlara değil van müşterilerine de iyi bir alternatif konumunda. Bu noktada Caravelle ticari hayata daha uygun yapısıyla dikkat çekiyor.

Mercedes Vito: 73/100 VW Caravelle69/100

transporter mı vito mu transporter mı vito mu transporter mı vito mu transporter mı vito mu transporter mı vito mu transporter mı vito mu transporter mı vito mu transporter mı vito mu