Mitsubishi ilginç bir dönem geçiriyor. Japon üretici, binek araçlar yerine arazi araçları konusunda uzmanlaştı ama o zamanlar bu tür araçlara talep azdı. Binek kısmındaysa en büyük varlık nedeni performans modelleriydi. Yani bir tarafta arazi araçları, bir tarafta performans modelleri ortadaysa pek de güçlü olmayan standart binek modeller. Sonuçta Mitsubishi uzmanlık alanı olan yerden yüksek araçlar popüler bir çekim noktası haline geldiğinde bile yeterince iyi tepki veremedi. Bugünse yepyeni bir başlangıç için ortam hazır. Mitsubishi kısa süre önce Renault-Nissan ortaklığına dahil oldu ve bir kaç ay içinde bu ortaklık tek bir bünyede birleşmeye hazırlanıyor. Ondan hemen öncesindeyse Mitsubishi’nin son bombası Eclipse Cross pazara 3 elmaslı Mitsubishi logosunu hatırlatma görevi üstlendi. Peki Eclipse Cross neler sunuyor?
1- Nedir?
Mitsubishi’nin kompakt crossoverı. 4,40 metrelik boya ve 2,67 metrelik aks mesafesine sahip, yani sınıfının güncel boyutlarına sahip denilebilir. Eclipse markası kulağınıza tanıdık geliyor olabilir çünkü Mitsubishi tarafından daha önce de kullanılıyordu. Fakat bugünkünden küçük farklarla Eclipse eskiden bir coupeydi. Belki Eclipse Cross’un ilginç arka tasarımının arkasında yatan fikir de bu coupeye gönderme yapmaktır.
2- İç mekanı nasıl?
Genel olarak malzeme kalitesi ya da tasarım açısından bakıldığında güncel normları rahatça karşılıyor. Kimi eski Mitsubishi kumandaları kullanılmaya devam ediliyor ve bunların günümüz şartlarında daha havalı olanlarla değiştirilmesi daha iyi olabilirdi. Neyse ki eski Mitsubishi modelleri çok tanınan ürünler değil ve bu kumandalar da çoğunluğa ilk günkü tazeliğinde görünecektir. Eclipse Cross standart olarak 7 inçlik merkezi ekranla geliyor. Fakat baz donanımda sunulan 7 inçlik ekranla üst donanımlarda sunulan 7 inçlik ekran birbirinden farklı. Baz donanımda iki yandaki düğmelerle kullanılan ve kendi siperliği bulunan ekran, üst donanımlarda tablet biçimini alıyor ve vites kolunun arkasındaki touch-pad yardımıyla kullanılıyor. Touch-pad’in kullanımı Mercedes’te sunulan örnekle oldukça benzer, kullanım kolaylığı ekranın arayüzüne alışkanlığınıza göre değişiyor. Yine de bu tür bir kontrol kumandası sürüş sırasında kullanmak için en iyi yöntem değil.
3- Yaşam ve yükleme alanları nasıl?
Ön kısımda görüş açıları ya da yaşam alanları konusunda önemli bir eksik yok. İki parçalı arka cam geri görüşü biraz kısıtlıyor ama en azından arkadan gelen aracın markasını anlayabileceksiniz. Arka koltuklarsa tasarımın yarattığı endişenin aksine rahat alana sahip. Baş ya da diz mesafesinden yana sınıfının ortalamasından çıkmasına neden olacak bir eksisi yok ama alan hissi için açık renk döşemelere ihtiyaç duyuyor. Arka koltuklar standart olarak kızaklı, yani öne-arkaya ayarlanabiliyor. Bu durum bagaj hacmi açısından önemli çünkü koltuklar en ön konumdayken bile 448 litrelik bagaj hacmi sunuluyor ki bu sınıfın güncel ortalamasının altında. Koltuklar normal konumdayken sunulan 341 litrelik hacimse günümüzde kimi küçük sınıf üyelerinin bile gerisinde kalıyor.
4- Sürüşü nasıl?
Öncelikle motor seçeneklerinden bahsetmek isterdik ama ne yazık ki seçenek yok. Eclipse Cross’un tek güç kaynağı 1,5 litrelik benzinli motor. Direkt enjeksiyonlu motor turbo ile aşırı beslenerek 163 HP güç ve 250 Nm tork üretiyor. Maksimum tork verisinin 1800 d/d gibi nispeten düşük bir devirde elde edilmesi oldukça başarılı. Motor baz versiyonda önden çekiş ve 6 vitesli manuel şanzımanla sunuluyor. Önden çekişli versiyonu CVT şanzımanla birlikte satın almak da mümkün. Ürün yelpazesinin genelini ise hem CVT şanzıman hem de 4 tekerlekten çekişe sahip versiyon oluşturuyor. Bu versiyon başarılı çekiş gücüyle benzinli motor tercih edenleri memnun edebilecek gibi. Motorun çalışma karakteri başarılı, tüketim konusu içinse henüz erken, bu veri için aracın test parkımıza dahil olmasını beklemek gerekli. Zira elimizde boş Bodrum yollarıyla ilgili pek de güvenilir olmayan verilerden başkası yok. Eclipse Cross’un arka aksında çok kollu bağlantılar sunuluyor. Dahası nispeten sert ayarlanmış süspansiyon sistemiyle yol tutuş konusunda güçlü olması beklentiler arasında. Genel olarak durum tam olarak böyle. Tutunma kararlılığı yüksek, direksiyonu geri bildirim zengini olmasa da sizi habersiz de bırakmıyor ve yönlendirme karakteri de iyi. Arka kısmın biraz hareketli yapısı kimi zaman limitleri sorgulatabilir ama genel anlamda güvenliği etkileyen bir durum yok. Arka aksla ilgili bir diğer bilgi, zemin bozulmaya başladığında hafif vuruntulu çalışmasıyla ilgili. Fakat bu konudaki kesin kararımızı da İstanbul’daki sürüşümüze bırakmak en iyisi.
5- Fiyatı ve donanımları nasıl?
Güvenlik açısından iyi bir donanım listesine sahip. Baz donanım bile 7 havayastığı ve çarpışma önleyici otomatik fren sistemiyle birlikte geliyor. Diğer donanımların ürün yelpazesine dağılımı da oldukça başarılı. TemSA opsiyonlarla kafa karıştırmak yerine en üst donanımı tamamen dolu bir şekilde piyasaya sürmeyi tercih etmiş. Sonuçta Instyle isimli en üst donanım seviyesinde adaptif hız sabitleme sistemi, çapraz trafik uyarıcısı, kör nokta algılayıcı, sürücü tarafı elektrikli ayarlanabilen deri koltuklar, yüksek performanslı ses sistemi gibi donanımları alabiliyorsunuz. Fiyatlar kısmına gelirsek, manuel şanzıman ve önden çekişli baz donanımla 131.900 TL’den başlayan fiyatlar, CVT şanzımanlı ve 4 tekerlekten çekişli versiyon ve en üst donanım seviyesiyle 199.900 TL’ye ulaşıyor. Bu fiyat seviyesi rakiplerinin çoğuyla kıyaslandığında, başlangıç seviyesinde oldukça rekabetçi. Üst limitteyse ancak donanımla kıyaslama yapıldığında makul olduğu anlaşılıyor.
Mitsubishi Eclipse Cross fiyat listesi için tıklayın.
6- Sonuç
Mitsubishi durmuş durmuş turnayı gözünden vurmuş demek isterdik ve aslına bakılırsa ufak eksiklere karşın bu tanıma çok da yaklaşmış. Bagajın hacmi önemli bir eksik ve aile kullanımına yönelik bir araç için bu karar anında etkili olabilir. Sürüş ve tüketim gibi konuların kesin kararları içinse biraz daha zamana ihtiyacımız var.