Emisyon normları dizelleri sıkıştırıyor ve dizel motorlar da gitgide daha pahalı hale geliyor. Bu da doğal olarak benzinli motorların tekrar gözde olmasını sağlayacak. Fakat küçük hacimliler hala şanslı. Vergi sistemimiz 2,0 litrelik hacme sahip motorları bile aşırı lüks olarak değerlendiriyor ve yüksek vergiyle cezalandırıyor. Peki bu gözden ıraklar gönüllerimizden ne kadar ırak? İkisi de 2,0 litrelik atmosferik beslemeli benzinli motorlara sahip, ikisi de 4 tekerlekten çekişli ve ikisi de CVT şanzımanla sunuluyor. Mitsubishi Outlander ve Toyota RAV4 mücadelemizin adı, o zaman kim geçer görelim.

mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4

İç mekan

Japonlar’ın orta sınıf SUV müşterilerinin iç mekan beklentileri konusunda anlaştıkları görülüyor. İkisi de kaliteli görünen ama bir şekilde modern hissettirmeyen kokpitlere sahip. Bir şekilde diyoruz çünkü dokunmatik ekranlı müzik sistemleri ya da krom süslemelere rağmen bu hissi yakalamak zor. Mitsubishi asimetrik tasarımlı orta konsolunun sürücü odaklı yerleşimiyle dikkat çekerken, Toyota da dik yapılı kokpiti ve karbonfiber görünümlü kaplamalarıyla ilgi topluyor. Outlander’ın emniyet kemeri göstergesi ve Toyota’nın da vazgeçilmez dijital saati nostalji hissini biraz daha körüklüyor.

Mitsubishi Outlander: 6/10 Toyota RAV47/10

mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4

Ergonomi

Bu iki araçta da hayat genel olarak kolay. Kumandalar yeterince hassas, yerleşimleri ergonomik ve kullanımda anlaşılması güç bir detay yok. Toyota kumandaları dağınık yerleştirmek konusunda özel bir uzmanlığa sahip ve RAV4 kullanıcıları da bundan sonuna kadar yararlanıyor. Neyse ki garip yerleşimli kumandalar ikincil öneme sahip. Muhtemelen RAV4 müşterilerinin çoğu orta diferansiyeli kilitleyen düğmenin ne işe yaradığını bile bilmiyordur. Böylece onu hiç bir zaman bulamayacak olmaları da sorun olmaktan çıkıyor. Benzer yerleşimlere Outlander’da rastlamak mümkün değil. Sadece elektrikli bagaj kapağını devreden çıkartan düğme gizli kalmış ama kimin neden elektrikli bagaj kapağını devreden çıkartmak isteyeceği sorusu karşısında bu da önemsiz bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor.

Mitsubishi Outlander: 8/10 Toyota RAV46/10

mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4

Yaşam ve yükleme alanı

Outlander iki nesildir kullanışlılık konusunda sınıfında fark yaratmak için 7 koltuklu olarak üretiliyor. Bu sayede acil durumlarda en azından çocukların kullanabileceği iki koltuk daha ortaya çıkıyor. Buna karşılık Outlander büyük bir araç sayılmaz. 4,65 metrelik uzunluğu RAV4’ün 4,57 metrelik uzunluğundan 8 cm fazla ama ikilinin aks mesafeleri (Outlander: 2,67 cm, RAV4: 2,66 cm) arasındaki fark sadece 1 cm. Outlander’ın çok da pratik olmayan son iki koltuğunu görmezden gelirsek iki aracın da alan sunumu açısından fazlasıyla cömert olduğu görülüyor. Arka koltuklarda sunulan diz mesafesi oldukça geniş. Bu koltuk sırasında Outlander, kızaklar üzerinden ileri-geri ayar özelliği de sunuyor. Ön koltuklarda ise yüksek oturma pozisyonu ferahlık algısını arttırıyor. Bagajlara geçildiğinde Outlander’ın alan kullanımı konusunda daha başarılı olduğu görülüyor. Zemine katlanan koltuklara rağmen sunulan 769 litrelik alan iyiden de öte. Tabii devasa subwoofer ve tekerlek çıkıntılarından arta kalan alanı verimli kullanmak için ilginç valizlere ihtiyacınız olacak. RAV4 için açıklanan değerse 647 litre ve benzer şekilde bagaj duvarları tekerlek çıkıntılarıyla bölünüyor.

Mitsubishi Outlander: 8/10 Toyota RAV47/10

mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4

Motor ve şanzıman seçenekleri

Toyota bu bölümde daha şanslı olabilir. Olabilir diyoruz çünkü Mitsubishi’nin aksine Toyota, RAV4’te dizel motor seçenekleri sunuyor. Olabilir diyoruz çünkü bunlar herkesin peşinde olduğu dizel motor seçenekleri değil. Öncelikle 2,0 litrelik dizel motor var ki hem sadece manuel şanzımanla geliyor hem de 2,0 litrelik hacimden 124 HP güç ve 310 Nm tork üretmesi güldürmeyen bir şaka gibi. Daha güçlü bir dizel motor seçeneği daha var ve o motor otomatik şanzımanla da kombine edilebiliyor, ama hacmi 2,2 litre olduğu için vergisi ve tabii ki fiyatı çok yüksek. Hal böle olunca geriye 2,0 litrelik benzinli motor ve CVT şanzımana sahip versiyon kalıyor. Bu motorun en önemli sorunu alt-orta devirlerde cansız yapısı. Buna karşılık devir çevirmeyi seviyor ve üst devirlerdeki güç üretim karakteri da oldukça çekici. Üstelik CVT şanzıman da çok başarılı. Hızlanma sırasında vites değişim taklidi yapıyor, motorla uyumu yüksek ve manuel kullanımda zevkten delirtecek vites düşürmelere izin veriyor. Mitsubishi kimsenin istemeyeceği dizel motorlar yerine sadece 2,0 litrelik benzinli motora sahip Outlander satıyor. Bu motor tıpkı RAV4’te olduğu gibi CVT şanzımanla birlikte sunuluyor. İkilinin uyumu rakibinin ki kadar kusursuz değil. Kimi zaman şanzıman motordan daha aceleci davranabiliyor ve genel anlamda sakin kullanımları daha çok seviyor. Muhtemelen piyasanın en şık vites kulakçıklarına sahip olmasına rağmen manuel kullanımda sürücüsünü memnun etmekten uzak. Atmosferik benzinli motorlar ve CVT şanzımanlar tüketim konusunda öne çıkamıyor. İki model de 10 litre/100 km civarında tüketim değerine sahip.

Mitsubishi Outlander: 10/20 Toyota RAV413/20

mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4

Konfor, kullanım kolaylığı

Outlander’ın düşük hızlardaki konforu, darbe emiş yeteneğinin kısıtlı olması nedeniyle biraz sorunlu. Özellikle kısa darbeler konusunda eli kolu bağlı kalan sistem yol dalgalanmaları konusunda başarılı olsa da kusursuz değil. İç mekandaki gürültü seviyesi düşük ve sabit hızlı sürüşlerde buna CVT şanzımanın getirdiği düşük devirli sürüş katkısı da ekleniyor. RAV4 ise kendinden beklenmedik derecede kaliteli bir sürüşe sahip. Süspansiyon sistemi darbeleri çok sakince filtreliyor sessiz çalışıyor ve zemin dalgalanmalarında da gövde salınımını hemen yok ediyor. Sessizlik konusunda rakibiyle benzer noktada ve aynı CVT avantajına sahip. Kullanım kolaylığı konusundaysa ikilinin durduğu nokta birebir aynı. Pedalları ve direksiyonları rahat kullanılıyor, görüş açıları da modern dünya ortalamalarında.

Mitsubishi Outlander: 6/10 Toyota RAV48/10

Yol tutuş ve güvenlik

Mitsubishi’yi pek çok şeyi yapamamakla suçlayabiliriz ama sürüş keyfi onların uzmanlık alanı. Aslında burada günümüz otomobillerinin sürücüsünden kopuk sürüşlerinin Mitsubishi modellerinden uzak durmasının büyük etkisi var. Belki bu da modern dünyaya uyumla ilgili bir farktır. Nedeni ne olursa olsun Outlander sürücüsünü sürüşün bir parçası olarak görüyor. Direksiyon sistemi iletişim kurmayı biliyor, siz ne kadar isterseniz o kadar yönlendirme sağlıyor ve süspansiyon sistemi de yerden yüksek yapıya karşın eksiklik hissettirmiyor. RAV4 ise daha içine kapanık bir karaktere sahip. İlk bakışta onun yeteneğinin sakin sürüşler üzerine odaklandığını düşünüyorsunuz ama aslında hızlı olmaktan da korkmuyor. Süspansiyon sistemi en az Outlander kadar başarılı ama direksiyon sistemi çok daha yapay ve hissiz. Güvenlik konusunda iki model de iddialı. Her ikisi de EuroNCAP çarpışma güvenliği testlerinden 5 yıldızla ayrılmış. Ayrıca Toyota en üst donanım seviyesinde şerit takip sisteminden otomatik uzun far asistanına kadar bir dizi güvenlik sistemini de sunuyor.

Mitsubishi Outlander: 8/10 Toyota RAV47/10

Fiyat ve donanım

Fiyat listeleri incelendiğinden iki modelin fiyatlarının oldukça yakın olduğu dikkat çekiyor. RAV4’ün 3 farklı donanım seviyesi bulunuyor ve bu da sadece Instyle isimli zengin donanım paketiyle gelen Outlander’a göre daha uygun başlangıç fiyatı anlamına geliyor. Fiyat seviyeleri eşitlendiğindeyse Outlander’ın fazladan iki koltuk ve birkaç konfor donanımını bedavaya verdiği ortaya çıkıyor.

Güncel fiyat bilgileri;

Mitsubishi Outlander fiyat listesi için tıklayınız

Toyota RAV4 fiyat listesi için tıklayınız

Mitsubishi Outlander: 6/20 Toyota RAV46/20

Sonuç:

İki model birbirine gerçekten yakın özellikler sunuyor. Hatta gözü kapalı incelense ikisi aynı üreticinin elinden çıkmış gibi gelebilir. Farkı yaratan özellikler arasında en dikkat çekici olanı motor/şanzıman özellikleri ve bu konuda Toyota bir adım önde. Mitsubishi aynı fiyat seviyesine 7 koltuk ve eksiksiz konfor donanımı listesi sunuyor ama sonuçta en uygun fiyatlı olan araç da Toyota logosu taşıyor.

Mitsubishi Outlander: 52/100 Toyota RAV4: 54/100

mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4

mitsubishi outlander toyota rav4 mitsubishi outlander toyota rav4